A zene mindenkié

Jegyár: 
1200, 1600, 2500, 3900 Ft
Időpont: 
2011. december 9. 19:30 - péntek

A Művészetek Palotájában december 9-én a legszebb hangszeré, az emberi hangé lesz a főszerep, és ezúttal a közönség is csatlakozhat a fellépő kórusokhoz. Kodály és Kocsár világszerte előadott művei mellett bizánci egyházzene és karácsonyi dalok is felcsendülnek az esten.

Az Ibiden Hungary Kft. és a Müpa közös rendezésében tartott koncerten több jelentős hazai kórusműhely képviselteti magát. Az európai hírű, kecskeméti Aurin Leánykar 23 nemzetközi kórusversenyen 15 első, 4 második és 4 harmadik díjat nyert, továbbá 3 kiadott CD-vel is büszkélkedhet. 2006-ban megnyerték a Kínában megrendezett kórusolimpiát, kategóriájukban 42 kórust utasítottak maguk mögé.
A Szent Efrém Férfikar elsősorban a bizánci rítusú egyházzene autentikus megszólaltatására jött létre és tette népszerűvé a műfajt. 2006-ban átütő nemzetközi sikert értek el: a Hajnówka Nemzetközi Ortodox Egyházzenei Fesztiválon (Lengyelország) megnyerték a professzionális kamarakórus kategóriát. Először fordult elő a rangos fesztivál 25 éves történetében, hogy nem szláv kórus vitte el az első díjat.

A pécsi UniCum Laude Énekegyüttes madrigálok, a reneszánsz egyházzene, a kortárs zene és a popzene igényes átiratainak megszólaltatásával kamatoztatja a hattagú férfikar adta különleges hangzásvilág lehetőségeit.

2007. június 17. 9:40 - UniCum Laude Énekegyüttes ©UniCum Laude Énekegyüttes
UniCum Laude Énekegyüttes

Debrecen veretes zenei hagyományait a Kodály Kórus és a Kodály Filharmonikusok képviselik a koncerten. A debreceni zenekar kíséri majd az est végén a közönséggel közösen előadott két művet, Händel Zadok the Priest című művét és Kocsár Miklós Psalite Deóját, amelyben Európa egyik legnagyobb koncerttermi orgonája is megszólal. Az együttes énekléshez csatlakozik az Ibiden Hungary Kft. dolgozóiból alakult kórus is. A vállalat honlapjáról tölthetik le a vállalkozó kedvű koncertlátogatók a két mű kottáját, a tanultakat pedig egy órával a az előadás előtt próbálhatják össze a kórusokkal.

A jótékonysági koncerten befolyó összeget teljes egészében a 90 decibel projekt számára ajánlja fel az Ibiden Hungary Kft. A kezdeményezés elsősorban jeltolmácsok alkalmazásával teszi lehetővé a siket és nagyothalló közönségnek a színházi és a szöveges zenei művek élvezetét. Az est alcíme „A zene mindenkié”, azért is, mert a kodályi gondolat időszerűségére az együttzenélés értékteremtő erejére is fel szeretné hívni a figyelmet.