V. Mangalica Fesztivál - Megismétlődhet a Szabadság tér ostroma

Jegyár: 
Ingyenes
Időpont: 
2012. február 3. 0:00 - péntek - 2012. február 5. 0:00 - vasárnap

Na persze nem kell megijedni nem tüntetésről van szó csak arról az óriási tömegről, aki ezúttal nem a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba, hanem a Szabadság térre látogat ki az V. Mangalica fesztiválra.

A fesztivál továbbra is megtartotta azt az előnyét, hogy ingyenes, tehát aki kilátogat készüljön fel, hogy nagy tömegre számíthat. Bár tombol a válság, ha jól emlékszem így volt ez tavaly is, mégis óriási tömegek hömpölyögtek a városligetben. Mozdulni sem lehetett, bár az is igaz ha a fesztivál is, akkor a nézelődés is ingyen van. Jó alkalom ez arra, hogy feltérképezzük a magyar piacot mangalicaügyileg.

Fair Trade
A mostanában divatos fair trade (azaz a méltányos kereskedelem)a mangalicákat is, azaz a mangalicatenyésztőket is elérte. Ugyanis a vásári forgatagban, akár egy nagy piacon, egyenesen a termelőktől vehetjük meg a kolbászt, a szalonnát. Nincs köztes kereskedő, aki lefölözi a hasznot és kihasználja a tenyésztőket. Így a vevő és a termelő is jól jár.(Persze gondolom a fesztiválon valami helypénzt biztos fizetni kell.)

30 termelő lesz jelen a vásáron, valamint kiállít a két legnagyobb biogazdaság a Tarnamenti és a Virágoskút. Ezen kívül ellátogathatunk a Magyar Tej Útra ahol nem Farkas Bertalan, hanem a magyar családi tejgazdaságok várnak minket.

2011. február 6. 15:36 - _DSC1721 ©_DSC1721
Reméljük idén nem kell dagonyázni

Környezetbarát mangalicák
Szívet melengető, hogy a fesztivál a környezetre is gondol és arra kéri a látogatókat, ha lehet hozzanak magukkal szatyrot valamint a helyszínen, ahogy ezt már tavaly is tették, szelektív kukákat állítanak fel, valamint az árusoknak újrahasznosított csomagolóanyagot biztosítanak. Ezek alapján megállapíthatjuk, nem csak Mazsola az egyetlen zöld disznó.

És hogy miért jó a mangalica? Állítólag egészségesebb a húsa mint a “hagyományos” malacé. Én tavaly kóstoltam mangalicából készült hurkát kolbászt. Én semmi különbséget nem éreztem, viszont az íze határozottan finom volt. Városi ember ritkán jut el akár egy disznóvágásra is, ahol jóízű házi disznóságokat ehetne. Ha másért nem, hát ezért érdemes lesz kilátogatni.

www.mangalicafesztival.hu

Hirdetés