2018. november 14. - szerda

Lakner Antal: Munkaállomás

Kinyomtatom...
Helyszín: 
Ludwig Múzeum
Jegyár: 
1 300 Ft / fő
Időpont: 
2012. szeptember 21 - 2013. január 6

Lakner Antal legújabb műveit 2013 január 6-ig tekintheti meg a nagyközönség a Ludwig Múzeumban. Illetve nemcsak megtekinthetjük, hanem ki is próbálhatjuk a műtárgyakat, interaktív kiállítás lévén.

Lakner művészi pályafutását a 90-es években kezdte. A Magyar Képzőművészeti Iskola elvégzése után többek közt Koppenhágában, Berlinben és Párizsban is alkotott ösztöndíjasként.
Humoros, kritikus művei bejárták a nevesebb belföldi és külföldi kiállításokat (Antwerpen, Velence, Frankfurt, Isztambul, New York...), és most a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum bemutatja a hazai és nemzetközi gyűjteményekből kiválasztott legjelentősebb műveit, melyek között több újabb alkotás is megtekinthető.

A múzeumba lépve nem egy megszokott, hagyományos kiállítás tárul elénk, hanem egy edzőteremhez hasonló kép fogad minket, ami nem véletlen, hiszen Lakner “Munkaállomás” cimű tárlatán az 1998 óta készülő úgynevezett Passzív munkaeszközöket próbálhatja ki a látogató. Ezek a gépek a hétköznapi munkavégzést imitálják. Ha még sohasem próbáltunk volna falat festeni, talicskát tolni, esetleg fűrészelni, átélhetjük az ezekkel járó mozdulatokat a kiállítási elemek segítségével.

Passzív munka eszköz - FalfestésPasszív munka eszköz - Falfestés

A művész modern közlekedési eszközökre kifejlesztett művei is megtalálhatóak, amik az utast passzív utazása során aktivizálják, megmozgatják. Ilyen például a lift kapaszkodójára kifejlesztett gyakorlatsor, vagy a metrószörf.

Nyújtás a liftbenNyújtás a liftben

Az erre a kiállításra készült másik sorozattal a modern kommunikációs eszközök használatakor végbemenő mozdulatokat gyakorolhatjuk, mint például az érintőképernyő, vagy a számítógépes egér alkalmazása.

A tárlaton kipróbálható két nagyon érdekes darab: a Duplagravitációs ruhával és a Mikrogravitációs lebegőkabinban is megváltozik a térhez való viszonyunk, a két, egymással ellentétes élményt nyújtó kiállítási darab kipróbálása ingyenes, és mindenkinek ajánlott, hiszen kevés ilyen lehetősége nyílik a hétköznapi embernek a gravitációváltozás megtapasztalására. (A Mikrogravitációs lebegőkabin kipróbálása regisztrációhoz kötött.)

Az utolsó teremben Lakner hallgatóinak, a Téreltérítés munkacsoportnak műve tekinthetők meg.

Aki elmegy a kiállításra, garantáltan élete egyik legérdekesebb múzeumi látogatásával gazdagodik, ahol a szellemi kultúránk mellett a fizikai erőnlétünket is növelhetjük.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A Lenin-kultusz és Vlagyimir Iljics kortárs átirataiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen.

plakát

Számos pompás corvina és más díszkódex érkezett magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól, New Yorktól Párizson keresztül Bécsig az Országos Széchényi Könyvtárba.

részlet a kiállításon

Bukarestbe érkezett a Közlekedési Múzeum nemzetközi vándorkiállítása.