2018. június 20. - szerda

Májusi szombatok a Nemzeti Galériában

Kinyomtatom...
Időpont: 
2013. május 4. 16:00 - 2013. május 25. 16:00
mng logo

Itt a május, tárva-nyitva az ablakok, s egyre több időt töltünk a kertben és a szabadban. A Szépművészeti Múzeum május 9-én sorra kerülő Múzeum + rendezvényének is éppen ezért a Kert áll a középpontjában. Ehhez a programhoz illeszkedik a Magyar Nemzeti Galéria

egész hónapon átívelő tárlatvezetés-sorozata is, melyen ezúttal olyan alkotásokról lesz szó, ahol a táj, az ember által megművelt természet a benne zajló események háttereként is nagyon összetett és izgalmas jelentések hordozója. Tárlatvezetéseink során alaposabban elmélyedünk MS Mester oltárképének varázslatos hátterében, a barokk kert egzotikumában, s természetesen nem maradhat ki a magyar festészet legismertebb és legnagyszerűbb mesterműve, a Majális sem. Ettől tán kedvet kapunk egy igazi májusi kiránduláshoz is, ahonnan érdemes lesz visszatérni a múzeumba, hiszen Szőnyi István képe is az örök tavaszról szól.

kert 1.jpg

A tárlatvezetések a Galéria állandó gyűjteményéhez kapcsolódnak, azokon az állandó kiállításra váltott belépőjeggyel lehet részt venni, májusban minden szombaton 16 órától.

A tárlatvezetések időpontja és tematikája:

 május 4. A középkori kert szimbolikája. MS Mester: Mária találkozása Erzsébettel, 1506

 május 11. Az egzotikus barokk kert. Bogdány Jakab: Csendélet papagájokkal és fehér kakaduval, 1700 körül

május 18. Reggeli a szabadban. Szinyei Merse Pál: Majális, 1873

 május 25. Az örök tavasz. Szőnyi István: Tavasz, 1935

Tárlatvezető: Gimesy Péter művészettörténész

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Zsuffa Zsanna Lídia - kócsag

A 300 m2-nél valamivel nagyobb alkotás a XI. Bertalan Lajos utca 16. szám alatt található társasház tűzfalára került fel, tervezője Zsuffa Zsanna Lídia.

A kiállításon Párizsban

„Nem történik benne semmi, csak az, hogy egy ember megeszik egy halat” – mondta Szindbád-Krúdy írását átolvasva egy nyomdász.

plakát

Az Európai Fenntarthatósági Hét keretében 2018. június 1-jén.