World Press Photo kiállítás 2012

Helyszín: 
Jegyár: 
teljes: 2100 Ft, kedvezményes: 1000 Ft
Időpont: 
2012. szeptember 28. 0:00 - péntek - 2012. október 28. 0:00 - vasárnap

Idén is a Néprajzi Múzeum ad otthont a World Press Photo 9 kategóriában meghirdetett pályázatán díjazott sajtófotókat bemutató kiállításának. A több, mint 5000 pályázó közül 24 ország 57 fotósa részesült elismerésben.

A tavalyi év bőven szolgáltatott témát a fényképész-tudósítóknak: jellemzően az arab tavasz eseményei, a Japánban pusztító földrengés és cunami, vagy a norvégiai terrortámadások szolgáltak szomorú apropóul. A 2011-es, világszerte ismertté vált történetek mellett olyan, régebb óta jelen lévő problémák is figyelmet kaptak, mint az orrszarvú szarv és a cápauszony kereskedelem, a gyermekházasságok, a mindennapos mexikói leszámolások, vagy éppen a még mindig tartó USA-beli ingatlanpiaci válság hatásai.

2012. szeptember 28. 12:51 - Brent Stirton nyertes sorozatának egyik darabja. Egy hím orrszarvú védelmébe vesz egy nőstényt, aminek sz arvát orvkereskedők vágták le láncfűrésszel. ©Brent Stirton nyertes sorozatának egyik darabja. Egy hím orrszarvú védelmébe vesz egy nőstényt, aminek sz arvát orvkereskedők vágták le láncfűrésszel.
Brent Stirton nyertes sorozatának egyik darabja. Egy hím orrszarvú védelmébe vesz egy nőstényt, aminek szarvát orvkereskedők vágták le láncfűrésszel.

A fődíj nyertese 2012-ben a spanyol Samuel Aranda, fotója egy burkát viselő jemeni asszonyt ábrázol, amint 18 éves, könnygáz támadás során megsérült fiát öleli át. A képen anya és fia a Jézust karjaiban tartó Máriára emlékeztet, ez a kereszténységhez köthető jelkép és a muszlim vallás közötti ellentét, valamint az erőszakba torkolló tűntetések ellenére jelen lévő szeretet és melegség megosztja a kép közönségét.

2012. szeptember 28. 12:49 - Samuel Aranda fődíjat nyert képe. ©Samuel Aranda fődíjat nyert képe.
Samuel Aranda fődíjat nyert képe.Fatima al-Qaws egy mecsetből átalakított ideiglenes kórházban talált rá fiára.

A sajtófotó műfajának sajátosan egyedi értékét nem csak az adja, hogy a fotóriportereknek legtöbbször megismételhetetlen, rövid pillanatokig tartó eseményeket kell észrevennie és jó minőségben megörökítenie, hanem sokszor saját maguk is veszélybe kerülnek az események forgatagában. A hírek kategória első helyezett sorozatának készítője, a mindössze 29 éves francia Rémi Ochlik Szíriában, munka közben vesztette életét idén februárban, egy héttel az után, hogy értesült sikeréről.

Újdonság az idei évben, hogy a kiállítótéren kívül egy számítógépekkel berendezett teremben is tájékozódhatnak az érdeklődők a képek hátteréről, díjazott, de a kiállításon nem szereplő alkotásokról és a fotók készítőivel készült interjúkat is láthatnak.

Hirdetés