20. Budavári Borfesztivál 2011

Jegyár: 
2500 Ft (napijegy), 7000 Ft (hetijegy) - a jegyek tartalmaznak egy kóstolópoharat, és egy pohártartó szütyőt
Időpont: 
2011. szeptember 7. 0:00 - szerda - 2011. szeptember 11. 0:00 - vasárnap

Szeptember 7-11. között 15 ország, 220 borászatának, 5000 féle bora várja a látogatókat Budapest legpatinásabb környezetében, az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított Budai Várbanban.

A Borfesztiválon Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait, és a hazai nedűk mellett neves borkereskedők jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül.
A borkínálatban ott lesznek a hazai és a rangos nemzetközi versenyeken érmeket, díjakat nyert borok, és készítőik, akik szívesen válaszolnak majd az érdeklődők kérdéseire, és akiknek szakszerű útmutatásait, tanácsait érdemes megfogadniuk mindazoknak, akik értő borfogyasztóvá kívánnak válni.

A Borfesztivál nyitóakkordjaként a kulturális programok kiemelkedő eseménye, a Gálakoncert műsora csendül fel, mely a Művészetek Palotájában, szeptember 2-án kerül megrendezésre az Óbudai Danubia Zenekar, Miklósa Erika, Gulyás Dénes, Szegedi Csaba, a Budapesti Stúdió Énekkara és a Magyar Rádió Gyermekkórusa közreműködésével. Az idei koncert egyben ősbemutató is lesz! A koncert második részének, Orff: Carmina Burana művének világhírű közreműködője Cakó Ferenc kiváló és érdemes művész. Megnyerte többek között a Cannes-i Filmfesztivál animációs fődíját, kapott Arany Medve-díjat, Hamu című filmjét Oscar-díjra jelölték. Egyedülálló, szemet és lelket gyönyörködtető élő homok animációját kimondottan erre az alkalomra, erre a műre dolgozta ki, melyet a Borfesztivál Gálakoncertje során láthat először a nagyközönség.

2011. augusztus 17. 12:42 - Budavári Borfesztivál (Forrás: www.aborfesztival.hu) ©Budavári Borfesztivál (Forrás: www.aborfesztival.hu)
Budavári Borfesztivál (Forrás: www.aborfesztival.hu)

Öt napon át gazdag kulturális és zenei program várja a látogatókat. A közel 50 produkció között a PORT.hu Fesztiválszínpadon fellép többek között a Ghymes Együttes, Bognár Szilvia és Zenekara, a Söndörgő és Tompos Kátya, Benkó Dixieland Band, Hot Jazz Band, Orosz Zoltán és zenekara Bardóczi Attilával, Vivat Bacchus Énekegyüttes, Bartók Béla Férfikar, Borbély Műhely, a Lippentő és a Csillagszemű Táncegyüttes mellett számos más néptánccsoport. Az idei évben a figyelem középpontjába a népzene és a néptánc, valamint a francia vendégművészek műsora kerül.

A Budavári Borfesztivál 20. évfordulója apropójából szabadtéri poszter kiállítás kerül felállításra a fesztivál területén. Felvillannak az elmúlt évtizedek sikeres, emlékezetes kulturális produkciói, hangulatos pillanatai, a visszatekintés és egy kis időutazás élményét kínálva.

Mesterségek bemutatása a Népművészeti Egyesületek Szövetsége közreműködésével. A Borfesztivál felé vezető úton, a Szent György utcában népművészek mutatják be elsősorban a borkészítéssel kapcsolatos mesterségeket, a használati tárgyak elkészítésének módját a Borfesztiválra érkezőknek és az érdeklődőnek.

Aki már belekóstolt, és aki még nem, egyaránt szívesen látott hallgató szeptember 5-6-án a hosszú évek óta megrendezésre kerülő, népszerű Boregyetemen. A kétnapos kurzuson elismert szakemberek, színvonalas, érdekes, borkóstolóval egybekötött naprakész előadásain, hasznos információkkal gazdagodhatnak a borbarátok és a tudásukat frissíteni vágyó szakmabeliek is. Franciaország, szarvasgomba, és még sok más érdekes téma várja a hallgatókat.

Az érdeklődők 2011-ben is ellátogathatnak a VinAgora Tér sátorba, ahol szakemberek segítségével ötven perces turnusokban hat bort bírálhatnak professzionális módszerekkel és egy órára maguk is borbírává válhatnak. Az öt nap alatt megkóstolt borok közül a résztvevők bírálatai alapján eldől, melyik bor nyeri el a „Fesztivál Bora” címet.

Színes, látványos, táncos-zenés forgatag a szőlő- és bortermelő eleink tiszteletére, a Budai Várban, szeptember 10-én rendezett Szüreti Felvonulás, igazi látványosság, ünnepi hangulat, amely a régmúlt szüreti mulatságait idézi fel. A menetet a borrégiókból érkező, egyedi népviseletben pompázó, néptánc és hagyományőrző együttesek, Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek, borbarát egyesületeinek tagjai, valamint a Szarvasgomba Lovagrend képviselői alkotják.

A Borfesztivál idén is különleges gasztronómiai kínálattal készül a hazai minőségi alapanyagokra és a Vendégország ízeire, tájegységek gasztronómiájára épülő kínálatával. Régi receptúrák újragondolva, kézműves hagyományőrző termékek és eleven bisztró konyha egyszerre a Budai Várban. A Vendégország udvarban a Francia Kapcsolat séfjeinek interpretációjában kóstolhatjuk Franciaország ételeit. Hagyományos, kézzel húzott rétesek, kemencében sült kenyérlángosok, klasszikus kürtőskalács, szőlőcsősz pecsenyéje, finomságok mangalicából, magyar, francia és spanyol juh-, kecske-, és tehéntejből készült sajtok, sonkakülönlegességek, házias füstölt ínyencségek várják a látogatókat. Személyesen is találkozhatnak olyan neves sztárséfekkel mint Takács Lajos- Olimpia, Bernát Dániel - U26, Dudás Fivérek - Anyukám mondta, Regős Péter - X.O. Merczi Gábor – Gundel, Pauli Zoltán - Mandula.

A kisgyermekes fiatal felnőttek, családok számára is jó szórakozást, kikapcsolódást kínál a Borfesztivál. A már megszokott játszóházas gyermekmegőrzőn kívül színvonalas, ingyenes szórakozás várja a kicsiket és nagyokat. Klasszikus gyerek hobbytechnikák alkalmazásával hűtő mágnest és cserépfigurákat, maszkokat készíthetnek a gyerekek szombaton és vasárnap a nagyszínpad mellett 10-16 óra között a Kreatív Hobby közreműködésével, valamint egy rajzversenyen is részt vehetnek, melynek témája a szüret, szőlő. Az alkotások később kiállításra kerülnek.

Idén először ingyenes internet a Borfesztiválon az ACE Telecom jóvoltából! Az újításnak köszönhetően a fesztiválozók folyamatosan kapcsolatba léphetnek barátaikkal és percről-percre megoszthatják élményeiket a közösségi hálón keresztül. Egy programfejlesztés és az IT Ware pedig most lehetőség kínál az okostelefonok célirányos használatára is. A program tartalmazza a Borfesztivál térképét, a kiállító borászok adatait, elérhetőségeit, a színpadműsorokat, a fellépő művészek és együttesek bemutatását, ajánlott bortúrákat, fontos közérdekű információkat és még számos hasznos alkalmazást.

Szintén újdonság a letölthető okostelefon alkalmazás, mely számos hasznos információval látja el a látogatókat, ezen kívül könnyű eligazodást biztosít a Borfesztivál területén, érdekes dolgokat lehet olvasni a színpadi produkciókról, lehet játszani, bortúrákat letölteni, és okosan szórakozni.

A Budavári Borfesztivál idén lesz 20 éves, melyet a szintén 20 éves SPAR Magyarországgal és a látogatókkal együtt ünneplünk vasárnap délután a nagyszínpadnál. Zenével kísért tortázás, pezsgőzés várja azokat, akik csatlakozni szeretnének. Az ünnep alkalmából a Borfesztiválra érkező első 25 ezer látogatónak egy apró meglepetés ajándékkal kedveskedünk az onlinekupon.hu jóvoltából. Sőt, aki a Borfesztivál 5 napja alatt tölti be 20. életévét, az ingyenes belépésen kívül ajándékcsomagot kap a Borfesztiváltól!

A Jótékonysági Borárverés idén már 13. alkalommal mutat példát, hogy a társadalom sikeres tagjai, a szőlő- bor ágazat jól prosperáló vállalkozói számára fontosak az elesettebbek, a segítségre szoruló embertársaik. A felajánlások és az azok megvásárlása során keletkező közel 3 millió forint felhasználója hagyományosan a Máltai Szeretetszolgálat, akik hitelesen biztosítják, hogy a bevétel megfelelő helyekre jusson.