New York Ska-Jazz Ensemble (USA), Vibekillaz

Helyszín: 
Jegyár: 
500 Ft (elővételben)
Időpont: 
2011. július 18. 20:00 - hétfő

Alig két hónappal a Slackers A38-as fellépése után a lüktető New York-i ska-színtér újabb kulcsfontosságú zenekara, a New York Ska-Jazz Ensemble érkezik a hajóra, hogy európai turnéja keretében bemutassa legfrissebb, Double Edge címmel idén nyáron megjelenő lemezét. És hogy az egész estés ska-buli teljes legyen, a bemelegítésről a Vibekillaz gondoskodik.

A New York Ska-Jazz Ensemble 1994-ben alakult, a vibráló manhattani ska-szcéna közepén, és magába sűríti mindazt, amit e nagyváros hozzátett a jamaikai zenékhez. Jellegzetes two-tone lüktetés, reggae-s alapok, mindez megfejelve a Broadway dzsesszhagyományával. Ha valami jellegzetes a keleti parti skában, az pont a sodró szving és a csattogós alapütemek elegáns, lendületes fúziója, és valóban: a New York Ska-Jazz Ensemble előszeretettel játszik némiképp újraértelmezett, klasszikus sztenderdeket. Repertoárján a Take Five éppúgy ott van, mint a Haitian Fight Song vagy a Boogie Stop Shuffle.

2011. július 11. 20:24 - New York Ska-Jazz Ensemble (USA) ©New York Ska-Jazz Ensemble (USA)
New York Ska-Jazz Ensemble (USA)

Ez az eredeti, a dzsesszt a skával ötvöző hang bizonyosan szerepet játszott abban, hogy a NYSJE leszerződött a kétezres évek legjelentősebb ska-kiadójához, a Toasters-tagok által működtetett Megalith Recordshoz (nem mellékesen a PASO amerikai terjesztőjéhez). A zenekar legfrissebb nagylemeze, a Double Edge június 20-án jelent meg, úgyhogy budapesti lemezbemutató koncertje igazán aktuális. Az új albumon minden megtalálható, amiért a NYSJE-t szeretjük: a védjegyszerű, szvinges rocksteady-hangzás, masszív, boogie woogie-s zongora-basszusmenetek, fúvósokkal gazdagon díszített hangszerelések és persze ska, ska és ska.

A kortárs magyarországi reggae-dub színtér egyik legígéretesebb együttese, a Vibekillaz dalaiban a reggae számos műfaja megtalálható a dub-tól kezdve, a modern roots-on át a pörgős dancehall-ig, mindez időnként megfűszerezve a magyar népzene jellegzetes hangzásvilágával. A hagyományos reggae-felállást igazán izgalmassá teszi a három frontember/frontleány: az Európa-szerte ismert nigériai MC, B Best, valamint a két énekes-vokalista Lulu NeSka Sista és O’Mamma. Az élvonal mögött a hattagú zenekar, akik azért felelnek hogy mindenki el tudja kapni a „vájbot”. Lendület, hangulat, halálos riddimek és nagyszerű raggák: ez a Vibekillaz, amely egyébként pár hete ért el előkelő helyezést az A38 Hajó tehetségkutatóján, a Talentométeren, így -a díj részeként - hamarosan országos turnéra indul.

Hirdetés