2018. július 22. - vasárnap

Első Pécsi Adventi Művészeti, Kézműves és Mesevásár

Kinyomtatom...
Időpont: 
2011. december 2 - 2011. december 23

December másodikán, pénteken délután négy órakor dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere és dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök közösen nyitják meg a város első, hivatalos Adventi Művészeti, Kézműves és Mesevásárát a Széchenyi téren, melynek alkalmából a polgármester bemutatja a Város Arcát, az ünnepélyes megnyitó közönsége pedig a nyári „Nemzet Kenyere” akció megmaradt búzájából készített óriáskalácsot kóstolhatja meg.

Évtizedes hagyomány a pécsi főtéren, a Széchenyi téren felállított „Mindenki Karácsonyfája”, de csak idén először szerveződött köré adventi vásár, amely minden elemében és programjában a közös ünneplést, a városiak tartalmas együttlétét hivatott biztosítani. A péneteki megnyitón dr. Páva Zsolt hivatalosan is bemutatja Pécs új Arcát, Weisz Fanni szépségkirálynőt és esélyegyenlőségi aktivistát, aki személyiségével, szépségével és a fogyatékkal élők érdekében végzett társadalmi küldetésével fejezi ki Pécs különleges értékeit, a pécsiek szerint messzire eljutattva a város az üzenetét: Pécs Európa egyik gyöngyszeme, ahol a kultúra, a művészet, az emberség és a szépség óriásai születtek, s születnek újra és újra.

Az óriások az Adventi Művészeti, Kézműves és Mesevásáron is főszerephez jutnak: a Széchenyi téren négy, szalmabálákból készített óriási adventi gyertya magaslik, a megnyitó kalácsának méretét hiába is firtatnánk előre, mert azt csak a képzelet érheti fel, a „Mindenki Karácsonyfája” kisebb ugyan, mint lenni szokott, de még így is hatalmas, a Mesevásár gyermek és felnőtt meséi pedig bizonyára megannyi képzeletbeli és valóságos óriást elevenítenek meg. Nem utolsó sorban az adventi vásár kiemelt napján, december 16-án közösségi akció idézi meg a nyelv óriását, Weöres Sándort, aki este, a tűz körül verselők számára igazi óriásként fog megjelenni.

A pécsi adventi vásáron tettre készek lesznek a civilek: a „Tettrekész utcában” saját portékáikat értékesítik adomány fejében, ők ugyanis, mint mondják, nem várják a sültgalambot, hanem különféle jótékony akciókkal, adománygyűjtéssel, a köz javára fordított tevékenységgel teremtik meg a pénzt a rászorulók támogatására és saját működésükre is, vagyis a maguk nemében ők is óriások.

A péntek délutáni megnyitó műsorvezetője Vujity Tvrtko lesz, akinek szerepe nem ér itt ér véget, hiszen a közismert pécsiek főzőshow-ján pokoli vagy paradicsomi ízekkel kápráztatja el az adventi vásár közönségét.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

meghívó

Victor Vasarely relikviáinak felhasználásával 24 kiváló kortárs képzőművész készített festményt, szobrot, fotót vagy egyéb installációt a Hungarikon Gyűjtemény számára.

Waliczky Tamás

2018. július 4-étől a Molnár Ani Galériában.