Both Miklós Folkside: Csillagfészek lemezbemutató koncert

Időpont: 
2013. február 9. 21:00 - szombat

A magyar világzenében kultikussá vált tagokból összeállt új zenekar elképesztő frissességgel, döbbenetes erővel és minden eddigitől eltérő hangon mutat csudákat a zenerajongóknak.

A Napra zenekar frontembere, Both Miklós köré épült zenekar (Lukács Miklós cimbalmos, Dés András ütőhangszeres, Novák Csaba bőgős, Szokolay Dongó Balázs fúvós) a 2011-es koppenhágai WOMEX fesztivál nyitókoncertjére alakult. A fellépés után boldogan mondtak igent Miklós felkérésére: tartsák együtt a formációt és alakítsanak zenekart. Így jött létre a Both Miklós Folkside, amelynek első albuma idén február elején, Csillagfészek címmel jelenik meg a Fonó Budai Zeneház kiadásában. A virtuóz játékmód mellett egy egészen különleges lírai világ szólal meg a zenekar keze alatt.

Both Miklós fiatal kora ellenére hazánk egyik leghíresebb világzenésze, mondhatnánk: igazi – jó értelemben vett – fenegyerek, aki elmosta a világzene és népzene közötti műfaji határokat.
A kiváló szólómuzsikusok, Lukács és Szokolay egyéni képességeiket alázattal állítják a frontember kompozícióinak szolgálatába, aki ugyanakkor bőven ad nekik lehetőséget, hogy megmutassák saját zenei világukat. Mindnyájan virtuózok a hangszereiken, mégis, sokkal inkább törekednek a „szép”, semmint „bravúros” zenei megoldásokra, és ebben kiváló segítséget kapnak a bemutatásra nem szoruló Dés Andrástól és Novák Csabától. Kettejük kísérete meghatározó a Folkside hangzásában: a cajon-bőgő alap mértani pontossága mellett hihetetlenül finom, „meleg” alapot ad a szólistáknak.

Talán a Both Miklós Folkside az első hazai zenekar, amelynek könnyűzenei hangszereken hitelesen sikerül visszaadni a Kárpát-medence muzsikájának leheletnyi aszimmetriáit és intonációs különlegességeit. Mivel azonban a zenészek ízig-vérig ismerik a nyugati és könnyűzenei stílusokat is, az eredmény egy olyan zenei különlegesség, amely könnyen befogadható bármilyen közönség számára.

Az alakulásáról Both Miklós így nyilatkozott:
"Régóta érlelődött bennem egy új zenei kísérletnek az igénye. A lehetőségek és az utak eddig nagyon szerteágaztak, azonban az elmúlt időszak próbái és koncertjei végül leegyszerűsítették a kérdést. Mindig is abban hittem, hogy egy zenekarnak akkor kell megszületnie, ha a résztvevők úgy érzik, hogy egy új dolgot tudnak hozzátenni a már meglévőhöz. Ez az érzés született meg bennünk."

Hirdetés