!DelaDap (A), Vojasa

Helyszín: 
Jegyár: 
2500 Ft, 2000 Ft (elővételben)
Időpont: 
2012. január 26. 20:00 - csütörtök

Az A38 Hajón szinte visszatérő vendégnek számító elektronikus „nu-roma” zenekar, a !DelaDap igazán aktuális koncertre készül januárban: mindössze pár nappal az új nagylemez, az I Know What You Want megjelenése után lép fel a hajón, így a koncert lemezbemutató is lesz egyben. Emellett a régi-új énekesnő, a magyar származású Melinda Stoika is visszatért a zenekarba, úgyhogy nagyszerű mulatságra van kilátás.

Előzenekar a hagyományos roma muzsikát játszó Vojasa, az A38 Hajó mindkét koncertről teelvíziós felvételt készít.

A fellépés egy szívünköz igazán közel álló friss sorozat nyitókoncertje. Az immár húsz éves Sziget kerek jubileuma alkalmából most a fesztivál jön el az A38-ra (ahogy az A38 is minden évben sátrat állít a Szigeten), hogy januártól, havonta adjon egy kis ízelítőt az elmúlt Szigetek koncertjeiből vagy még eddig ott nem látott bulikból, hogy kellőképp felkészülten várhassuk az augusztust, a huszadik Szigetet.

A hagyományos cigány népzenét korszerű elektronikával vegyítő nu-roma mozgalom zászlóshajója, a !DelaDap a Prágából Bécsbe származott zenész és ötletzsák, Stani Vana elsöprő sikerű projektje alaposan kibővült az utóbbi években, és egy komplett közép-európai koncertkavalkáddá nemesült.

A !DelaDapot igazán nem kell bemutatni: számtalanszor játszott már az A38 Hajón is, mindannyiszor hatalmas táncmulatságot varázsolva a hajó koncerttermébe. Elektronikus alapok, élő hangszerek, remek énekesnők, sodró balkáni hangulat, vad cigányzene – nagyjából ennyi a !DelaDap minden búra gyógyírként szolgáló receptje.

A mostani koncert aktualitását az adja, hogy végre-valahára elkészült a zenekar régóta húzódó új nagylemeze: Stani Vana még tavaly nyárra tervezte a megjelenést, eredetileg Gipsy Kicks címmel. Ám a koncepció némiképp megváltozott, a korábbi modernizált roma muzsikába egyre több elektroszving-elem keveredett, és Vana egyre nagyobb örömmel nyúlt a hagyományos cigányzene egy, a balkánitól némiképp eltérő irányzatához: a Django Reinhardt fémjelezte manouche-hoz. Így aztán a tervezett lemez címe is megváltozott, I Know What You Want lett, és a producer-zseni tényleg pontosan tudja, hogy mi kell nekünk. Laza, jazzy szvingek, sodró lüktetés, cigányzene és minden egyéb, ami egy felhőtlen estéhez kell. És legnagyobb örömünkre még a régi énekesnő, az elbűvölő szőkeség, a magyar származású Melinda Stoika is visszatért a zenekarba, úgyhogy valószínűleg hibátlan lemezbemutat koncertnek nézünk elébe, hiszen a január 20.-án megjelenő új nagylemeznek voltaképp a budapesti fellépés lesz az ősbemutatója.

Az előzenekar, a Vojasa nevének jelentése „kedvvel”, és ez nagyon pontosan leírja az általa játszott muzsikát. A tavaly alakult együttes tagjai jól ismertek más, többnyire hagyományos roma muzsikát játszó zenekarokból – Balogh Guszti a Nomadából és a Fabula Rasából, Mogyoró Kornél az Anselmo Crew-ból és a Pecából, Rafael Zsigmond és Balogh József a Romano Dromból. A Vojasa dalainak alapja is a tradicionális oláh cigányzene, pörgős, vidám, városi formában úgy, hogy a mai közönséghez is szóljon.