Látáscsapda – Beszélgetések El Kazovszkijjal című könyv bemutatója

Időpont: 
2012. december 14. 17:00 - péntek

2007. október 12. 12:46 - lo ©El Kazovszkij, a 2008-ban elhunyt képzőművész életművét dolgozza fel a könyv, méghozzá a személyiségéhez legjobban illő formában: beszélgetéseken keresztül. A közel három évtizednyi idő alatt készült huszonkét interjú és riport vezeti be az olvasót, egyre mélyebbre merülve ebbe a zseniális, egyszerre fájdalmas és gyönyörű világba.

Mindegyik szövegből kiderül, hogy ez a világ már a kezdetektől teljesen koherens, s hogy mindenkit megigézett, aki csak a közelébe került. Végigolvasva a könyvet magunk is érezzük ezt a delejes erőt, mintha mi is szemtől-szemben találkoztunk volna El Kazovszkijjal.

2012. október 3. 10:56 - el kb ©el kb

Azt látjuk-e, ami van, vagy azt, amit látni szeretnénk? Ha egy műalkotásra tekintünk, mennyiben határozza meg látásunkat a végtelenül sok kulturális beidegződés, mélyen gyökerező előítélet, felszínes pletyka? Fontos-e, hogy a képet megfestő művész kicsoda? Többek között ezek az egyszerű, mégis nehezen megválaszolható kérdések térnek vissza a Látáscsapda szövegeiben, kérdező és kérdezett egyaránt makacsul keresik rá a választ.

2012. december 11. 23:59 - el ©A beszélgetéseken kívül közölve van két saját szövege is a képzőművésznek, amelyek érdekes dokumentumok, valamit Földényi F. László gyönyörű búcsúztatója. A sokfelé ágazó utalások megértését pedig gazdag jegyzetapparátus segíti.

Magvető Kiadó
ISBN: 978 963 14 3053 0

Meghívott vendégek: az El Kazovszkij Alapítvány kuratóriumának tagjai és Király Levente, a Magvető Kiadó szerkesztője.

Moderátor: Rózsa Péter