25. Mesterségek ünnepe 2011

Jegyár: 
1500 Ft/nap, Kedvezményes jegy: 500 Ft/nap (4-től 14 éves korig gyerek és nyugdíjas), 4 éves korig ingyenes
Időpont: 
2011. augusztus 18. 16:30 - csütörtök - 2011. augusztus 21. 23:00 - vasárnap

Augusztus 20-ára mindenkinek ajánlom a hagyományőrzők "országos évi találkozóját" a Mesterségek Ünnepét. A tavalyi 20-ai gyér ünnepi felhozatalban ugyanis ez volt az egyetlen biztos pont. A 4 napos fesztivál egyébként már augusztus 18-án elkezdődik. Közel 800 mester és minden évben több, mint 80 000 látogató tölti a hagyományok jegyében ezt a pár napot a Mesterségek Ünnepének köszönhetően.

A Mesterségek Ünnepe, a népművészek hagyományos találkozója immáron huszonötödik alkalommal kerül megrendezésre. A Budai Vár történelmi környezetében négy napon keresztül kézműves mesterek működő műhelyekben mutatják be a tradicionális népi mesterségek fortélyait, a közönséget is bevonva az alkotás folyamatába. A mesterség-bemutatók mellett a kézművesek népművészeti kirakodóvásáron kínálják eladásra portékáikat.

A színpadokon hagyományőrző magyar és külföldi táncosok és zenekarok lépnek fel, valamint lesz viselet-bemutató is, „Korok és korosztályok, hétköznapi és ünnepi alkalmak divatja” címmel – Galgamentei, Sárközi, Kalocsai, Rábaközi ünnepi és hétköznapi viseletekből. Egész nap vásári komédia, utcaszínház, bábszínház, gyermekprogramok, esténként pedig táncház szórakoztatja a közönséget. Idén a

Idén a Budavári borfesztivál is részt vesz az ünnepségen
A Mesterségek Ünnepe a 20 éves Borfesztivállal ünnepli együtt születésnapját és ennek apropójából számos program fog kapcsolódni a borkultúra népszerűsítéséhez is. Lopózás, színező sarok, „palackozd magad” programok és gyerekborász képzés is várja a legfiatalabbakat.

Fő téma a viselet
Fő témák 2011-ben: viselet és kiegészítők, mellyel kapcsolatban egy közös pályázatot is kiír a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza „Tetőtől talpig” címmel. A pályázat célja a Kárpát-medence hagyományos öltözet-kultúrájának, valamint népi kézműves értékeinek megőrzése, népszerűsítése, a mai öltözködéskultúrába történő alkalmazása, hogy azok ünnepeink és hétköznapjaink részévé váljanak.

Balti díszvendégek
A 2011-es program díszvendégei a Balti Államok lesznek, Észtország, Litvánia, és Lettország kézművesei mutatják meg mesterségeik titkait.

A fesztivál honlapján egyenlőre még nem található meg a teljes 2011-es program, de a 2 színpad programjait már részletesen elolvashatjuk itt.

A borsos jegyár mellett arra mindenképp fel kell készülnünk, hogy az árdömping benn is folytatódik. A nem túl olcsó kerámiák vagy népi ételek (bár a dödöllés stand előtt kígyózik a sor, én mégis megkósolásra ajánlom, talán az esti koncertek idején jobban sorra lehet kerülni) ára kissé borsos, azonban nagyon sok mesterséget helyben ki lehet póbálni. Valamint az sem elhanyagolható, hogy a belépőjegy érvényes a Budapesti Történeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításaira is! (Sajnos az időszakiakra nem)

Forrás: www.nesz.hu

A fesztivál honlapja: http://mestersegekunnepe.hu/