2018. június 20. - szerda

Götz Eszter: Teremtett lények - Könyvbemutató az Urániában

Kinyomtatom...
Időpont: 
2012. december 12. 18:30

2012. december 12-én, szerdán 18.30-kor az Uránia Nemzeti Filmszínház emeleti kávézójában elevenedik meg Götz Eszter Teremtett lények című most megjelent könyve, mely Malgot István életébe és mágikus-szürrealista szobrainak világába vezeti az olvasót. A bemutatón Malgot István néhány szobra is látható lesz Stefanovics Angéla és Galkó Balázs pedig részleteket olvasnak fel a műből.

A napokban a Kláris Kiadó gondozásában megjelenő Teremtett lények Malgot fordulatokban gazdag életútját követi nyomon. A könyvben a művésszel folytatott beszélgetés mellett Malgot színes fotóin láthatjuk az általa alkotott „lényeket”, szobrokat, több oldalról, többféle arcukat megmutatva, Götz Eszter gondolatainak tükrében. „Malgot István szobrai lények. Beszélnek, kommunikálnak, a kapcsolatot keresik. Szólnak - egymáshoz, hozzánk, a démonokhoz, az istenekhez. Otthonuk a Föld, szülőjük a Menny, létük a feszültség: néha fájdalom, néha beteljesülés, néha reménytelenség, olykor öröm.” – jellemzi a szobrászművész alkotásait Lendvay Miklós, a Kláris Kiadó és Művészeti Műhely vezetője.

Götz Eszter: Teremtett lények

Malgot István alkotó ember. Örökkön újrafogalmazza és újrateremti a világot. Fentről merít: hogy is van kitalálva, miképpen van elrendelve az ember, mire gondolt a teremtő - kérdezi magától, kérdezi tőlünk. A teremtés szándékait kutatja, és fordítja le életébe, s az anyagba egyaránt. Anyaga sokféle: kő, fa, gipsz, karton, de legfőképpen: hús-vér ember. Malgot sok mindenben kipróbálta magát: épített házakat, készített szobrokat, játszott színházat, rendezett, forgatott filmet, írt könyveket, újságot szerkesztett. Van, hogy elbukik. Olyankor feláll, újrakezdi.

Malgot István szobrász, grafikus, színházi rendező és író 1941. március 13-án született Szombathelyen. 1973-ban államvizsgázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, szobrász-rajztanár szakon. Somogyi Józsefet, Kerényi Jenőt és Borsos Miklóst tartja mestereinek. A későbbiekben, mintegy harminc éven át szinpadi művek rendezésével, díszletek készítésével foglalkozott. Színpadi munkáiban az emberi test mozgásvilágát ötvözte erős vizuális hatásokkal. A szöveg mellett tárgyakat, maszkokat, bábokat is használt. A kilencvenes években érdeklődése a cigány kultúra felé fordult, melynek hatása megtalálható szobrain is. Malgot az ezredforduló környékén beutazta délkelet-Ázsiát. Elsősorban Kambodzsa kultúráját, a régi khmer szobrászatot taulmányozta, ami művészete számára újabb inspirációt adott. Szobrokat pályája során folyamatosan készített, s az évtizedek során kialakított egy sajátos mágikus-szürrealista stílust.

2012. december 12-én, szerdán 18.30-kor az Uránia Nemzeti Filmszínház emeleti kávézójában a könyvbemutatón a kiadó, Lendvay Miklós beszélget a szerzővel, Götz Eszterrel és Malgot Istvánnal, Stefanovics Angéla és Galkó Balázs pedig részleteket olvas fel a könyvből, miközben a teret hús-vér Malgot-szobrok népesítik be.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

fotó Lantos Zsuzsanna

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában.

plakát

Egyetlen alkalommal levetítik Az ördög jobb és bal keze című western-vígjátékot, majd a Bud Spencer-Terence Hill Emlékzenekar ad koncertet a páros legnépszerűbb filmzenéiből.

Duna Karnevál

Immár hagyományosan a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi nagykoncertjével veszi kezdetét a Margitszigeten a Budapesti Nyári Fesztivál három hónapon át tartó gazdag programsorozata.