Julio Carrasco Bretón: Képzeletem kaleidoszkópja

Időpont: 
2013. február 21. 0:00 - csütörtök - 2013. március 10. 0:00 - vasárnap

2013. február 21-én, csütörtökön 17 órakor Őexc. Isabel B. Téllez Rosete, Mexikó nagykövete és Zsigmond Attila, a Budapest Galéria igazgatója nyitja meg Julio Carrasco Bretón, festő és muralista kiállítását a Budapest Kiállítóteremben.

Julio Carrasco Bretón, festő és muralista 1950-ben született Mexikóvárosban. A mexikóvárosi Nemzeti Autonóm Egyetemen (UNAM) szerzett diplomát vegyészmérnökként, s ennek később nagy hasznát vette a különböző festészeti technikák alkalmazásánál. Mestere a San Carlos Festészeti Főiskolán Lino Picaseño y Cuevas, legendás mexikói festő és építész volt. 1973 óta számos egyéni és kollektív tárlaton mutatták be képeit, amelyeket tizenkilenc ország múzeumaiban találhatunk meg. 

2013. február 13. 16:11 - Julio Carrasco Bretón ©Julio Carrasco Bretón

“Julio Carrasco Bretón művészi pályájára több hatás nyomja rá a bélyegét: a prehispán művészettől kezdve a nagy muralistákig, Diego Rivera, David Alfaro Siqueiros, José Clemente Orozco és Rufino Tamayo alkotásai, utóbbi a muralista mozgalom kései generációjához tartozik”.- méltatta pályafutását Macario Matus, neves műkritikus.

Julio Carrasco Bretón ötven falfestményt készített, főként egyetemek, önkormányzati hivatalok, állami és magán kulturális intézmények számára Mexikóban, Spanyolországban, Olaszországban, Kanadában és számos más helyen. Az intézmények között megemlíthetjük a mexikóvárosi San Lazaró-i Legfelsőbb Bíróságot, a Képviselőházat, a Monterrey-i Polgármesteri Hivatalt. Bulgáriában a szófiai Képzőművészeti Akadémia is megbízta egy falfestmény elkészítésével.

Absztrakt geometrikus vásznainak témaválasztása sokoldalú, többek között a filozófia, a mitológia és a környezetvédelem problémái inspirálják, képei gyakran erős szociális érzékenységről tesznek tanúbizonyságot.

Az intellektus eposza című falfestményt Párizsban készítette, ahol jelenleg él, és Genfben állították ki az OMPI /Szellemi Tulajdon Világszervezete/ székházában. Itt speciális technikát alkalmazott, amelyet ő isoplasztikának nevez, a falfestmény felgöngyölíthető és elszállítható.

Julio Carrasco Bretón műveit szemlélve a magyar látogató annak a mexikói művésznemzedéknek egyik jeles képviselőjével ismerkedhet meg, amely arra törekszik, hogy a mexikói festészet legjobb hagyományait beépítse az egyetemes kultúrába. 

A kiállítás mintegy harminc festményt tartalmaz. Érdekessége A mexikói textil kézművesek képzeletvilága című nagyméretű festmény, amelyet a Mexikói Köztársaság mesterembereinek képzeletvilága ihletett és átfogja a mexikói textil kézművesség színes palettáját. A képen látható huipilek, jorongok, teritők, ponchók és szőnyegek a különböző etnikai csoportok formakincsét mutatják be. Ezt a festményt Julio Carrasco Bretón a Budapest Főpolgármesteri Hivatalának ajándékozta.

Hirdetés