Szeptember 30-án újra Design hét Budapest

Jegyár: 
A legtöbb program ingyenes
Időpont: 
2011. szeptember 30. 0:00 - péntek - 2011. október 9. 0:00 - vasárnap

A Design Hét fesztivál nyolcadik évéhez érkezett. Fejlődése töretlen, csak úgy, mint közönségünk és partnereink hűsége. Magyar sikertörténet ez, s bár Budapest több mint száz helyszínén zajlik, jelentősége országos, hiszen a hazai kreatív ipar egészét ünnepeljük programok sorával, no és persze az ezzel járó rengeteg munkával október első tíz napjában.

Hét szép év van mögöttünk, amely a folyamatos fejlesztés és jobbá tétel lázában, néha ideglázában telt. Négy év Design Hét kurátori tapasztalatával le kell írnom valamit, ami Önöknek nem több mint egy adat, amelyet a programfüzet impresszumában találnak, nekünk viszont az életben maradás záloga volt. Az indulás első pillanatától kezdve két intézmény áll mögöttünk, szponzorként a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (egykor Magyar Szabadalmi Hivatal), védnökként pedig a Magyar Formatervezési Tanács. A nyolcévnyi folytonosság az ő szakmai elszántságuknak és töretlen támogatásuknak (is) köszönhető. Ha ők nincsenek, nincs Design Hét sem.

A 2011. évi fesztivál az önreflexió jegyében telik. COULEUR LOCALE, azaz helyi szín, helyi árnyalat. Ezt a szlogent választva annak próbáltunk utána járni, hogy létezik-e nemzeti karakter, vizuális DNS a designkultúrában. A Design Hét legfontosabb célja, hogy az ország kreatív iparának, vizuális kultúrájának egyedi vonásaira, designértékeire hívja fel a figyelmet. Olyan helyi árnyalatokra és színekre, amelyek sajátos közép-európai helyzetünkből és létünkből következnek, s amely értékekre a globalizálódó világ is intenzíven kíváncsi. Milyen is a kulturális DNS-ünk? Miben áll a sajátszerűségünk, melyik az a szín, amellyel mi gazdagítjuk a vizuális és tárgyi kultúra egészét? Számos designer szerint a kulturális és földrajzi háttér, a történelem, a lokális színek és a hagyomány azok az inspirációs források, amelyek alkotói tevékenységüket hitelesítik. Vizuális és tárgyi kultúránk, a nyelvünkhöz hasonlóan elidegeníthetetlen. S ez minden nemzet esetében ugyanígy igaz. A globalizáció legfontosabb hozadéka lehet a számunkra, hogy ideális esetben tükörként funkcionál, amely segít megpillantani, felismerni saját arcunkat.

Az idei díszvendég Lengyelország
A Design Hét Budapest fesztivál ezt a nemzetközi párbeszédet segíti, nemcsak közel 30 ország tárgyaiból válogatott nyitókiállításával, de idei díszvendége, Lengyelország meghívásával is. A nemzetközi érdeklődés középpontjába kerülő lengyel design szinte teljes spektrumában jelen lesz a fesztiválon, tárgyak, kiállítások, divat- és ékszershow-k, előadások formájában és természetesen a lengyel designélet kiemelkedő szereplői által is.

Új programok
Másik újdonságunk idén, hogy saját szervezésű és hagyománnyá váló programjainkat (Design Túrák, Vásárlási akció, Nyitott Stúdiók) a Design Hét Gasztro útnak indításával bővítettük tovább. Food design témában a hazai gasztronómiai „boom” öt fontos szereplőjét kértük fel együttműködésre, akik a fesztivál idejére exkluzív termékekkel készültek.

Tehát a Design Hét Budapest fesztivál immár minden érzékszervhez szól.

Remélem, hogy designra éhes közönségünknek idén is egy évre elegendő szellemi táplálékkal tudunk szolgálni!

Halasi Rita Mária
kurátor
Design Hét Budapest

web: www.designhet.hu

Hirdetés