2018. november 21. - szerda

A nyakkendő, mint kihívás – horvát hozzájárulás a globális kultúrához


Kinyomtatom...
Időpont: 
2011. június 30 - 2011. augusztus 21

2011. június 30-án, csütörtökön 17 órakor
 Csomós Miklós, Oktatási és Kulturális főpolgármester-helyettes
 nyitja meg a zágrábi Academia Cravatica 
és a Horvát Köztársaság budapesti Nagykövetségének kiállítását a Budapest Kiállítóteremben.

Az Academia Cravatica egy non-profit szervezet, amelyet 1997. március 26-án alapítottak azzal a céllal, hogy tanulmányozza, megőrizze és fejlessze a nyakkendőt, mint a horvát és a világörökség részét.

NyakkendőNyakkendő

A kiállítás jelenlegi anyagát több mint százötven olyan műalkotás képezi, melyeket horvátországi és külföldi művészek készítettek. Különösen fontos, hogy a kiállítást befogadó ország művészei is képviseltessék magukat, mert a tárlat koncepciója szerint az anyag folyamatosan bővül.

Az Academia Cravatica kiválasztja azokat az alkotásokat, amelyeket a nemzetközi válogatáshoz csatolnak és bemutatnak a budapesti kiállításon. A tárlat után, az alkotó hozzájárulásával a művek átkerülnének a jövendő zágrábi nyakkendőmúzeum anyagába.

Az eddig összegyűjtött művek több mint felét festmények teszik ki, de vannak köztük szobrok, installációk, videó- és filmalkotások is. Az elmúlt hét évben a kiállítást Bosznia-Hercegovinában, Egyiptomban, a Dél-afrikai Köztársaságban, Lengyelországban, Ausztriában, Bulgáriában, Németországban mutatták be, Horvátországban pedig Pulában és Splitben - tájékoztatott a horvát nagykövetség.

A horvátok úgy tartják, hogy Horvátország a nyakkendő őshazája. A kiegészítő viselésének első nyomai a XVII. század első feléig, az európai 30 éves háborúig nyúlnak vissza. A horvát könnyűlovasság a francia király szolgálatába állt, a horvát huszárokat a nyakukban hordott, jellegzetesen megkötött kendőről is fel lehetett ismerni. A nyakkendő népszerűsége pedig azóta is töretlen. A nyugati civilizációban szinte elmaradhatatlan kellékévé vált a férfiak alkalmi és hivatalos viseletének.

A felmérések szerint manapság naponta 600-700 millió ember visel nyakkendőt.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Csernus Tibor és Juhász Ferenc

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a Várkert Bazár közös kiállítása, a Csernus és a Montmartre novembertől januárig izgalmas programokkal várja az érdeklődőket!

plakát

A Lenin-kultusz és Vlagyimir Iljics kortárs átirataiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen.

plakát

Számos pompás corvina és más díszkódex érkezett magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól, New Yorktól Párizson keresztül Bécsig az Országos Széchényi Könyvtárba.