Márton napi programok Budapesten és környékén

Időpont: 
2012. november 11. 0:00 - vasárnap

November 11-e Szent Márton napja. A mondás úgy tartja: "Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik." Márton napja az újbor ünnepe is. Ilyenkor került előszőr az újbor az asztalra. 3 programot ajánlunk, hogy idén se maradjunk le a Márton napi libáról.

Ha lúd, legyen kövér!
Családi Márton nap lúdtollal, poznani kiflivel, magyar és lengyel zenészekkel
mikor: 2012. november 11. vasárnap 10.00 – 18.00
hol: Néprajzi Múzeum, www.neprajz.hu
Belépő: 1400 Ft, a kedvezmények érvényesek
2012. november 10. 19:08 - Márton Nap 2012 - Libapasztor-Neprajzi Múzeum ©Márton Nap 2012 - Libapasztor-Neprajzi Múzeum

A Néprajzi Múzeum családi Márton napján lengyel barátainkat és hazai közönségünket egyaránt szeretettel várjuk. Szent Mártonhoz kapcsolódóan ugyanis egymás mellett elevenítjük fel a lengyel és a magyar hagyományokat, a közös kulturális kapcsolatokat. Sok libával, mesével és játékkal, bábelőadásokkal, lengyel-magyar táncházzal, kézműves műhelyekkel, rajzversenyekkel, Lúdas Matyi hasonmásversennyel, tollakat és papírkívágásokat bemutató kamara kiállításokkal, ornitológus előadással, lengyel és magyar nyelvű tárlatvezetéssel járjuk körül a jeles napot. A múzeumi környezet új színeket, ízeket és hangulatokat mutat be, amelyet a lengyel vendégművészek előadásai tesznek igazán különlegessé.

+tipp: Márton napi kiflisütés poznáni hagyományok alapján Poznánban több mint száz éve a szent Márton patkója alakjához hasonlító finom kifliket készítik. Márton napon a poznáni cukrászok igazi csemegéjéből több száz tonnányi fogy el. A fehér mákkal, mandulával és szárított gyümölcsökkel készített süteményt lengyel asszonyok segítségével mi magunk is elkészíthetjük a múzeumban.

X. Jubileumi Márton-napi mulatság a Skanzenben
mikor: 2012. november 10-11.
hol: Szentendrei Skanzen, www.skanzen.hu
Belépő: 1500Ft / 750Ft

Az idén 10. jubileumát ünneplő Szent Márton Újborfesztivál és Libatornak valóban megadják a módját a Skanzenben, hiszen a kerek évfordulóra sokszínű programokkal készülnek. A téli nyitva tartás kiemelkedő eseményén, az ilyenkor szokásos libás étkek és újborok kínálata mellett a kísérő programok is jelentős szerephez jutnak. A két nap során a látogatók többek közt a vidám tollfosztó, a Márton-napi búcsú – s ennek részeként - búcsúi szentmise és legényavatás részesei lesznek, a táncházban pedig a Muzsikás együttes húzza a talpalávalót.

A múzeum konyháiban különböző szárnyas ételek kerülnek ki a gasztrobloggerek keze alól. A hagyományos vonalat Glück Edit képviseli, aki bebizonyítja, hogy az étel lelke a fűszer, a múzeumban vendégeskedő Szárnyas Ízvadász pedig a tradicionális ízvilág helyett új kulináris élvezetekbe enged bepillantást. A finom őszi csemegékhez, libás ételekhez illik megfelelő minőségű nedűt is kínálni, erről a tíz családi pincészet gondoskodik válogatott kézműves újboraival.

A rendezvény kiemelkedő és az egyik leghangsúlyosabb eseménye a Márton- napi búcsú, melynek keretében a szent tiszteletére búcsúi misét tartanak az Óbudavári katolikus templomban vasárnap 14:30-tól, amelyet szeretetvendégség követ. A két nap során pedig a Lajta Néptáncegyüttes tagjai idézik fel a búcsú hangulatát, lesz zenés felvonulás és bál, a házakban pezseg az élet: a nők kukoricát morzsolnak, koszorút és kocsidíszt készítenek, a legényeket pedig legénypróbák várják.

Márton Napi Borfesztivál a Gellértben
mikor: 2012. november 9. - 2012. november 11. 17:00 – 23:00
hol: Budapest, Danubius Hotel Gellért, www.borfesztivalgellert.hu
belépő: Felnőtt 2990Ft (ami tartalmaz egy 1000Ft értékű kóstoló jegyet és kóstoló poharat), diák 1990Ft (500Ft-os kóstolójegy+pohár), borvacsora jegy: 12990Ft (5 fogásos menüvel, kóstolójeggyel és pohárral)
2012. november 10. 19:09 - Márton Nap 2012 - Márton Napi Borfesztivál a Gellértben ©Márton Nap 2012 - Márton Napi Borfesztivál a Gellértben

Étel- és borkóstoló várja a látogatókat a közel 100 kiállító standjánál a Gellért Hotel összes rendezvénytermében és a Gellért Fürdőcsarnokban. Bor, pálinka, Márton napi liba és a Gellért mesterszakácsának ételkínálata. A borok mellett pedig koncertek és előadások is színesítik a programot.

A fesztivál 2012-es szlogenje: "... avagy sok lúd disznót győz?", a kérdés megválaszolását pedig a vendégekre bízzák egy különleges vasárnapi ebéden... A hagyományos Márton napi libaételek mellett megjelenik a mangalica is. Ugyanis vendég lesz a Mangalica és Társai Húspatika és a Gusto Magazin standja is megtalálható lesz az eseményen. Az ország top 25 séfjének receptjeit felvonultató, "A Mangalica" c. könyv bemutatója is itt lesz és két napon át két híres-neves borvidék egy-egy top étterme lesz a vendégszereplő.

Hirdetés