19. Lengyel Filmtavasz

Helyszín: 
Időpont: 
2013. május 4. 0:00 - szombat - 2013. május 17. 0:00 - péntek

A Budapesti Lengyel Intézet – a Lengyel Filmintézet támogatásával – a Budapest Film Zrt-vel közösen idén immár 19. alkalommal rendezi meg a legújabb lengyel filmeket bemutató Lengyel Filmtavaszt.

 A 2013. május 7 -14. között zajló rendezvénynek Budapesten a Művész mozi, Szombathelyen pedig a Savaria Filmszínház ad otthont.
Az idei válogatás rendkívül színes, magas színvonalú és minden igényt kielégít.
Hagyományainkhoz híven az ismert és elismert alkotók mellett a debütáló nemzedék
alkotásainak is helyet adtunk a fesztivál programjában. Ezt annál is nagyobb örömmel tettük, mivel az idei stratégiai partnerünk, a Lengyel Filmintézet, mindig is kiemelt figyelmet szentelt az új generációnak, támogatva annak munkáját. Ennek eredményeként a tavalyi évben szép számmal jelentek meg fiatal felfedezettek, olyan alkotók, akiknek a filmjeit megérdemelten díjazták mind lengyel, mind pedig külföldi fesztiválokon, és az otthoni közönség körében is nagy népszerűségnek örvendenek.

Az idei program különlegessége, hogy a nagyjátékfilmek mellett hat rövid játékfilm is
vetítésre kerül: négy lengyel, a 30 perc elnevezésű program keretében készült alkotás,
valamint két magyar film. A 30 perc programot a Studio Munka karolta fel, ezzel segítve a fiatal rendezőket első filmjük profeszionális körülmények között történő elkészítésében. A két fiatal magyar résztvevő pedig a Lengyel Filmtavasz idejére szervezett fiatal lengyel és magyar filmproducerek találkozóját jelképezi?, valamint újabb alkalmat jelent ezeknek a filmeknek a bemutatására.

A nyitó est sem lesz szokványos. A Film-remix című nem mindennapi zene–film kollázzsal kezdünk, amelynek lényege, hogy tökéletesen keverednek benne az élőben közvetített hangok, valamint a lengyel és a nemzetközi filmművészet képei. Az est második érdekessége a Heniek című fekete-fehér, film noir hangulatú független filmprodukció, amely az alkotók szenvedélyéből és elszántságából született, és meglepetésszerűen több lengyel és nemzetközi fesztiválon is remekelt. Egy film arról, hogy érdemes-e föláldozni pénzért a barátságot, hűséget, tisztességet, valamint arról, hogy valóban édes-e a bosszú.

De az igazi nagy produkciót a közönség május 8-án tekintheti meg. Ez a Hajtóvadászat, amely a Lengyel Játékfilm Fesztivál Ezüst Oroszlán díja és a Lengyel Filmakadémia tavaly bemutatott filmért kiosztott fődíja mellett elnyerte a legjobb operatőri munka, valamint a legjobb jelmez és hang díját is.