2018. február 24. - szombat

Első Pécsi Adventi Művészeti, Kézműves és Mesevásár

Kinyomtatom...
Időpont: 
2011. december 2 - 2011. december 23

December másodikán, pénteken délután négy órakor dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere és dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök közösen nyitják meg a város első, hivatalos Adventi Művészeti, Kézműves és Mesevásárát a Széchenyi téren, melynek alkalmából a polgármester bemutatja a Város Arcát, az ünnepélyes megnyitó közönsége pedig a nyári „Nemzet Kenyere” akció megmaradt búzájából készített óriáskalácsot kóstolhatja meg.

Évtizedes hagyomány a pécsi főtéren, a Széchenyi téren felállított „Mindenki Karácsonyfája”, de csak idén először szerveződött köré adventi vásár, amely minden elemében és programjában a közös ünneplést, a városiak tartalmas együttlétét hivatott biztosítani. A péneteki megnyitón dr. Páva Zsolt hivatalosan is bemutatja Pécs új Arcát, Weisz Fanni szépségkirálynőt és esélyegyenlőségi aktivistát, aki személyiségével, szépségével és a fogyatékkal élők érdekében végzett társadalmi küldetésével fejezi ki Pécs különleges értékeit, a pécsiek szerint messzire eljutattva a város az üzenetét: Pécs Európa egyik gyöngyszeme, ahol a kultúra, a művészet, az emberség és a szépség óriásai születtek, s születnek újra és újra.

Az óriások az Adventi Művészeti, Kézműves és Mesevásáron is főszerephez jutnak: a Széchenyi téren négy, szalmabálákból készített óriási adventi gyertya magaslik, a megnyitó kalácsának méretét hiába is firtatnánk előre, mert azt csak a képzelet érheti fel, a „Mindenki Karácsonyfája” kisebb ugyan, mint lenni szokott, de még így is hatalmas, a Mesevásár gyermek és felnőtt meséi pedig bizonyára megannyi képzeletbeli és valóságos óriást elevenítenek meg. Nem utolsó sorban az adventi vásár kiemelt napján, december 16-án közösségi akció idézi meg a nyelv óriását, Weöres Sándort, aki este, a tűz körül verselők számára igazi óriásként fog megjelenni.

A pécsi adventi vásáron tettre készek lesznek a civilek: a „Tettrekész utcában” saját portékáikat értékesítik adomány fejében, ők ugyanis, mint mondják, nem várják a sültgalambot, hanem különféle jótékony akciókkal, adománygyűjtéssel, a köz javára fordított tevékenységgel teremtik meg a pénzt a rászorulók támogatására és saját működésükre is, vagyis a maguk nemében ők is óriások.

A péntek délutáni megnyitó műsorvezetője Vujity Tvrtko lesz, akinek szerepe nem ér itt ér véget, hiszen a közismert pécsiek főzőshow-ján pokoli vagy paradicsomi ízekkel kápráztatja el az adventi vásár közönségét.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

2018. február 16. és március 18. között tekinthető meg.

Kohán György: Vásárhelyi utca

A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány és a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum közös kiállítása a Várkert Bazár, Testőrpalotában.

Berény Róbert: Weiner Leó arcképe, 1911

A végre közgyűjteménybe került remekművek minden látogató számára megtekinthetőek a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán.