Találkozás Ilma Rakusával Debrecenben, Budapesten, és Szegeden

Időpont: 
2011. november 28. 16:00 - hétfő - 2011. november 30. 19:00 - szerda

2011. november 26. 22:10 - ilma ©Ilma Rakusa költő, író, műfordító és esszéista, a zürichi egyetem szlavisztika tanszékének megbízott előadója. A szlovákiai Rimaszombaton született 1946-ban magyar anya és szlovén apa gyermekeként. Budapesten, Ljubljanában és Triesztben töltötte gyermekkorát, majd 1951-ben a családjával Svájcba költözött. Bár könyveit németül írja, a magyart anyanyelvének tekinti. 2009-ben a Rengeteg tenger című könyve kapta a legrangosabb svájci könyv nagydíját, a Schweizer Buchpreist.

A Rengeteg tenger szerzője a lassúság és a szomorúság selymébe vonja életútját Rimaszombattól Zürichig. Nem egyszerűen gyermekkorról, ifjúságról mesél, hanem láthatóvá, ízlelhetővé, hallhatóvá teszi az időt. Ebben a közép-európai térben a politikum alig látszik: a prágai tavasz vagy a diáklázadások idején hősünk könyvtárban ül, nagy oroszokat olvas, vagy éppen zongorázik. Ilma Rakusa otthon van Közép-Európában, következésképp nincs otthon Szlovákiában, Magyarországon, Horvátországban vagy Szerbiában. Svájcban sincs, hiányzik neki a tenger. Az is igaz, hogy számára nincsenek határok, ahogy legtöbbünk számára csak azok léteznek.

Részlet a könyvből:
„Richard azt mondja: Micsoda bőröndpatológia. Már látni se bírom a bőröndöket. Richard folyton költözködött, és még mindig folyton költözködik. Fogalma sincsen, hogyan szálljon ki a körhintából. És ahogy rám néz, peregni kezd a saját bőröndfilmem. Tulajdonképpen egyfolytában csomagoltunk. Ott hevertek a bőröndjeink az ágy alatt, a szekrény tetején, a szűk folyosón. A bőröndjeink. Vászonból, sötétbarna kartonból, kopott disznóbőrből. Szíjakkal kötöztük át őket, mert súlyosak voltak, tele voltak tömve mindig, és sok viszontagságot kellett kiállniuk. Ha anyám belehajolt valamelyik bőrönd mélységes torkába, akkor már tudtam, hogy eljött az idő. Ahogy elsüllyesztett és gépiesen kisimított egyegy ruhadarabot, egyre inkább elsiklott, egyre inkább valami megfoghatatlan máshollá változott a jelen, többé már nem volt itt az itt.”

Programok:
November 28-án 16 órakor:
Könyvbemutató a Debreceni Egyetem Komparatisztikai Műhelyének sorozatában
(Debreceni Egyetem, főépület 303., a Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet könyvtára)
Házigazda: Dr. Berta Erzsébet, egyetemi adjunktus

November 29-én 17 órától:
Könyvbemutató az ELTE Bölcsészettudományi Karának Germanisztikai Intézetében
(Budapest V., Rákóczi út 5. fszt. 21.)
Házigazda: Kurdi Imre, a szerző magyarországi fordítója

November 30-án 19 órakor:
Könyvbemutató a Grand Caféban
(Szeged, Deák Ferenc u. 18. II. emelet)
Házigazdák: Bombitz Attila irodalomtörténész, kritikus és Darvasi László író

Ilma Rakusa Rengeteg tenger
Magvető Kiadó
ISBN: 978 963 1428 53 7