2018. november 14. - szerda

Kezdődik a Mediawave

Kinyomtatom...
Időpont: 
2013. április 30
majusfa.jpg

Előzetes a nulladik nap eseményeiről:a Mediawave elmaradhatatlan eleme a májusfaállítás. Ez a szép hagyomány elkísérte a fesztivált Szombathelyre és Komáromba is. Tavaly a zárónapra esett ez az esemény, idén a nyitónap keretében tisztelegnek a legények a hölgyek, lányok előtt.

Ez az idei téma, a nőiség miatt különösen fontossá válik és magyarázatot ad a fesztivál egyik gondolatébresztő elnevezésének, a Tavaszi zsongásnak. A szervezők várják az önkéntes segítőket a fa állításában és lányokat is a szalag kötözéséhez. Mindehhez a később fellépő zenekarok, táncosok adják az alaphangot.

CsangoDiszko.jpg

A nulladik napon az idei Mediawave egyik specialitása, az egész rendezvényt végigszövő moldvai csángó lakodalmas veszi kezdetét. Első állomása a lánykérő lesz, majd az ezt követő napokban a fesztiválozók megismerhetik a hagyományos csángó élet részleteit, a csángó kultúra, ételkultúra és tánc hagyományait. Lehetőség lesz bekapcsolódni a programba: aki kedvet érez, a csángó népi műhely során közelről is bepillantást nyerhet ebbe a varázslatos világba. A műhely lehetőséget biztosít a benne résztvevőknek, hogy a fesztivál végén - tehetségtől függően - szerepelhessenek a Józsa Zoltán "Bambi" koreografálásával előadott a Fülke című darabban. A felkészülési folyamat tétre megy, napi táncpróbákkal, aktív jelenlétet kíván! 

FerencziGyorgy.jpg

Az esti koncerteket Ferenczi György és a Rackajam indítja. A muzsikus és zeneszerző egy olyan sajátos életérzés és szellemiség közvetítője, amely a rock világát a népzenei hagyománnyal szintetizálja, új értékeket teremt, újraértelmezi a feledésbe merülő hagyományos értékeket, zenei és irodalmi szempontból egyaránt. Tudatosan foglalkozik az utánpótlás képzéssel, a szellemi munició önzetlen átadásával a fiatal muzsikus generációk számára. E szálon összetalálkozott a Mediawave ifjúsági művészetgondozó tevékenységével , a Passport Controllal és 2007 óta közel tíz zenei műhelyt vezetett. Idén is lesz ilyen workshop, amelynek végén a kísérletező kedvű rock-, klasszikus és népzenészek a közönségnek is bemutatják, milyen új ismereteket sajátítottak el.

A nulladik napon még számos népzenei fellépő lesz, így a Wakachuka is, amely 2007-ben született a győri Rómer Ház színpadán. Zenéjük egyedi, és mégis ismerős, stílusuk sokszínű és mégis egységes, legyen szó akár egymással társalgó szólókról, meredek lüktetésről vagy elmerengő Tom Waits-es érzésről. Koncertjük után a fesztiválon megszokott együttzenélés, jammelés kezdődik, etnozenészek, csángó muzsikusok örömzenéje. De hogy mit is jelent a Csángó Analóg Diszkó? Már csak egy napot kell várni, hogy megtudhassuk.

JGThirlwell.jpg

A nyitónapon népzenei programok mellett egy teljesen más vonal is helyet kap: a Monostori Erőd is helyszíne lesz J. G. Thirlwell világhírű manhattani zeneszerző tavaszi turnéjának. Az Egyesült Államokban élő Thirlwell az ausztráliai Melbourne-ben született 1960-ban, az 1980-as évek posztpunk hulláma már Londonban érte, ahol több bandában is zenélt. Angliában ismerkedett meg többek közt Nick Cave-el, akivel az Egyesült Államokban is fellépett, aztán végleg letelepedett New Yorkban. Életműve: tizennégy EP, tizenhét nagylemez és számtalan remix, olyan nagynevű zenészeknek, mint a Nine Inch Nails, a Red Hot Chili Peppers, a White Zombie, a Coil vagy Marilyn Manson. A 2000-es évek elején indította el indusztriális zenei projektjeit, a Steroid Maximust és a Manorexiát, amelyet majd Komáromban is lehet hallani.

A Manorexia projekt mellőzi a közreműködőket és a zenei struktúrát, szabadabb, spontánabb zene, mint amit egy komolyzenei koncerten várnánk. Összhatását tekintve leginkább a filmzenéhez lehetne hasonlítani. Kihagyhatatlan különlegesség a Monostori Erőd Ékes termében!

Talán furcsának tűnik ez a zenei párosítás: népzene és kísérleti indusztrális projekt, mégis épp ezért illeszkedik a Mediawave filozófiájához, a párhuzamos kultúrák együttéléséhez. Korábban ezt már megszokhattuk Győrben, ahol a Rómer Ház, vagy a zsinagóga adott otthont a hasonlóan merész zenei vállalkozásoknak. A tavalyi sikeres bemutatkozás után idén a Monostori Erődön a sor, hogy már nem csak mint kísérőhelyszíne, hanem központja legyen az ilyen különleges produkcióknak.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

jelenet

Könnyed vígjáték, Szurdi Miklós rendezésében.

plakát

Idén 16. alkalommal jelentkezik az évről évre egyre népszerűbb MittelCinemaFest – Közép-Európai Olasz Filmfesztivál.

plakát

Mészáros Antónia, az UNICEF magyarországi vezetője nyitja meg a 15. Verzió Filmfesztivált este 7-kor a Trafóban.