Torkos Csütörtök 2012

Időpont: 
2012. február 23. 0:00 - csütörtök

Készülhetnek a torkos vendégek, ugyanis a Magyar Turizmus Zrt. 2012-ben is meghirdeti a Torkos Csütörtök akciót a néphagyományon alapuló, hamvazószerdát követő napra, amely ebben az évben február 23-ára esik.

A nagysikerű akció idén számos újdonsággal egészül ki. A Torkos Csütörtök hivatalos honlapja a www.torkoscsutortok.hu címen érhető el, ahol már internetes asztalfoglalásra is lehetőség nyílik február 1-jétől. Az éttermek jelentkezését február 20-ig várják a szervezők.

További újdonság, hogy idén nemcsak éttermek és más vendéglátóipari egységek, hanem kereskedelmi szálláshelyek is csatlakozhatnak a Torkos Csütörtök akcióhoz, kedvezményes, úgynevezett „Torkos csomagok” kialakításával, amelyeket a „torkos vendégek” éttermi számlájuk vagy az éttermekben található szórólap felmutatásával vehetnek majd igénybe február 23-át követően.

Az országos népszerűségnek örvendő akcióban évről évre mintegy 200 ezer vendég vesz részt, 1200-nál is több hazai étteremben.

Torkos Csütörtök: sikeresen felelevenített népszokás
A magyar néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt jelentőségű időszaka a farsang. Ez a húsvétot megelőző, vízkereszttől hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret. Ilyen például a farsang elejét jelző "regélő hétfő" vagy a "farsang farkát" jelölő három jeles nap, a húshagyókedd, a hamvazószerda és a Torkos Csütörtök. Az egyik ilyen népszokás felelevenítésével, a hamvazószerdát követő Torkos Csütörtök újjáélesztésével szeretné a Magyar Turizmus Zrt. ráirányítani a figyelmet a hagyományok csodás tárházára. Torkos Csütörtökön – annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazószerdát követően ünnepeljük – ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás "kötelező" volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.

A 2011. évi Torkos Csütörtök akció statisztikái:

  • Mintegy 200 ezer vendég torkoskodott 1200-nál is több hazai étteremben.
  • Átlagosan 164 torkoskodót fogadtak az éttermek, tízből nyolcan előzetesen bejelentkeztek.
  • Az éttermek 41,6%-a számára a bevételek jóval kedvezőbben, további 44,0%-a számára kedvezőbben alakultak ezen a napon.
  • A vendégek többsége – 85,9%-a – az étterembe érkezéskor már tudott az akcióról.
  • A fogyasztói visszajelzések, amelyekről az éttermek negyede számolt be, döntően pozitívak voltak.
  • 100-ból 73 részt vevő étterem vidéki volt.

Hirdetés