Karosi-Párniczky duó a Mohában

Helyszín: 
Időpont: 
2013. február 23. 19:00 - szombat

Karosi Juli és Párniczky András harmonikus duót alkotnak. Ezen az estén is egyedi hangvételű, friss levegőjű feldolgozásokat hallhatunk tőlük.

Karosi Júlia hat évesen már zongorázni tanult, majd hegedülni kezdett, kiskorától kórusban énekelt. Ez nem is meglepő, hiszen zenész családból származik, édesanyja opera-énekesnő. Jazzének tanulmányait Winand Gábornál kezdte meg, majd 2011-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén Lakatos Ágnes és Berki Tamás növendékeként.

Az énekesnő 2009-ben a zsűri különdíját nyerte el lengyelországi Zory-ban megrendezett Voicingers Nemzetközi Énekversenyen. 2010-ben a Zeneakadémia által indított tehetséggondozó pályázat öt kiemelt hallgatója közé választotta a pályázat elbírálására kijelölt független zsűri. 2011-ben a Magyar Jazz Szövetség által szervezett Jazz Combo versenyen Sketches cimű művével második helyezést ért el zenekarával, majd 2012-ben a Franciaországban rendezett Crest Jazz Vocal Nemzetközi Ének-verseny döntőse lett.

Párniczky András gitáros eddigi pályafutása során számos jazz zenekarban játszott, olyan művészekkel zenélt együtt mint Steven Bernstein (Sex Mob), Matt Darriau (Klezmatics), Aaron Alexander (Hasidic New Wave), Arthur Kell, Daniel Zamir, Fritz Landenberger, Baló István, Benkő Róbert, Barcza Horváth József, Dresch Mihály, Egri János, Kovács Ferenc, Lukács Miklós, Monori András, Palya Bea, Szabó Dániel, Szandai Mátyás, Szőke Szabolcs, valamint Fellegi Ádám zongoraművész.

Tagja volt annak a big bandnek, amit Graham Collier vezetett magyarországi tartózkodása során. Zenészként működött közre Lukáts Andor Portugál, illetve Szabó Ildikó Chacho Rom című filmjeiben, valamint zenei szakértőként Gaál Mariann Door Quatrologie és Barbakán című táncfilmjeiben. Kortárs tánc előadásokban is gyakran szerepel, mint zeneszerző és mint gitáros, ilyen darabok voltak például a Chance Operation, a Kő-Papír-..., és az Ott.

A Bartók Béla (volt Erkel Ferenc) Konzervatórium Jazz tanszakán tanított, majd a Lauder Javne Zeneiskola gitár és zenekarvezető tanára volt. Jelenleg az Etűd Zeneművészeti Szakiskola gitár, zenekarvezető és jazz elmélet és jazz történet tanára. Interdiszciplináris kurzusokat tart hazánkban és a dániai Performers House-ban. Kritikái jelennek meg a Gramofon Klasszikus és Jazz szaklapban 2004 óta, a Fidelio Magazin és Online állandó szerzője.

1999-ben Berklee Collage ösztöndíjban, majd 2001-ben Magyar Állami Eötvös ösztöndíjban részesült.

2000-ben a Zoller Attila Jazz Gitár Verseny döntőse, ahol a zsűri elnöke Pat Metheny volt.