Pannon Bormustra közönségnap

Helyszín: 
Jegyár: 
3.000 Ft (mesterkurzusok), 5.000 Ft (sétáló kóstoló), 15.000 Ft (díjátadó gálaebéd)
Időpont: 
2012. május 12. 0:00 - szombat

Idén a Pannon Bormustra új, minden érdeklődő számára nyitott rendezvénnyel jelentkezik. A XIII. Pannon Bormustrán immár 13. alkalommal mérettetnek meg a hazai borok május 9-11. között Pannonhalmán.

Ebben az évben száztizenhárom hazai bortermelő, a tavalyinál tíz százalékkal több, azaz majd’300 borral nevezett a legjobb hazai borok legnagyobb presztízsű hazai borversenyén. Az előző évhez hasonlóan idén is furmintból nevezték a legtöbbet, a vörösborok esetében a cabernet-k dominálnak, de nőtt a kékfrankosok aránya is. A borvidékeket illetően ismét Tokaj-Hegyaljáról nevezték a legtöbb bort, de az egri, szekszárdi és villányi borok mezőnye is erős.
A zártkörű versenynapokat követően, május 12-én Közönségnapot szerveznek Budapesten, ahol az érdeklődők elsőkézből tudhatják meg, hogy kik az idei díjazottak, egy sétáló kóstoló keretében pedig megkóstolhatják az idei verseny csúcsborait, találkozhatnak a Bormustra zsűritagjaival és nemzetközi sztárjaival, sőt részt vehetnek az általuk vezetett mesterkurzusokon is.

A Közönségnapon lesz alkalmuk az érdeklődőknek személyesen is találkozni a a díjazott borászokkal és megkóstolhatják az idei Pannon Bormustra zsűrije által legjobbnak ítélt 50 bort. A Mesterkurzusok keretein belül nemzetközileg elismert szakemberek beszélnek a természethű és autentikus borok világáról, és a verseny tételeiből kiválasztott 3-3 bor kóstoltatásán keresztül mutatják be, hogy számukra mit is jelent ez a kategória pontosan. A kurzust mások mellett, Isabelle Legeron Master of Wine tartja, akit már nem kell bemutatni a hazai közönségnek, hiszen számos alkalommal járt hazánkban és a Travel Channel népszerű boros műsorából is ismert. Itt lesz Jamie Goode az egyik legnépszerűbb angol borblog, a wineanorak.com szerzője, akinek The Science of Wine című könyve ma már klasszikusnak számít, a tavaly kiadott Authentic Wine című könyve pedig hiánypótló a témában. Az Inspiráló borok című mestrekurzuson mesterkurzuson két sikeres borblogger - Alder Yarrow és Wojciech Bonkowski- beszél arról, hogy milyen borok inspirálják őket leginkább az írásra, és az általuk választott 3-3 bor bemutatásán keresztül konkrét példákat is kóstolhatnak a résztvevők.

A Borstílusok és piaci trendek Észak-Amerikában című kóstolón - Tara Q Thomas és John Szabo MS vezetésével- a résztvevők megismerkedhetnek az amerikai és a kanadai borpiac sajátosságaival, és két észak-amerikai szakember segítségével bepillanthatnak a világ legnagyobb borpiacának aktuális trendjeibe.
A két szakember hat olyan bort is bemutat a mesterkurzuson, amelyek megfelelnek a jelenlegi piaci elvárásoknak
A szakemberekről bővebb információ a www.pannonbormustra.hu/pbm/zsuri, a részletes program pedig a www.pannonbormustra.hu/pbm/kozonsegnap oldalon található.

Hirdetés