ZeneSzüret – LISZTre hangolva

Időpont: 
2011. október 21. 0:00 - péntek - 2011. október 27. 0:00 - csütörtök

A Filharmónia Dél-Dunántúli Koncertszervező és Rendező Nonprofit Kft. a hagyományteremtés szándékával idén ősszel, október 21. és 27. között először rendezi meg a ZeneSzüret - LISZTre hangolva című zenei fesztiválját.

Pécsett egy olyan rendezvénysorozatot szeretnének évről évre megvalósítani, ahol a klasszikus zenét kedvelő közönség koncerteken találkozhat a magyar, illetve a külföldi komolyzenei élet legnevesebb előadóival. A koncertek mellett irodalmi beszélgetéseken, előadásokon, kottabemutatókon és kiállításokon is részt vehetnek az érdeklődők.

Minden évben más-más zeneszerzőre, előadóra vagy koncepcióra fókuszál a fesztivál. Idén, első alkalommal Liszt Ferenc műveit helyezték a koncertek középpontjába, mivel ebben az évben ünnepeljük Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját.
A nagy hírnevű előadók mellett ifjabb tehetségek, előadóművészek is bemutatkoznak.

Az esti koncertek fő helyszíne a Kodály Központ, amely az EKF beruházásként jött létre.

Fellépők a Kodály Központban
Pannon Filharmonikusok
Az erre az estére összeállított műsor méltóképpen ünnepli Liszt születésnapját. Liszt Ferenc (1811-1886) Mazeppa című szimfonikus költeményének főhőse egy a valóságban is élt ukrán nemesember. A mű Victor Hugo műve nyomán készült. Liszt karmesterként működött közre a 2. (A-dúr) zongoraverseny előadásában, amelynek alapja egy költőien formált zenei téma, ebből jellegzetesen romantikus, egytételes forma fejlődik. Richard Wagner (1813-1883) Rienzi (1842) című, nagyoperai stílusban írt művének Nyitánya felvonultat néhányat azokból a zenei elemekből, amelyekkel a cselekmény folyamán van alkalmunk találkozni. Wagner négy estét betöltő tetralógiájának záró darabjából (Az istenek alkonya) kiragadott Gyászinduló a főhőst, Siegfriedet siratja. A Walkürök lovaglása Wotan lányainak jelenete a Niebelung gyűrűje második operájának 3. felvonásából. A Tannhäuser Nyitány a drezdai változat szerint „koncertképes”: zárt egységet alkot, amelyben felsorakoznak az opera főbb eseményihez köthető zenei témák.

Sebestyén Márta: Liszt korának népi és társasági zenéje
A világhírű művész, aki a legrangosabb koncert-termekben lép fel, minden magyarországi díjat megkapott, amit egy művész elnyerhet, énekelt a Japán császár előtt, de a Spanyol király és az Angol uralkodó is megismerhette általa a magyar nép dalait, igazi kulturális nagykövete hazánknak egy különleges műsorral áll színpadra. Zenei kalauzunk lesz egy olyan sétán, ahol a reformkor Magyarországának „szórakoztató zenéjét” a közemberek oldaláról is megismerhetjük.
További fellépők:
Gombai Tamás - hegedű
Havasréti Pál - bőgő
Balogh Kálmán - cimbalom
Andrejszki Judit - ének, csembaló
Company Canario - histórikus táncegyüttes

Ránki Dezső, Klukon Edit és fiuk Ránki Fülöp, valamint a Magyar Rádió Gyermekkórusa
A kiváló zongoristát nem kell bemutatni senkinek, a műsor most is igazi csemegéket ígér. Műsor: Faust-szimfónia még kiadatlan, a szerző által készített kétzongorás változata
Liszt és egyéb zeneszerzők művei, melyekben közreműködik a Thész Gabriella vezette MR gyermekkórus

Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Az október 23-i nemzeti ünnephez kapcsolódóan ősbemutatóval készül az együttes. A hangverseny nemcsak a fesztivál egyik kiemelt eseménye, de a Filharmónia Mesterbérletének nyitó előadása is egyben.

Esti koncertek egyéb helyszíneken
„Lisztre hangolva Szakcsi módra”
Szakcsi Lakatos Béla - zongora
Bornemissza Mária - ének
Gy. Vass Ágnes - hegedű
Bornemissza Géza - zenei rendező

A fesztivál üdítő színfoltjának ígérkezik az a korokon, műfajokon átívelő koncert, amely Bachtól Bartókig számos közkedvelt komolyzenei témát érintve, Liszt és Paganini virtuóz hangszeres technikáját felcsillantva, a magyar népzene gyöngyszemeinek és a Gershwin-i magasságokba emelt afro amerikai jazz–scat improvizációs kisugárzásának eszközeivel tiszteleg zeneköltő óriásunk, Liszt Ferenc géniusza előtt.

Francesco Finotti orgonakoncertje a Bazilikában
Az olasz művész Liszt zongoraverseny győztes, műsorában Liszt és Brahms műveket ad elő. A koncert része a Filharmónia OrgonaPont hangversenysorozatának.

Savaria Barokk Zenekar
Itt a remek alkalom, hogy a hazai és a külföldi közönség is megismerhesse ezt a ritkaságszámba menő oratóriumot. Főszereplő nagy királyunk alakján keresztül példaképként jelenik meg a magyar történelem egy alapvetően fontos időszaka, a keresztény hit felvétele. Az előadás különlegessége, hogy jelmezben adják majd elő a darabot. A könnyebb megértést magyar fordítás segíti, az előadást vetített képek teszik izgalmassá.

Pécsi kórusok koncertje a Bazilikában
Pécsi Kamarakórus, Mecsek Kórus, Scola Scantorum Sopianenzis, Pécsi Bazilika Palestrina Kórusa, Szekszárdi Madrigál Kórus, Bartók Béla Férfikar

Szent Mór püspök ünnepén szentmise a Bazilikában, ahol a Bazilika Mozart Kórusa a Budavári Mátyás Templom Kórusával összhangban Liszt misét énekel.

Fiatal zongoristák párbaja
Közreműködnek Balog József és Borbély László zongoraművészek.
Balog József zongoraművész a fiatal generáció egyik legkiválóbb tehetségű művésze. Akadályokat nem ismerő briliáns technikai tudása megnyerő, szuggesztív természetes muzikalitással párosul. Igazi, méltó párbajpartnere Borbély László. Érett, megkapó előadóművészi teljesítményét számos nemzetközi versenyen díjazták. Ez a versengés igazi élmény lesz!

„Ütős Liszt az Árkádban”
Különleges helyszínen, az este már bezárt Árkád bevásárlóközpont halljában felállított mini hangversenyteremben játszik az a formáció, mely a Filharmónia felkérésére csak erre az alkalomra áll össze egy zenekarrá.
Fellépnek: Tömösközi László - ütőhangszerek
Báll Dávid - zongora

Állandó programok a fesztivál minden napján
Déli zongoraszó a PannonPower Zenelépcsőn (Színház tér és Árkád) című programsor kapcsán népszerű Liszt-művek előadásával az ország legtehetségesebb fiatal zongoristái (Fisher Annie ösztöndíjasok) szórakoztatják majd a fesztivál minden napján a járókelőket, kimozdítva a klasszikus zenét a hangversenytermek megszokott világából, azokhoz is szólva, akik szokásosan nem képezik ennek a műfajnak a célközönségét.

„Helló Liszt" címmel egy rendhagyó, kicsit formabontó kiállítást rendeznek a Parti Galériában. A kiállítás címe utal arra, hogy egy fiatalos, merész megközelítésű tárlatot szeretnénk megvalósítani, ahol Liszt Ferencet, mint kora "celebjét" aktualizálhatják a meghívott művészek. A kiállítás anyaga a későbbiekben más magyarországi és ausztriai helyszínen is bemutatkozik majd.

Különleges helyszínen, a Világörökség részét képező Cella Septichora-ban „Hommage á Liszt” avagy ritmika és hangsúly a zenében és képzőművészetben címmel kiállítást szerveznek a Zalaszentgróti Villa Negra szimpóziumon részt vett művészek alkotásaiból. Napjaink digitális, gyors, gombnyomásra működő világában mi a kőszobrászat, festészet szerepe? Hogyan hat, mit üzen, mit közvetít?
A Villa Negra Művészeti Közhasznú Egyesület szervezésében létrejött zalaszentgróti művésztelep kiállítási anyaga segít a kérdések megválaszolásában.

A Nemzetközi SZÍNpozium kiállítása a Nádor Galériában. A téma a zene, szinesztézia, harmónia, ritmus hívószavak köré szerveződik, a Liszt Ferenc centenáriumhoz és a ZeneSzüret fesztiválhoz kapcsolódva. A fesztivál felvezető eseményeként egy hétig alkotnak majd a művészek (október 11-17.) a Nádor Galériában (Széchenyi tér), ahova bárki betérhet, ha kíváncsi egy alkotás születésének menetére, folyamatára. A művek a fesztivál hetében lesznek láthatók a Nádor Galériában.

Képcsarnok Ferenczy Károly Galériája (Társrendezvény): „Vándorévek - tájképfestészet Liszt Ferenc életéből“ címmel a Festészet Napja és a Liszt-bicentenárium alkalmából kiállítás nyílik.

ZeneSzüret Filmklub az Apolló moziban, ahol minden délután valami különleges, izgalmas filmet vetítenek. A filmek sajátossága, hogy mindegyik alkotásnak klasszikus mű az aláfestő zenéje.

Liszt tablókból kiállítás az Árkádban

Gasztronómiai programok
Török nap
A fesztivál idején ünnepeljük Pécs városnak, a török uralom alól való felszabadulásának 325. évfordulóját. Abból a korból nem csupán a város pár meghatározó épülete származik, de ételeik, szavaik és kultúrájuk egyéb emlékei a mai napig fontos részét képezik nemcsak Pécs életének. Ennek szellemében az Arasinda együttes zenés-táncos felvonulással vonul keresztül a városon. A zenekar a Palatinus szállóban is játszik azok számára, akik vacsora vagy ebédjegyet váltanak, hogy megízleljék a török menüt.

Monarchia kori vacsora a Monarchia étteremben, illetve a ZeneSzüret ebéd a Kikelet Hotelben, ahol Liszt korának, a reformkornak jellegzetes ízeit cigányzene mellett fogyaszthatják el a vacsorára jegyet váltók, emlékezve a zeneszerző cigány zenével foglalkozó könyvére. (Liszt Ferenc "A czigányokról és a czigány zenéről Magyarországon" 1861-ben jelent meg)

Pécsi Tudományegyetemmel partnerségben megvalósítandó programok
Zsolnay negyedben felépült az egyetem új koncertterme, melynek névadója Liszt Ferenc lesz. A teremavatót a fesztivál keretében tartják.

Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Szimfonikus Zenekarának hangversenye
Liszt életművének központi hangszere a zongora. A művészek életében mindig különleges alkalom, ha egy versenyművel léphetnek fel, különösen izgalmas, ha a zongora egy szimfonikus zenekarral versenyezhet.
Vezényel: Kocsár Balázs

Liszt dalok
Előadják a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Magánének tanszakának hallgatói.

Táncház az Pécsi Tudományegyetem kollégiumában.

Beszélgetések, előadások zenei betétekkel
- Hamburger Klára: Liszt Ferenc élete, kora, magyarsággal való kapcsolata
- Kaczmarczyk Adrienn: "Liszt műhelyében - az Új Liszt-Összkiadásról" kottabemutató
- Beszélgetés Czigány Györggyel Lisztről és a társművészetekről
- Kovács Attila: Liszt és Pécs kapcsolata

OMCE: Liszt és az egyházzene kapcsolata - konferencia

Könnyűzenei koncert az egyetemi klubban, ahol remix formájában Liszt darabok is becsempésződnek az esti buli dalai közé.

A „DESSZERT” olyan, mint a nagyi vasárnapi süteménye, amit szívvel-lélekkel készít. A zenészek is így készülnek minden előadásra, amiknek lassan egy éves hagyománya van, miközben bensőségessége nem múlik. Vasárnap délelőtt nem mindennapi koncertre invitáljuk a családokat. Értő moderátor segíti a hallgatókat, hogy felismerjük és megízleljük a zenében az édes pillanatokat, a keserű sóhajokat, a felkavaró fordulatokat és azokat a bódító illatokat, ami miatt a zenének ezt a „sparheltjét” máskor is szívesen felkeressük, annál is inkább, mert a jegy mellé a koncert végén igazi süti, desszert is dukál.

Ifjúsági és gyerek programok
Ifjúsági hangversenyek
A jelen feladata, hogy a jövő nemzedékét a minőségi kultúra és a komolyzene iránt fogékony személyiségekké formáljuk. Ennek jegyében a fesztivál délelőttjein megrendezett ifjúsági hangversenyek egy olyan eseménysor részét képezik, amelynek keretében Pécs általános és középiskolásai (a hét folyamán kb. 5000 gyerek) ismerkedhetnek a klasszikus zenével egy nyelvezetében, oldottságában a gyerekekhez nagyon könnyen utat találó moderátor, Dr. Lakner Tamás (a Szélkiáltó Együttes frontembere) segítségével. Az előadások zenei koncepciójának alapja, hogy az előadások témája illeszkedjék a tananyaghoz, megközelítése viszont véletlenül se legyen „tankönyvszagú”, annál inkább élményszerű, különleges. A Liszthez kapcsolódó műsort természetesen erre a hétre időzítik.

Kincskereső – Zeneiskolás tehetségek bemutatkozása
A pécsi zeneiskolák legtehetségesebb diákjainak bemutatkozása.


Fúvószenekari koncertekFesztivál nyitóeseménye a Pécsi Vasutas Koncertfúvós zenekar koncertje a Szent István téri Liszt szobor alatt.

Ércbányász fúvószenekar koncertje
A fesztivál során két fúvószenekari koncertet is hallhatnak a Pécsre látogatók.

Hirdetés