Nincs Lehetetlen: Holland Kultfeszt

Időpont: 
Ismétlődés mindennap csütörtök ápr. 30 2009-ig.
2009. április 22. 0:00 - szerda
2009. április 23. 0:00 - csütörtök
2009. április 24. 0:00 - péntek
2009. április 25. 0:00 - szombat
2009. április 26. 0:00 - vasárnap
2009. április 27. 0:00 - hétfő
2009. április 28. 0:00 - kedd
2009. április 29. 0:00 - szerda
2009. április 30. 0:00 - csütörtök

Húsz helyszínen mintegy negyven programot vonultat fel kilenc nap alatt a „Nincs Lehetetlen – Holland Kultfeszt” április 22. és 30. között Budapesten és két vidéki városban. Az egyedi és rendkívül változatos rendezvénysorozat a holland kortárs művészetből kínál egy nagyobb merítést a magyar közönségnek, izgalmas előadásokon, kiállításokon, performanszokon keresztül.

Lehet-e a kerékpározás divatjelenség? Miként értelmezik újjá kortárs holland képzőművészek Rembrandt képeit? Hogyan él a földalatti világban egy ember, aki nyúlnak képzeli magát? Miként jelenik meg a popkultúra ikonikus fotográfusa, Anton Corbijn képein a sztár mint fogalom? Csupán néhány felvetés, melyekre – és megannyi másra is – választ kapunk a holland kortárs művészetet bemutató rendezvénysorozaton. A művészeti ágak széles vertikumát átölelő Nincs Lehetetlen Kultfeszt immár másodszor hozza lázba a holland kortárs művészet rajongóit hazánkban. Nem csoda, hiszen olyan izgalmas élményekben lehet részünk, mint a Ludwig Múzeum Anton Corbijn retrospektív kiállítása. A kortárs fotográfia és popkultúra ikonikus alakjának kiállítása a holland fotográfus több mint harmincéves munkásságába enged betekintést, a korai videóklipektől a legújabb sztárportrékig. Anton Corbijn Control című filmjének vetítésével és több hazai és holland művész koncertjével a legendás Joy Division előtt tisztelgünk az A38-on. A Joy Divison a popkultúra tézise és antitézise. Closer című albumuk a világ legszomorúbb lemeze. Húsba maróan őszinte, lesújtó, a poklokig taszító és a mennyekig emelő.

Színházi előadások is tarkítják a Nincs Lehetetlen gazdag programját. A fesztivál felvezetéseként a Merlin Színházban a holland Stuffed Puppet Theatre Cuniculus című – angol nyelvű – előadását láthatják az érdeklődők, melyben a vaskos humor keveredik a halálos komolysággal. A csapat virtuóz, magával ragadó bábjátéka olyanokat is bevonz a színházterembe, akik korábban idegenkedtek a műfajtól. A Nemzeti Színház az amszterdami Toneelgroep társulat Premier című darabjának ad otthont, mely Cassavetes Opening Night című munkájának színházi adaptációja, az elismert holland rendező, Ivo van Hove megközelítésében. A tavaly Holland cunami című darabjával nagy sikert aratott SPACE társulat ez alkalommal a Worldwideheroshow című produkcióját mutatja be a Trafóban, a holland kortárs táncba pedig a Keren Levi–Ugo Dehaes duó kínál betekintést a MU színházban.

A zene ismét központi szerepet játszik a holland kulturális jelenlétben. A fesztivál egyik bemelegítő programjaként a szenzációs New Cool Collective lép fel a Millenárison. A zenekar egyedi hangzása a dzsessz, a tánczene, a latin és a salsa keveréke, egy 19 tagú big band tolmácsolásában. Sodró lendületű koncertjei igazi tánc-fiesták – egy különleges zenei csemege a kortárs holland dzsessz-szcénáról. Találkozhatunk továbbá – a Budapest Soul, Amsterdam Beat című esten – a Lefties Soul Connection formációval, akik a The Qualitons társaságában lépnek fel a Fáklya Klubban. Az A38-on játszik zZz, Zuco 103 és a magyar nu rave úttörői, a Kollektíva. Emellett a fiatal indie rock csapat, a Voicst is fellép, ezúttal a Merlinben, a hazai szcéna új csillagával, a Gonzóval karöltve.

A nemrég felújított KINO moziban holland filmek hétvégéje lesz, melynek keretében több holland kortárs játék- és dokumentumfilm kerül bemutatásra.. A nemzetközileg egyre ismertebb és elismertebb Dries Verhoeven pedig a Moszkva téren fogja bemutatni meglepő és provokatív performanszát The Big Movement címmel.