Mozgás+öröm = egészség

Jegyár: 
Ingyenes
Időpont: 
2012. április 25. 15:00 - szerda

2010. június 15. 17:04 -  

  ©A „Mit üzen a testünk?“ című előadás-sorozat ötödik részét hallhatják az érdeklődők az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény (Kiskorona utca 3.) nagytermében.
Dr. Nagy Ágnes életmód-szakértő orvos, természetgyógyász tart előadást „Mozgás, mint stresszoldó technika és egészséges örömforrás“címmel.

Végre kisütött a nap, itt van a tavasz, az újjászületés ideje. Nagyobb lehetőségek nyílnak szabadtéri programok szervezésére.
Kezemben tartok egy receptet Dr. Ágitól, amire az van felírva, hogy Mozgás + Öröm = Egészség. Dr. Nagy Ágnes életmód-szakértő orvos, természetgyógyásznak, a nemzetközi „Mozgásgyógyszer” program magyar koordinátorának mottója: „A mozgás sok gyógyszert pótol, de nincs olyan gyógyszer, ami a mozgást pótolná.”
- Egy különleges tervet sikerült megvalósítania, amely az egészségmegőrzéssel, a test-lélek-szellem harmóniájának megteremtésével foglalkozik. Hogyan ültette el a magokat és hogyan gondozta ezt a virágot, amely ma már képes a szirmait szórni?
- Az orvostudománnyal húsz éve foglalkozom, 1990-ben végeztem. Tíz éve vagyok természetgyógyász, a tánccal is azóta foglalkozom. Reggelente, amikor elmegyek edzeni, leteszem a gyerekeket az iskolába, a reggeli kávé helyett sportolok, és délelőtt egy órát csoportosan mozgásórán veszek részt a Római parton. Öt évvel ezelőtt egy tavaszi reggelen, ahogy kinéztem az ablakon, azt mondtam, hogy ez az élmény nem lehet csak az enyém, hanem ezt meg kell osztanom másokkal is.
Akkor jött ez az ötlet, hogy olyan egészségnapot szervezzek, amit holisztikus egészségnapnak neveztem el. Ennek van egy elméleti része, amikor az egészségről beszélek, annak fontosságáról, a betegségek megelőzésének lehetőségeiről, a megelőzés klasszikus orvosi módjairól és az alternatív utakról, hiszen orvos is vagyok és természetgyógyász is. A természetgyógyászat mellett a másik szakág a homeopátia. Gyakorlatilag így jön össze az alternatív meg a klasszikus medicina. Tehát van egy elméleti oktatás, utána pedig egy gyakorlati megtapasztaltatás, egy sportos programon való kötelező részvétel. Az első rész számomra az elmélet, a szellemi tudás, a második rész a gyakorlat, a fizikai aktivitás, amiben a sportot domborítottam ki. Ezt követően van egy közös ebéd, ami egyben a fizikai erőnket, testi jólétünket biztosító táplálkozás mind elméleti, mind gyakorlati megtapasztaltatása volt. A befejező része ennek a programnak a lelki gyógymódok, amit az adott helyszín atmoszférája és aurája, a beszélgetés lehetősége biztosít egy interaktív kapcsolatteremtésben.
Öt évvel ezelőtt tehát megvalósítottam ezt a holisztikus egészségnapot. A célom az volt, hogy ne csak én élvezzem a sportnak, a tudatos egészséggondozásának az örömét, hanem másoknak is átadhassam ezt az élményt. Ezt az impressziót úgy tudom átadni, hogyha „receptre” írom fel a mozgást, a felelősségtudatos egészséges életmódot, a helyes táplálkozást, és tudatosítom, hogy a mozgás egymaga gyógyszer bizonyos betegségek megelőzésében és terápiájában. Másrészt hatalmas élmény, egy örömforrás, boldogság-terápiás lehetőség, ami akkor a legjobb, ha belülről fakad. Nem csupán kötelezően van előírva, hanem egy belső kényszer hozza létre. Ezt rendszeresen végezzük, hogy legyen egy folyamatos hozzászoktatás.
- Mindannyian az utunkat keressük. Úgy nyilatkozott, hogy megtalálta. Mi ez az út, és ki segítette az útkeresésben?
- A fő kérdés volt számomra, hogy, miért vagyok én abban a szerencsés helyzetben, hogy gyönyörű egészséges gyerekeim vannak? Ha én négy gyermeknek lehetek a boldog édesanyja, akkor nekem kötelességem magam rendben tartani. Ha én rendben vagyok, akkor azt tapasztalom, hogy a körülöttem lévők is jól érzik magukat a bőrükben. Anyaként jól kell, hogy érezzem magamat ahhoz, hogy százszázalékosan tudjak teljesíteni. Egy nő optimális esetben két dolgot adhat: tejet, ami táplálja a gyerekeit, és mézet, ami a boldogság, az édes élet szimbóluma. Boldogságot akkor tudok adni, ha magam is boldog vagyok, ha pozitívan élem az életemet, és nem hagyom magamat lesüllyedni a hétköznapok szürkeségébe, a külső negatív hatásokba. Muszáj kihúzni magamat a földből és megtalálni azokat a technikákat, amelyektől fizikailag, lelkileg, szellemileg egyensúlyban vagyok. Számomra egy kiváló technika a sport. Ezen belül a latinos táncos mozgás. Olyan technikát találtam, amit nem párban kell űzni, hogy azok a nők is el tudjanak jönni, akiknek nincs párjuk, de szeretik a jó zenét és igénylik a mozgást.
- Ezen az úton lehet önhöz csatlakozni, vagy mindenkinek elölről kell kezdeni? Egy túlsúlyos gyógyulni vágyó nyilván nem kezdhet salsával?
- Ez nagyon fontos dolog. Azzal kezdhet, hogy bekapcsolja a zenét és elkezd mozogni lágyan. Én minden zenét szeretek. Azt vettem észre, hogy ha hallgatom a zenét, elkezdek mozogni akár a konyhában, akár a gyerekek mellett. Ha én ezt tudatosan összekötöm speciális lépésformákkal, tánccal, ahol másképp mozog a láb, és másképp mozog a kéz, meg oda kell figyelnem, amit az edző mutat, meg a tükörre is, és arra, hogy mosolyogni is kell, ez olyan szinten elfoglalja az agyamat, hogy nem tudok mással foglalkozni. Ennek következtében ez a foglalkozás a legkiválóbb stresszoldó technika. Én azt mondom, hogy űzzük a sportot, a táncot, a mozgást – és működik a stresszkezelési technika.
Orvosként tudom, hogy három dolog lényeges a mi szakmánkban: a példamutatás, a hitelesség és a szakértelem. Ez a három dolog áll mögöttem. Erre büszke vagyok, ezért sokat dolgoztam, és nem akarom, hogy csak az enyém legyen ez a tudás. Ezt bárki magáévá teheti. Elszántság kell hozzá és mosoly. Ha nem mosolygunk, a szervezetünk is átáll egy rossz hangulatra. Tudatosan mindig elmondom, hogy igenis tessék mosolyogni, mert ha nem mosolygunk, akkor ez egy kémiai folyamatot indít el, ami gyakorlatilag áthangolja a szervezetemet. Egészen sejtszintre lehat. Létezik a pszichoimmunológia. Amilyen a pszichés állapotom, olyan lesz a hangulatom és a testem viselkedése is. Ha jól érzem magam, akkor ez kifelé is hat. Ez a körforgás.
- A holisztikus gyógyításról sokat hallottunk, de milyen a holisztikus életvitel?
- A holisztikától nem kell megijedni. Sokan megrettenek attól, hogy mi a holisztika. Ez egységben való gondolkodást jelent. Nem külön egy-egy szervet gyógyítok, vagy egy-egy betegséget, hanem az ember egészét gyógyítom. Visszakanyarodva a homeopátiás gondolkodáshoz – ami egy orvosi diplomához kötött természetgyógyászati tevékenység –, a beteget végigkérdezzük a családi betegségek előzményeiről, önmagáról is, jobban belemegyünk a pszichébe, élethelyzetekbe. A holisztika tehát egységes gondolkodásmód mind az emberekről, mind a világról és az életvitelről. Lényeges, hogy mit eszünk, mit iszunk, fontos a mozgás, nélkülözhetetlen, hogy jót aludjunk, hogy rekreálódjunk. Ez a fizikai oldal, de legalább ilyen elengedhetetlen – ha nem fontosabb – a lelki oldal, hogy hogyan érezzük magunkat lelkileg, milyenek a belső gondolataink. A sors gyakran megtapasztaltatja velünk, hogy nemcsak a testtel kell foglalkoznunk, hanem a lélekkel is. A test és a lélek együtt van, és nemcsak bennem, hanem a környezetemben is. Nekem a holisztikus életvitel azt jelenti, hogy férjen bele egy napba a testi-lelki-szellemi létem és a környezetem gondozása.

- Egyik professzorunk a San Marco Szabadegyetem előadásán úgy nyilatkozott, hogy amelyik gyógyszernek nincs mellékhatása, annak garantáltan hatása sincs. A komplementer medicinákat azért szeretjük, mert általában nincs mellékhatásuk. Vitatkozhatunk az állítással?
- Már Paracelsus megmondta, hogy „egy szer kis adagban gyógyszer, nagy adagban méreg”. Nagyon fontos, hogy miből mennyit adunk a betegnek. Az orvos örök dilemmája, hogy ajánljon-e terápiás célokra olyan gyógyszert, aminek ismeri a hatását és mellékhatását. Van olyan gyógyszer, ami kis adagban kitisztítja a koronaereket, de nagy adagban tönkreteszi a májat. Vakon nem lehet terápiát ajánlani senkinek, csak ha ismerjük az összes szükséges adatot. A lényeg: mit – mennyit – meddig – miért – minek?
- A fitoterápia Maria Treben könyvének megjelenése óta reneszánszát éli hazánkban. Mária Treben májbetegségben halt meg. Túl lehet adagolni a növényi hatóanyagokat?
- Igen, gondoljanak csak a gombára. Valóban fűben, fában van az orvosság, de nagyon nem mindegy, hogy hol szedjük. Más, ha forgalmas, kipufogógázokkal terhelt út mellett szedjük, vagy ott, ahol nincs gazdálkodás. Nem mindegy, mit és mennyit használunk, és hogyan van elkészítve.
- Időnként slágerré válnak egyes egzotikus növények, mint a szegfűszeg, ginzeng, macskaköröm. Van ezeknek valós alapja, vagy csak ügyes marketingfogás?
- Ezeknek van valós alapjuk és természetesen van egy nagy adag marketing is körülöttük. A ginzeng például nagyon jó immunerősítő, potencianövelő, serkentő, frissítő. Ha megnézzük a lakossági problémákat, hányan küzdenek potenciazavarral, hangulati ingadozással, akkor egy jó marketinggel nyilván sok pénzt lehet keresni ezen.
- Szinte egész eddigi életében mindig tanult. Hogyan tud időt szakítani a gyógyító tevékenység és a család mellett a folyamatos tanulásra?
- Azt nem tudom megtenni, hogy napi 8 órát dolgozzak, hiszen van egy családom, van egy háztartásom. Nincs más segítségem, csak a családom. Igyekszem a holisztikus életvitelt megvalósítani. Egy napomba belefér a munka, a tanulás, a háztartás, a gyerekekkel való foglalkozás, a férjemmel való törődés és a sport. Ehhez nagyon pontos időbeosztás kell. A tanulás számomra stresszoldás, ráadásul eredménye is van. Az élethosszig tartó tanulás híve vagyok.
- Végezetül kérem, emeljen ki három tanácsot olvasóinknak, amit feltétlenül tartsanak be, hogy elkerüljék a betegségeket, oldják a feszültségeket és induljanak a helyes úton.
- Az első tanácsom, hogy találják meg az élet pozitív oldalát. Tudjanak örülni a napsütésnek is. Inkább most sportoljon, mint hogy később gyógyszert használjon. Legyen tudatos. A mozgás nagyon fontos az egészségmegőrzésben, a testsúlycsökkentésben és a stresszoldásban. Naponta 30 perc „szuszogtató” mozgás kell. Lehet ez tánc, lehet kutyasétáltatás, lehet két buszmegálló közötti gyaloglás is. És tanuljon meg örülni az életnek.

Hirdetés