2018. december 14. - péntek

Anilogue 2011

Kinyomtatom...
Jegyár: 
990 Ft, 690 Ft (elővételben, november 22. 17 óráig)
Időpont: 
2011. november 23 - 2011. november 30

November 23-án, szerda este az Uránia Nemzeti Filmszínházban nyílik meg az Anilogue fesztivál, amelynek programjában ezúttal is számos animációs filmpremierrel találkozhatunk a világ minden tájáról.

A 2011-es évad újdonsága, hogy a versenyprogramban a rövidfilmek mellett most először az egész estét betöltő mozik között is eredményt hirdet a nemzetközi zsűri. A rövidfilmes mezőnybe harminc újonnan készült európai animáció került be, a nagyfilmes kategória fődíjáért pedig kilenc mű indulhat, köztük Jankovics Marcell nagyszabású munkája, Az ember tragédiája, melynek hivatalos világpremierjét ugyancsak az Anilogue fesztivál keretében tartják meg. A rövidfilmes zsűri ebben az évben magyar, osztrák és izlandi filmszakemberekből és képzőművészekből áll, az egész estés filmek zsűrijét pedig Bastien Dubois, Oscar-jelölt francia filmrendező vezeti.

Három az igazság (Csehország)Három az igazság (Csehország)

Évek óta a fesztivál sikerprogramjai közé tartozik a péntek esti Animált éj a Toldi moziban, amelybe idén a rajzfilmek maratoni hosszúságú műsora és a fesztivál kézműves sörének kóstolója mellett még egy egész estés filmpremier is belefért. A György, a sün című, egyáltalán nem gyerekeknek szánt animáció voltaképpen Lengyelország válasza Gauder Áron Nyócker!-ére. Szintén az Animált éj részeként mutatkozik be az Animált telediszkó is, melyet a korábbi Cartoon d’Or-jelölt Ducki Tomek állított össze az Anilogue számára a közelmúlt legizgalmasabb látványvilágú animációs videóklipjeiből. A fesztiválközönség természetesen az európai animációs Oscarként emlegetett Cartoon d’Or-díjra ez évben jelölt filmeket is megnézheti. Kihagyhatatlannak ígérkezik az idei Világpanoráma, melyben a rajzfilmes világ mestereinek legújabb filmjei láthatók, köztük Georges Schwizgebel, Koji Yamamura vagy Juan Pablo Zaramella frissen készült művei.

A fesztiválhoz kapcsolódó Visegrádi Műhely ezúttal a pályájuk elején álló közép-európai animációs rendezők kitörési pontjait kutatja. Ennek során számos, már befutott alkotó adja át gyakorlati tapasztalatait, bepillantást engedve az animációs filmipar kulisszatitkaiba.

A szakmai előadásokat olyan rendkívüli vetítések egészítik ki, mint a Nyócker! készülőben levő, térhatású remake-jének, vagy a világpremierre váró Valhalla legendái című családi mozi első húsz percének exkluzív bemutatója. A fesztiválnyitón debütál Joann Sfar világhírű képregényének, a hazánkban is megjelent A rabbi macskájá-nak animációs filmváltozata. A húszas évek Afrikájában játszódó misztikus kalandfilm címszereplője egy papagáj illetéktelen elfogyasztása után beszélni kezd, sőt hazudozik, mi több, rögvest nekifog a Kabbala tanulmányozásának. A Budapesten 3D-változatban vetített film egy jelenetében vendégszereplőként megjelenik maga Tintin, a legendás képregényhős is, akit ezúttal teljesen új oldaláról ismerhetünk meg.

György, a sün (Lengyelország)György, a sün (Lengyelország)

Különös egybeesés, hogy az Anilogue másik francia versenyfilmje, az Egy macska kettős élete is éppen egy elvetemült cirmosról szól, aki viszont nem Afrikában, hanem a párizsi háztetőkön portyázik. Csehország idén egy lélektani thrillerrel nevezett be az Anilogue-ra – az Alois Nebel címszereplője egy elhagyatott vasútállomás forgalmistájaként küzd vélt vagy valós démonaival. Ugyancsak Csehországból érkezett a csípős humorú Fimfárum-széria harmadik része, a Három az igazság című bábanimáció, amelyet a pesti közönség – az alkalomhoz illően – 3D-változatban ismerhet meg.

A nagyfilmek programjában számos japán és angolszász animáció is bemutatkozik. A rövidfilmes zsűri döntését már november 26-án, szombaton este bejelentik Budapesten, az egész estés kategória eredményhirdetésére azonban csak három nappal később, Bécsben kerül sor. Az egyedülálló módon, két fővárosban párhuzamosan zajló filmfesztivált idén kilencedszer rendezik meg az Urániában, a Toldi moziban és a bécsi Topkinóban.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Mozibemutató: 2018. december 6.

-

A Pozsony Nemzetközi Filmfesztivál diákzsűrije Csuja László Virágvölgy című elsőfilmjét választotta a legjobbnak.

Még egy nap élet

Az egészestés animációk versenyét a Még egy nap élet című lengyel, spanyol, német, belga és magyar koprodukciós animáció nyerte, Denis Do Funan című munkája pedig zsűri külön elismerését kapta.