Vidor Fesztivál 2011

Jegyár: 
Színház: 2900 Ft - 4100 Ft, koncert: Ingyenes, mozi: 700 Ft
Időpont: 
2011. augusztus 26. 0:00 - péntek - 2011. szeptember 3. 0:00 - szombat

Magyarország legnagyobb ingyenes világzenei fesztiválja 2011-ben is várja a látogatókat. A színházban és a moziban kizárólag vígjátékokkal a nyíregyházi főtéren pedig esténként koncertekkel.

A Kossuth téren a Muzsikás együttes, a színházban pedig a Pintér Béla társulat Tündökló középszer című darabjáva nyitja meg a fesztivált. A budapesti Szkéné színház társulatának nyíregyházi kötődése is van, mivel Thúróczy Szabolcs (akit a Valami Amerika 2-ben is láthattunk) a társulat állandó tagja, nyíregyházi származású. A társadalomkritikát és cinizmust sem mellőző darabjaikat a fekete humort kedvelő nézőknek előszeretettel ajánlom.
Az idei világzenei nagyágyúk: Acquaragia Drom olaszországból, a gypsy swing “királyai” Trio Rosenberg hollandiából akik már 2009-ben jártak a VIDOR-on és a londoni székhelyű Ska Cubano, akik szintén jártak már nálunk.

A hazai vonalat erősítik a Técsői banda, Drum and folk, Korpás Éva és zenekara, Heveder banda, Parno Graszt, Meszecsinka, Bognál Szilvia és zenekara, egyik új felfedezésem a Tárkány Művek (már a nevük is zseniális), a Magyarpalatkai banda, Balogh Kálmán és a gypsy cimbalom band, Rendhagyó prímástalálkozó, amely nevével ellentétben nem egy rendezvény hanem egy népzenei szupercsapat: a hegedűvirtuóz Pál István Szalonna és Vizeli Balázs, a nagyszerű cimbalmos Balogh Kálmán, a kiváló fúvós Dresch Mihály, a gitárfenomén Both Miklós, a két karizmatikus énekesnő Herczku Ágnes és Korpás Éva. Másik nagy kedvencem Ferenczi György és a Rackajam, a bluesharmónikás, aki a bluest a magyar népzenével keveri és mellesleg elég jó hangja is van. A mostanában népszerű Csík zenekar Lovasi Andrással kiegészülve. A nagykoncertek után pedig a Goulasch Exotica DJ-i szórakoztatják a fesztiválozókat.

A színházi versenyprogram:
Örkény Színház Budapest - Friedrich Dürrenmatt: János Király
Nézőművészeti Kft. Budapest - A fajok eredete
Vígszínház Budapest - Yasmina Reza: Az öldöklés Istene
HoppArt Társulat Budapest - Korijolánusz
Új Színház Budapest - Alekszandr Nyikolajevics Osztrovszkij: Erdő
Neptun Brigád és a Manna Produkció közös produkciója Budapest - William Shakespeare: Tévedések vígjátéka
Thális Színház Budapest - Bernard Slade: Romantikus komédia
Pinceszínház Budapest - Terrence McNally: Frankie és Johnny
Petőfi Színház Veszprém - William Shakespeare: Szentivánéji álom
A Pillanatszínház produkciója a Thália Színház támogatásával Budapest - Garaczi László: Ovibrader
Radnóti Színház Budapest - Lars von Trier: A főfőnök
Katona József színház Kecsekemét - Donald Margulies: Vacsora négyesben
Katona József Színház Budapest - Roland Schimmelpfennig: Golden Dragon
Az ALKA.T és a FÜGE Produkció közös előadása Budapest - Tasnádi István: Paravarieté
Orlai Produkciós Iroda Budapest - Peter Pavlac: Dolcsaja Vita

Ezen kívül lesz még dumaszínház Hadházi Lászlóval, Badár Sándorral, Beliczai Balázzsal, Kovács András Péterrel, Dombóvári Istvánnak, Szomszéd néni produkciós irodával és Kormos Anettel. Sajnos idén Kőhalmi Zoltán és Fábri Sándor nem jöttek el.

Fellépnek még nyíregyházi zenei formációk, utcazenészek. Lesznek bábjátékok, valamint fotókiállítás.

A zenei kínálat láthatóan szűkösebb mint évekkel ezelőtt, kevesebb a külföldi előadó, amely betudható a válságnak de a színházi program nem szendvedett csorbát és azt sem kell elfelejteni, hogy ilyen zenei kínálatot egy héten keresztül ingyen egy hazai fesztiválon sem láthatunk.

A fesztivál honlapja: www.vidorfest.hu

Hirdetés