„V. Athe Sam! - Itt vagyunk!” Roma Összművészeti Fesztivál

Helyszín: 
Jegyár: 
Ingyenes
Időpont: 
2011. június 6. 0:00 - hétfő - 2011. június 12. 0:00 - vasárnap

Immár ötödik alkalommal, 2011-ben is athe sam, azaz itt vagyunk. Ez a két szó magába foglalja az egyhetes fesztivál lényegét: itt vagyunk, megmutatjuk magunkat, romáknak és nem romáknak bemutatkozik az ezerarcú cigány kultúra megannyi művészeti ágban, magas színvonalon, a főváros közepén, a Gödör Klubban.

A fesztivál célja, hogy a művészet eszközeivel teremtsen kereteket az interkulturális párbeszédnek, hozzájáruljon a hétköznapi félreértések csökkentéséhez és az emberi méltóság tiszteletben tartásához.
Az idei programok a közép-kelet európai régióra összpontosítanak, ezért Macedóniából, Szerbiából és Bulgáriából érkeznek sztárfellépők a fesztivál meghívására.

Hétvégi Zenei programok:

A fesztivál különlegessége a szombati (június 11.), már hagyományosnak mondható Gálaműsor. Az idei Athe Sam Gála a roma-nem roma együttzenélés jegyében telik.
Igazi sztárparádé várható, hiszen közös műsorral készült a Romano Drom és a Fiesta, a Szilvási Gipsy Folk Band és a Beat Dis, a Karaván Familia és a Heaven Street Seven, a Kalyi Jag és a Vujicsics Együttes, a Parno Graszt és  a colorStar! A program idén a parkban felállított nagyszínpadon kap helyet!

Június 12-én, a fesztivál zárónapján Sofi Marinova, Bulgária és a Sunny Music sztárja kápráztatja el a budapesti közönéget. Sofi minden fesztivált és versenyt megnyert, amin csak elindult. Csalódott is lenne, mondja, ha ennél rosszabb eredménnyel végezne egy megmérettetésen. Sofi az első énekes, aki a bolgár New Folk magazintól az év énekese díj mellé egy kis szobrot is kapott. Számos elismeréssel jutalmazták: kapott díjat zenei munkásságáért. a legnépszerűbb dalért, és elnyerte a legtehetségesebb fiatal zenészeknek járó díjat is. Megnyerte a The Golden Mustang fődíját, az Erato fesztivál első helyezését pedig görög és szerb énekesek elől vitte el az Álmom című dallal.

Kiállítások

Idén két újszerű kiállítással várjuk Önöket:

Fotókiállításunk igazi családi album! Olyan fotók, amelyeken egészen biztosan mindenki felfedez egy-egy ismerős arcot. Az ózdi Velence-telepen élő Farkas Tibor arra vállalkozott, hogy összegyűjti az 1940-es évektől napjainkig készült fotókat a környék cigányzenészeiről. Megjelennek a többek között a fesztiválon is fellépő Váradi Roma Café felmenői vagy akár a híres jazz zenész, Balázs Elemér édesapja…..és még sokan mások!

Másik kiállításunk az Athe Khere Sam! - vagyis itt otthon vagyunk! Interaktív kiállítás arról, hogy milyen vagy milyen lehet egy cigány család otthona. Mitől cigányos vajon? A Fesztivál végére biztosan kiderül! A Gödör Klub Terasz Galériájában megkísérelünk berendezni egy komplett lakást, amihez minden fesztivállátogató hozzáteheti azt, amitől ő otthon érzi magát benne! Legyen az családi fotó, szentkép vagy egy üveg pálinka! Természetesen a cigányos vendégfogadásról is gondoskodunk!


Színház, Irodalom, Filmművészet

Igazi csemege a kisebbeknek és gyerekszívű szüleiknek: A betyár volt- e cigány Jóska? című mesét bábelőadás formájában dolgozza színpadra Kovács Katalin bábszínész és zenésztársa.

A részvételi színházi kezdeményezések egyes formáival is megismerkedhetünk az V. Athe Samon.
A hatalom kötelez címmel színészek és fesztivállátogatók együtt gondolkodnak a hatalomról a Nyitott Kör Színházi Nevelési Társulat részvételi foglalkozásán.

Filmes kínálatunkat a zenei sokszínűség és humor jellemzi. A Malaccal teljes 2007. legviccesebb dokumentumfilmje Lajosról és böllér csapatáról, a Blöff önmagáért beszél, az Életvonat pedig – bár feledhetnénk a csattanóját! Zenés filmjeink egyik csillaga az Életek éneke, amely arról tesz tanúbizonyságot, hogy ahogy a zenei kultúrák egybefonódnak, úgy fonódnak össze az emberi sorsok is. A Tony Gatlif rendezte Vengo egy dallam, egy himnusz az élethez, szerelemhez… A kétegyházi cigány parasztasszonyok életfelfogását, értékrendjét A három nővér című film mutatja be. Látható lesz a Cigányok ideje című filmből maga Emir Kusturica készítette punk opera színházi előadásának felvétele.

Aki a programok alatt megéhezne, idén sem marad éhkoppon! Marcsi büféje zöldbabos cigánygulyással meg egy kis bodaggal (cigánykenyérrel) és sok más finomsággal vár mindenkit!

A V.Athe Sam! Fesztivál programja megtalálható a www.athesam.hu oldalon!

www.vilagveleje.hu