Mégis kinek az élete? - Jótékonysági est a Centrál Színházban

Jegyár: 
2500-3790 Ft, az előadás utáni beszélgetés ingyenes
Időpont: 
2012. március 11. 19:00 - vasárnap

Jótékonysági estet rendez 2012. március 11-én, vasárnap a Centrál Színház, amellyel a gerincsérültek szociális helyzetét, társadalmi rehabilitációját kívánja segíteni.

A Centrál Színház 2008-ban nagy sikerrel mutatta be Mégis, kinek az élete? című előadást, amelynek főszereplője, Rudolf Péter egy nyaktól lefelé mozgásképtelenné vált szobrászművészt alakít. Az előadás próbafolyamatában részt vett Antal Zsuzsa: a karakter hiteles megformálásában nyújtott segítséget Rudolf Péternek. Zsuzsa ugyanis éppen ugyanazt élte át, amit a darab főhőse, ám vele ellentétben Zsuzsa az életet választotta, és bár nyaktól lefelé mozgásképtelen, otthonában él és dolgozik.


Most azonban az élet úgy hozta, hogy a színháznak kell segítenie Zsuzsának, és azon sorstársainak, akik minden energiájukkal azon vannak, hogy családjuk és barátaik körében élhessenek, és aktív tagjai legyenek a társadalomnak. Zsuzsa és számos, hozzá hasonló helyzetben lévő embertársunk csak és kizárólag anyagi okok miatt kényszerül szociális intézménybe.

Annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg, a Centrál Színház jótékonysági estet szervez az Ave-Reha Alapítvány segítségével. A március 11-i Mégis, kinek az élete? előadás bevételét a Centrál Színház Antal Zsuzsa és sorstársai javára ajánlja fel.

„Egy színháznak fontos feladata a társadalmi felelősségvállalás. Színházunk szórakoztató előadásokat visz színre, ám a szórakoztatás sohasem lehet öncélú, annak akkor van értelme, ha rólunk, a valóságunkról szól, ha a nézők továbbviszik magukkal és magukban azt, amit a színpadi élmény adni tud nekik – vagyis a társadalmi párbeszédhez járul hozzá. Barátunk, Antal Zsuzsa, akitől felbecsülhetetlen segítséget kaptunk, amikor Mégis, kinek az élete? című előadásunkat készítettük, most nehéz helyzetbe került. Zsuzsa és sorstársai erőt, energiát nem kímélve sok áldozatot hoztak azért, hogy teljes életet élhessenek. Ha bajban vannak, az közös ügyünk, arról beszélnünk kell, szolidaritást kell vállalnunk, és segítenünk kell, ezúttal nem csak a művészet, a színház, hanem a valódi, tevőleges összefogás erejével is. Büszke vagyok arra, hogy társulatunk nemes cél érdekében áll ki a nyilvánosság elé, köszönöm nekik és mindazoknak, akik eljönnek, és részvételükkel támogatják a kezdeményezést.” (Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója, az előadás rendezője)

„Több mint 13 éve autóbalesetben sérültem meg. Azóta élem a négy végtagi bénultak sajátos életét. Nem mindig könnyű, de kinek nincsenek nehézségei? A baleset pillanatában tudtam, hogy az életem visszavonhatatlanul megváltozott. Azzal csak később szembesültem, hogy nem csak az én életem változott meg, hanem a családomé, rokonaimé, barátaimé, mindenkié, aki ismert. Más-más mértékben érintettekké váltak. Nem könnyű a megváltozott helyzetet elfogadni, és mindennapjait megélni. Sokat tapasztaltam. Ezeket a tapasztalatokat átadva, örömmel segítenék mindenkinek – mert mindenki érintett – abban, hogy könnyebb legyen megélni a nehézségeinket, könnyebb legyen elfogadni önmagunkat és egymást. Merjünk élni, tudjunk szerényen, önzetlenül adni, köszönettel elfogadni.” (Antal Zsuzsa)

„Miután megjelent a sajtóban, hogy a Mégis, kinek az élete? című darabot mutatjuk be a Centrál Színházban, kaptam egy e-mailt Zsuzsától. Megismerkedtünk, az ismeretségből barátság lett, a darab pedig érdekes színházi feladatból egy kicsit személyes üggyé is vált. Van egy nagy különbség azonban Ken Harrison és Zsuzsa élethelyzete között, ez pedig a család, ami a főhősnek nincsen, Zsuzsának pedig – meggyőződésem – a fiával való kapcsolata az igazi mozgatóereje. Szociális érzékenységünk, empátiánk próbája, hogy segítünk-e azokon, akiknek arra valóban szükségük van. A mindennapi élet gyakran elnyomja bennünk ezt az evidenciát, pedig úgy gondolom, ilyenkor igazából magunkon segítünk.” (Rudolf Péter)
2009. december 14. 21:06 - Oroszlán Szonja és Rudolf Péter Brian Clark: Mégis, kinek az élete? c. darabjában. A Centrál Színházban. ©Centrál Színház - Mégis Kinek az élete?
Oroszlán Szonja és Rudolf Péter

A Centrál Színház minden érdeklődőt szeretettel vár Rudolf Péter és Antal Zsuzsa beszélgetésére, amely az előadás után negyed órával, kb. 21:30-kor kezdődik a nagyszínpadon.

A Centrál Színház társulata ezúton is kéri mindazokat a cégeket és magánszemélyeket, hogy az OTP Bankhoz – az esemény főadományozójához – hasonlóan támogassák az estét akár közvetlen adománnyal, akár az előadásra váltható támogatói jegyek megvásárlásával!

Az Ave-Reha Közhasznú Alapítvány számlaszáma: 11702036-20712356

Hozzászólások (1)

  • anon
    Balázs (nem ellenőrzött)

    Kicsit megrázó de nagyon jó darab. Csak ajánlani tudom.

    febr. 16, 2012