2018. február 21. - szerda

Harmonia Garden feat. Szirtes Edina Mókus

Kinyomtatom...
Helyszín: 
A38 Hajó
Jegyár: 
1000 Ft
Időpont: 
2012. szeptember 27. 20:00
Harmonia Garden, együttes

Hungarian Django Swing, avagy Magyar Manouche – nehéz lenne pontosabban leírni a Harmonia Garden muzsikáját. A hazai zenei színtéren egyedülállónak nevezhető együttes a Django Rheinhard nevével fémjelzett klasszikus francia cigány szving, a tangó, a csárdás, a bossa nova és a manapság nagyon népszerű electro swing elementáris erejű ötvözetét játssza. Mindez Clive Hutchinson jóvoltából laza hip-hoppal társul, az együttes lemezein és a mostani koncerten is közreműködő Four Bones harsonakvartett jóvoltából rézfúvósokkal bővül.

A zömmel klasszikus sztenderdek, slágerek, örökzöldek, betétdalok feldolgozásait magával ragadó erdetiséggel és lendülettel előadó Harmonia Garden zenéjének igazi ékköve Szirtes Edina Mókus izgalmas és különleges énekhangja.

A Harmonia Garden tévéfelvétellel egybekötött A38-as koncertjének különlegessége lesz a sok-sok vendégművész, az említettek mellett például a hazai crossover egyik legjelentősebb formációja, a vibrafon-mágusokból alakult, koncertjein esetlenként több száz ütőhangszert megszólaltató Talamba Ütőegyüttes.

Hungarian Django Swing, rengeteg rézfúvóssal és ütőhangszerrel megtámogatva: a Harmonia Garden fellépése igazi, laza és felszabadult szórakozást ígér. Az estét az előzenekar, a pörgős, zabolátlan folk-funkot játszó Ethnofil teszi teljessé.

A Harmonia Garden héttagú hazai zenekar, különleges stílusötvözettel. Ebben a nem mindennapi kertben (sőt: inkább kerthelyiségben) klasszikus slágereket, ismert film betétdalokat - olyanokat, mint a Sunny, a Pacsirta vagy a Pump Up The Jam - hallhatunk autentikus csárdással, bossa novával, francia manuche swinggel, tangóval, dzsesszel, és django stílussal ötvözve. A zenekar muzsikája egyszerre szórakoztató és ínyenceknek szóló csemege.

A zenekar különlegessége a francia cigány swing ötvözése a tradicionális magyar zenei íz világgal, hangzással melynek eredménye ez az egyedi stílus, ahogy mi nevezzük: Hungarian Django Swing. 
Amióta rátaláltunk Mókusra - Szirtes Edinára -, azóta még közelebb tudtuk hozni a stíluselemeket egymáshoz, hiszen magyarul énekel különleges, csillogó hangján a különböző nemzetközi dallamok fölé, hála szövegírónknak, Lombos Mártonnak. - Lombos Pál, zenekarvezető-bőgős
A formációt 2006-ban alapította öt tehetséges zeneművészeti egyetemet végzett fiatal, Balog Miklós hegedűs, Horváth Márk és Jakab Viktor gitáros, Oláh Gergely cimbalmos és Lombos Pál bőgős. Az elmúlt években a Harmonia Garden további két muzsikussal, Szirtes Edina Mókus énekes-hegedűssel és Pagonyi András harmonikással bővült.

Profi hangszeres tudásukról és kreativitásukról már egy, a zenekar hivatalos oldalán meghallgatható demo, a Hungarian Django Swing is tanúskodik, a bemutatkozó "Pump Up The Jam" kislemez 2011. szeptemberben jelent meg a Hangvető jóvoltából. Céljuk a francia cigány swing ötvözése a tradicionális magyar zenei hangzással, melynek eredménye ez az egyedi stílus. A kiadott lemezen Mókus és a fiúk stílusát Clive Hutchinson énekes az afro-amerikai rapzenével, a Four Bones Quartet négy fiatal harsonása pedig rezes hangzásvilággal fűszerezi. A lemez létrejötténél közreműködő Four Bones Quartet tagjai további lendületet hoznak a Harmonia Garden zenéjébe.

A társfellépő, a Four Bones Quartet 2002-ben alakult, Zeneakadémiát végzett tagjai igazi elkötelezettjei elegáns és különleges hangszerüknek. A zenekar megalakulása óta számos hazai és külföldi zenei rendezvényen és fesztiválon adott nagy sikerű koncertet. Rendszeresen fellépnek a Múzeumok Éjszakája programjain, számos nagysikerű koncertet adtak a Sziget fesztiválon, a Múzeumok Majálisán, a Plein Art Kortárs Művészeti Fesztiválon, a Söndörgő Fesztiválon, de hallhattuk őket a Művészetek Palotájában, a Zeneakadémia Nagytermében, a Ludwig Múzeumban, a Szépművészeti Múzeumban vagy a Francia Intézetben is. A zenekar külföldi koncertjei során eljutott már többek között Ausztriába, Angliába, Romániába, Németországba és meghívást kapott a Nemzetközi Harsonaszövetség (ITA) által megrendezett 2006-os birminghami harsonaverseny- és fesztivál döntőjébe. Repertoárjuk széles skálán mozog: a korai reneszánsztól egészen a 21. századi kortárs zenéig, a klasszikus melódiáktól a könnyed ritmusokon át a jazz világáig.

A Talamba Ütőegyüttes Gödöllőn 1999-ben alakult. Az öt ütőhangszeres művész már diákként barátságot kötött a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, és míg tanulmányaikat végezték, kreativitásuk, ötleteik és elképzeléseik hasonlósága sikeres együttessé kovácsolta őket. Barátságuk máig töretlen, a csapat megalakulása óta változatlan felállásban játszik. Céljuk megismertetni és megszerettetni a komoly- és könnyűzenét az emberek széles közönségével, ütőhangszerek segítségével. A Talamba zenéje a XXI. század muzsikája: jellemző rá a sokféleség, a műfajok „békés egymás mellett élése". A különböző zenei stílusok között otthonosan mozognak, emellett gyakran alkalmazzák a zenei humor eszköztárát.Műsoraik során bejárják a zene világát térben és időben. Fontos számukra, hogy sok saját szerzeményt játszanak, amelyek gyakran idézik különböző népek zenéjét a magyar népdaloktól kezdve a balkán dallamokon át az afrikai ritmusokig, máskor viszont darabjaik a komolyzenében gyökereznek. Nem hiányoznak a Talamba repertoárjából a dzsessz klasszikusai, vagy a komolyzenei átiratok (crossover) és a kortárs darabok sem, koncertjeiken a színvonalas zene mellett a látvány is magáért beszél: minden előadásukon több száz hangszert szólaltatnak meg.


Az előzenekar, a Talentométer tehetségkutató idei győztese, a 2008 végén egri fiatalokból alakult Ethnofil zenekar a magyar népzene, a világzene és a modern jazz világába kalauzolja hallgatóit. A jazzes elemekkel tarkított hegedűjáték (Simon Ádám), az ötletgazdag ritmusok (Okos Gergely-dobok, Kocsis Levente-bass), a klasszikus hammond hangszín és a korszerű harmóniák (Weil András) együttléte egy stílushatárokat átlépő eklektikus - ethnofil - hangzást eredményez, melyben a legváratlanabb módon tűnnek fel a legkülönbözőbb zenei motívumok. Ebben a sokszínű hangzásban mindenki megtalálhatja a számára kedves műfajt a progresszív elemektől a reggae-ig és nem maradnak el a merész váltások, a zenei poénok sem, melyek igazán élvezetessé teszik az Ethnofil hallgatását.

Az egri csapat néhány héttel ezelőtt a világ- és népzenei kategóriában első helyezett lett, de a hétvégén az összes fellépő közül választották ki a legjobb bandát. A fővárosi szórakozóhely második éve szervezi meg a több száz együttest felvonultató versenyt, amin a stúdió és a tévéfelvételeken kívül klipforgatást, koncertturnét és szakmai elismerést is szerzett magának az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő egri zenekar.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

Klasszikus zenei koncertek, Improvizációs est, Bárest, Életműdíj, Tehetség-díj, Ifjú Tehetség-díj, kiállítás, gyerekkoncertek.

Grecsó Krisztián, Hrutka Róbert

Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódiumestje Gyulán.