Amjad Sabri & Party

Jegyár: 
3500 Ft, 3000 Ft (elővételben)
Időpont: 
2012. január 21. 20:00 - szombat

A qawwali az iszlám miszticizmus, az úgynevezett szúfi előadóművészeti rendszere. Elsőrendű funkciója, hogy a hallgatóságot a misztikus transz állapotába emelje.
"Szent üzenet, amely Isten keresésével megindítja a szívet.”
Olyan nagyszerű előadók vitték a hírét a világban, mint Nusrat Fateh Ali Khan, vagy a Sabri Brothers.

Amjad Farid Sabri a Sabri iskola követője, a legendás Haji Ghulam Farid Sabri fia, a qawwali tiszta őrzője Pakisztánban. Gazdag bariton hangja könnyen megnyeri a közönséget a világ bármely táján. Öt éves kora óta járta a világot édesapjával a híres Sabri Brothers oldalán. Édesapja, Ghulam Farid és nagybátyjai Maqbool, Kamal és Mehmood Sabri tanították.

Bár a szufi zenében a szöveg kiemelt fontosságú, az előadásokból áradó szenvedély és erő azokat is megindítja, akik nem értik a megénekelt szavakat, hiszen ez a zene közvetlenül a szívhez szól, az ének transzcendens nyelvén igyekszik megszabadítani a lelket a kötöttségeitől.

Arra, hogy valóban milyen nagy hatással bír ez a zene, a legjobb példa egy lenyűgöző, ám igaz történet a Sabri családról: egyszer régen Szaúd-Arábia királyának énekeltek az idősebb Sabri testvérek és az énekük annyira meghatotta a királyt, hogy azt mondta, kérjenek bármit, azt teljesíti. Ők azt kérték, hogy hadd legyen a végső nyughelyük ugyanott, ahol a próféta is nyugszik. Így kaptak sírhelyet Medinában, mindössze 100 méterre attól, ahol az iszlám Prófétája is végső menedéket lelt.

S hogy miért különleges és fontos számunkra a Gift címet viselő zenei sorozat? Mert rengeteg különböző zenei hagyomány él napjainkban, melyek folyamatos inspirációval, alapanyaggal szolgálnak a kortárs művészet számára is. Az életben tartott, folyamatosan megújított tradíció az értő alkotók kezében úgy változik, hogy nem veszít lényegéből, minőségéből. Ajándék – művésznek és nézőnek egyaránt. Erre utal zenei sorozatunk címe is, melynek első koncertjét 2009. január 31-én tartottuk és melynek keretében olyan világsztárokat láttunk már vendégül mint Mohammad Motamedi, Kayhan Kalhor, vagy épp Kudsi Ergüner. A sorozat célja olyan kiemelkedő előadók bemutatása, akiknek zenéjében jelen van és megtapasztalható a felemelkedés, a transz élménye.

Hirdetés