Harmonia Garden feat. Szirtes Edina Mókus

Helyszín: 
Jegyár: 
1000 Ft
Időpont: 
2012. szeptember 27. 20:00 - csütörtök

Hungarian Django Swing, avagy Magyar Manouche – nehéz lenne pontosabban leírni a Harmonia Garden muzsikáját. A hazai zenei színtéren egyedülállónak nevezhető együttes a Django Rheinhard nevével fémjelzett klasszikus francia cigány szving, a tangó, a csárdás, a bossa nova és a manapság nagyon népszerű electro swing elementáris erejű ötvözetét játssza. Mindez Clive Hutchinson jóvoltából laza hip-hoppal társul, az együttes lemezein és a mostani koncerten is közreműködő Four Bones harsonakvartett jóvoltából rézfúvósokkal bővül.

A zömmel klasszikus sztenderdek, slágerek, örökzöldek, betétdalok feldolgozásait magával ragadó erdetiséggel és lendülettel előadó Harmonia Garden zenéjének igazi ékköve Szirtes Edina Mókus izgalmas és különleges énekhangja.

A Harmonia Garden tévéfelvétellel egybekötött A38-as koncertjének különlegessége lesz a sok-sok vendégművész, az említettek mellett például a hazai crossover egyik legjelentősebb formációja, a vibrafon-mágusokból alakult, koncertjein esetlenként több száz ütőhangszert megszólaltató Talamba Ütőegyüttes.

Hungarian Django Swing, rengeteg rézfúvóssal és ütőhangszerrel megtámogatva: a Harmonia Garden fellépése igazi, laza és felszabadult szórakozást ígér. Az estét az előzenekar, a pörgős, zabolátlan folk-funkot játszó Ethnofil teszi teljessé.

A Harmonia Garden héttagú hazai zenekar, különleges stílusötvözettel. Ebben a nem mindennapi kertben (sőt: inkább kerthelyiségben) klasszikus slágereket, ismert film betétdalokat - olyanokat, mint a Sunny, a Pacsirta vagy a Pump Up The Jam - hallhatunk autentikus csárdással, bossa novával, francia manuche swinggel, tangóval, dzsesszel, és django stílussal ötvözve. A zenekar muzsikája egyszerre szórakoztató és ínyenceknek szóló csemege.

A zenekar különlegessége a francia cigány swing ötvözése a tradicionális magyar zenei íz világgal, hangzással melynek eredménye ez az egyedi stílus, ahogy mi nevezzük: Hungarian Django Swing. 
Amióta rátaláltunk Mókusra - Szirtes Edinára -, azóta még közelebb tudtuk hozni a stíluselemeket egymáshoz, hiszen magyarul énekel különleges, csillogó hangján a különböző nemzetközi dallamok fölé, hála szövegírónknak, Lombos Mártonnak. - Lombos Pál, zenekarvezető-bőgős
A formációt 2006-ban alapította öt tehetséges zeneművészeti egyetemet végzett fiatal, Balog Miklós hegedűs, Horváth Márk és Jakab Viktor gitáros, Oláh Gergely cimbalmos és Lombos Pál bőgős. Az elmúlt években a Harmonia Garden további két muzsikussal, Szirtes Edina Mókus énekes-hegedűssel és Pagonyi András harmonikással bővült.

Profi hangszeres tudásukról és kreativitásukról már egy, a zenekar hivatalos oldalán meghallgatható demo, a Hungarian Django Swing is tanúskodik, a bemutatkozó "Pump Up The Jam" kislemez 2011. szeptemberben jelent meg a Hangvető jóvoltából. Céljuk a francia cigány swing ötvözése a tradicionális magyar zenei hangzással, melynek eredménye ez az egyedi stílus. A kiadott lemezen Mókus és a fiúk stílusát Clive Hutchinson énekes az afro-amerikai rapzenével, a Four Bones Quartet négy fiatal harsonása pedig rezes hangzásvilággal fűszerezi. A lemez létrejötténél közreműködő Four Bones Quartet tagjai további lendületet hoznak a Harmonia Garden zenéjébe.

A társfellépő, a Four Bones Quartet 2002-ben alakult, Zeneakadémiát végzett tagjai igazi elkötelezettjei elegáns és különleges hangszerüknek. A zenekar megalakulása óta számos hazai és külföldi zenei rendezvényen és fesztiválon adott nagy sikerű koncertet. Rendszeresen fellépnek a Múzeumok Éjszakája programjain, számos nagysikerű koncertet adtak a Sziget fesztiválon, a Múzeumok Majálisán, a Plein Art Kortárs Művészeti Fesztiválon, a Söndörgő Fesztiválon, de hallhattuk őket a Művészetek Palotájában, a Zeneakadémia Nagytermében, a Ludwig Múzeumban, a Szépművészeti Múzeumban vagy a Francia Intézetben is. A zenekar külföldi koncertjei során eljutott már többek között Ausztriába, Angliába, Romániába, Németországba és meghívást kapott a Nemzetközi Harsonaszövetség (ITA) által megrendezett 2006-os birminghami harsonaverseny- és fesztivál döntőjébe. Repertoárjuk széles skálán mozog: a korai reneszánsztól egészen a 21. századi kortárs zenéig, a klasszikus melódiáktól a könnyed ritmusokon át a jazz világáig.

A Talamba Ütőegyüttes Gödöllőn 1999-ben alakult. Az öt ütőhangszeres művész már diákként barátságot kötött a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, és míg tanulmányaikat végezték, kreativitásuk, ötleteik és elképzeléseik hasonlósága sikeres együttessé kovácsolta őket. Barátságuk máig töretlen, a csapat megalakulása óta változatlan felállásban játszik. Céljuk megismertetni és megszerettetni a komoly- és könnyűzenét az emberek széles közönségével, ütőhangszerek segítségével. A Talamba zenéje a XXI. század muzsikája: jellemző rá a sokféleség, a műfajok „békés egymás mellett élése". A különböző zenei stílusok között otthonosan mozognak, emellett gyakran alkalmazzák a zenei humor eszköztárát.Műsoraik során bejárják a zene világát térben és időben. Fontos számukra, hogy sok saját szerzeményt játszanak, amelyek gyakran idézik különböző népek zenéjét a magyar népdaloktól kezdve a balkán dallamokon át az afrikai ritmusokig, máskor viszont darabjaik a komolyzenében gyökereznek. Nem hiányoznak a Talamba repertoárjából a dzsessz klasszikusai, vagy a komolyzenei átiratok (crossover) és a kortárs darabok sem, koncertjeiken a színvonalas zene mellett a látvány is magáért beszél: minden előadásukon több száz hangszert szólaltatnak meg.


Az előzenekar, a Talentométer tehetségkutató idei győztese, a 2008 végén egri fiatalokból alakult Ethnofil zenekar a magyar népzene, a világzene és a modern jazz világába kalauzolja hallgatóit. A jazzes elemekkel tarkított hegedűjáték (Simon Ádám), az ötletgazdag ritmusok (Okos Gergely-dobok, Kocsis Levente-bass), a klasszikus hammond hangszín és a korszerű harmóniák (Weil András) együttléte egy stílushatárokat átlépő eklektikus - ethnofil - hangzást eredményez, melyben a legváratlanabb módon tűnnek fel a legkülönbözőbb zenei motívumok. Ebben a sokszínű hangzásban mindenki megtalálhatja a számára kedves műfajt a progresszív elemektől a reggae-ig és nem maradnak el a merész váltások, a zenei poénok sem, melyek igazán élvezetessé teszik az Ethnofil hallgatását.

Az egri csapat néhány héttel ezelőtt a világ- és népzenei kategóriában első helyezett lett, de a hétvégén az összes fellépő közül választották ki a legjobb bandát. A fővárosi szórakozóhely második éve szervezi meg a több száz együttest felvonultató versenyt, amin a stúdió és a tévéfelvételeken kívül klipforgatást, koncertturnét és szakmai elismerést is szerzett magának az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő egri zenekar.

Hirdetés