Placcc Fesztivál 2012

Időpont: 
2012. szeptember 21. 0:00 - péntek - 2012. szeptember 30. 0:00 - vasárnap

Okostelefonos kultúrnyomozás és köztéri szaunázás várja a közönséget péntektől a 6. PLACCC Fesztivál nyitóhétvégéjén Budapesten. A magyar és külföldi alkotók rendhagyó, szórakoztató produkcióikkal ismét bebizonyítják, hogy a művészet bárki számára elérhető, és ott is megjelenhet, ahol a legkevésbé számítunk rá.

A PLACCC Fesztivál szeptember 21. és 30. között újra visszatér Budapestre. A közönség tíz nap alatt kilenc formabontó produkciót láthat a város különböző részein magyar és külföldi alkotók közreműködésével. A fesztivál első napjától jövő keddig hétköznap 16 és 19, hétvégén pedig 15 és 19 óra között várja a kultúrnyomozókat a Tidy City című, helymeghatározáson alapuló városi játék a IX. kerületben. Az érdeklődők saját vagy bérelhető Androidos okostelefonokkal indulhatnak el a startpontról, a Ráday utca 58. szám alatti Jedermann Kávézóból, és a séta közben feladványokat kapnak. A játék lényege, hogy a városlakók felfedezzék az észrevétlen csodákat, és közben jól szórakozzanak. A ferencvárosi játékpályát kifejezetten a PLACCC Fesztiválra fejlesztette a TOTEM kutatási program, valamint a német Richard Wetzel, a Fraunhofer FIT munkatársa és a Michael Straeubig.

Köztéri szaunát állít fel a Hősök terén, a Műcsarnok teraszán a H3T Architekti nevű cseh építészcsapat. Az installáció nem csupán művészeti alkotás, hanem eredeti funkciójában használható szauna lesz. A pihenésre vágyó fesztivállátogatók szeptember 23. és 30. között hétköznap 17 és 21, hétvégén pedig 16 és 21 óra között ülhetnek be a kabinba, hogy egy-másfél órára kieresszék a gőzt. A helyszín adottságaiból adódóan a vendégeknek olyan élményben lehet részük, amire máshol nem nyílik lehetőség. A kabin kis ablakán kikukkantva ugyanis a szaunázók rálátnak a Hősök terére és az Andrássy út forgalmára, vagyis élvezhetik a nyugalom és a nagyvárosi nyüzsgés közötti éles kontrasztot.

A PLACCC Fesztivál szeptember 30-ig még számos műfajban kínál programokat a szokatlan művészeti alkotásokra fogékony közönségnek. A ZimmerFrei nevű olasz filmes kollektíva nyáron szubjektív városportrét forgatott Budapesten, amit jövő szerdától a VIII. kerületi Leonardo Kert nevű közösségi kertben kialakított alkalmi szabadtéri moziban vetítenek le. A holland ReFunc és a magyar D1618 Műhely úgynevezett upcycling design projektje során az alkotók meghallgatják a hétköznapi tárgyak történeteit, és új funkcióval látják el őket. Az alkotófolyamatba szeptember 25-én bárki bekukkanthat a VIII. kerületi Mikszáth tér 3. szám alatt. Városi hangokkal és zajokkal kísérleteznek magyar, finn és brit művészek a City Noises című nemzetközi produkcióban. A Szövetség ’39 Művészeti Bázis, a Crucible Studio, a Stream Arts és a Ravensbourne College interaktív hang-és videóinstallációkkal, táncszínházi séta-duettel és különös madarakkal várja a fesztiválozókat. A PLACCC végén, szeptember 29-30-án pedig Antal Balázs, Hatházi László és Fodor Zoltán képzőművészek leleplezik óriás, sgraffito technikával készült falképüket a XI. kerületi Váli utcában, ahol a közönséggel együtt ünnepelnek egy elfeledett szobrot és annak alkotóját.

Hirdetés