11. Falk Art Fórum

Időpont: 
2011. szeptember 24. 14:00 - szombat

Antik írógépek, nagyszüleink ékszerei, míves kardok, kortárs szobrok – megannyi apropó egy jó beszélgetéshez, vagy éppen a csendes szemlélődéshez, kinek-kinek hangulata szerint. Mai művészek festette, színes padokról nézzük a nyüzsgő forgatagot, hallgatunk operaáriát és jazzkoncertet, zegzugos régiségbolt mélyén kukkantunk tulipános ládába, máshol elegáns art deco bútorok csillogó felületein simítunk végig. Igen, újra megnyílik a galériás utca! A Falk Art Fórum immár a második decenniumba lép, szeptember 24-én tizenegyedik alkalommal várja visszatérő és új vendégeit.

Számos galéria anyagát tekinthetjük meg művészettörténész vezetésével a FAF keretében, legyen az néprajzi gyűjtemény vagy kortárs kiállítás. A Pintér Sonja Galéria erre a napra időzíti Gál András festőművész Pienture conceptuelle című, egyéni kiállításának ünnepélyes megnyitóját, Gulyás Gábor esztéta, a Műcsarnok igazgatójának közreműködésével.

2009. október 3. 13:53 - Falk Art Fórum ©Falk Art Fórum
Falk Art Fórum

A Moró Antik ezúttal különleges kardokat tár a nagyközönség elé, és az utcán a Kard Rendje csoport középkori kardvívás bemutatót tart. Hári Anikó ötvös pedig ékszertörténeti csemegékkel várja látogatóit – egy XIX. századi budoár miliőjét varázsolja a Falk Miksa utcába. Ugyanitt Szécsi Noémi írónő olvas majd fel az idei könyvhéten debütáló regényéből. Megismerkedhetünk Szász Károly fiatal iparművésszel is, aki sérült, antik porcelánokból készít ékszereket.

Különleges meglepetésként kamaraaukciót rendez a BÁV Zrt ezen a délutánon. A hagyományos árverésre a BÁV nem csupán a gyűjtőket és befektetőket várja, hanem mindazokat, akik még nem voltak művészeti aukción, de szeretnék megismerni annak menetét, érezni a hangulatát, átélni a licitálás örömét. Összesen mintegy 80-100 műtárgy kerül kalapács alá, az egyedi eseményre való tekintettel a kikiáltási árak meglepően alacsonyak lesznek.

A Násfa Antik Galéria Gádor István szobrász- és keramikusművész 1940-es és 50-es években készült egyedi munkáival igyekszik becsalogatni gyűjtőket és érdeklődőket egyaránt.
Segesdi György szobrász nyolcvanadik születésnapját ünnepli a Prestige galéria. Kisplasztikákat, szoborterveket, grafikákat láthatunk a főleg köztéri szobrairól ismert művésztől.
Immár a 15. kiállítását tervezi a Haas Galéria a két háború között működő KUT (Képzőművészek Új Társasága) alkotóinak műveiből. A mostani tárlat különlegessége, hogy a KUT művészei közül a női alkotók műveire fókuszál. Találkozhatunk többek között Anna Margit, Barta Mária, Gyenes Gitta, Járitz Józsa alkotásaival.
Érdemes tehát betérni a régiségboltokba és galériákba, ahogyan a Falk Art Fórum utcai sátrai is gazdag programot kínálnak.
A Müller és Társa Lakásgaléria a tavaszi sikeren felbuzdulva ismét kitelepül a Falk Art Fórumra. A mai napig használható apró kiegészítők, bakelit tárgyak, dóznik, laposüvegek, úti szettek mellett remek állapotú csatos aktatáskák, krokodil szivartartók, tárcák közül válogathatunk majd.

Szilas Rita és Illényi Lenke ifjú designerek antik tárgyakat keltenek új életre divatbemutatójukon, megismerkedhetünk az aranyművesség rejtelmeivel, és persze folytatódnak az utca épületeit felfedező, népszerű várostörténeti séták. A "Fémviszonyok" elnevezésű program során a 100 éves házak után ezúttal a fém kerül a főszerepbe, legyen az antik vagy kortárs, kard vagy ékszer.
A Képzőművészeti Egyetem diákjai is jelen lesznek legfrissebb alkotásaikkal, a zenei programról Váczi Eszter énekesnő és a Qartett nevű együttese, illetve a Pátkai Rozina és Tóth Mátyás duó mellett a Hangakamara lánykórus gondoskodik.

A gyerekek örömére ezúttal is a fesztivál vendége lesz Lukácsházi Győző és a Bonbon Matiné.
Műértőknek kiváló alkalom a szakmai találkozásokra, műkedvelőknek a kíváncsiskodásra.