Falu a városban - élelmiszer és hagyomány

Időpont: 
2013. június 22. 0:00 - szombat

Milyen érzés traktort vezetni? Miért kunkori a kismalac farka? Mit ittunk a kóla előtt?Hogyan készül a sajt? Többek közt ezekre is választ kaphatnak azok, akik június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján ellátogatnak a Magyar Mezőgazdasági Múzeumba.

Idén a Falu a városban – Élelmiszer és hagyomány téma köré csoportosul a rendhagyó múzeumi éjszaka kínálata, mely ezúttal is színes kültéri és beltéri programmal várja a látogatókat. Míg a nagyobbak kipróbálják, milyen traktort vezetni, traktor-mustrán ismerkednek a veterán és új géptípusokkal, valamint játékos versenyeken teszik próbára tudásukat, addig a kisebbeket állatsimogató várja a csak erre az estére felépített, hagyományos parasztudvaron.

A Mezőgazdasági Múzeum épületében egész éjjel tárlatvezetések követik egymást a magyar mezőgazdaság történetét, halászatát, vadászatát, erdészetét és növényvilágát bemutató kiállításokban, valamint A ló – Nemzeti lókiállításban. Az érdeklődők vártörténeti sétán vehetnek részt az Apostolok tornyába, továbbá megcsodálhatják a könyvtár kincseit és a Hunyad-pince borászati emlékeit.

Ezen az éjszakán minden megtörténhet, akár az is, hogy a kiállítási bábuk életre kelnek! Az Élő Múzeumban megelevenednek a kiállítótermek szereplői, a látogatók ősemberrel, római kori nővel, honfoglaló magyar vitézzel, vajákos asszonnyal, hajdúval és vásározókkal találkozhatnak, a tematikus kiállításokban a régi korok halászával, vadászával és erdészével ismerkedhetnek.

A vidám nyárestén természetesen vidéki ízekben és falusi finomságokban se lesz hiány, az üres gyomorral érkezőket ínycsiklandó csemegék, hagyományos magyar ételek és jóféle italok várják. A román kori kerengőben, a Kadarka Szalonban a vendégek finom kadarkaborokat kóstolhatnak, a kirakodóvásáron minőségi, kézműves termékek közt válogathatnak, miközben a szabadtéri színpadon egész éjjel népzenei és jazz előadók gondoskodnak a jó hangulatról.

2005. szeptember 6. 7:09 - kadarka ©kadarka

 A hajnalig tartó mulatságot a Vox Caelestis Vegyeskar fellépése nyitja, melyet népdal- és néptáncelőadás, majd a Görömpő Kompánia Szent Iván-éji műsora követnek. Naplemente után a Hajdu Klára Quartet, a Peet Project és a Jász András szaxofonművésszel kiegészültIntermezzo Trio szórakoztatja a közönséget.

 2008. június 21. 22:51 - muzej_178 ©View on Flickr

Éjféltől a mágia veszi át az uralmat a vár felett: a Szívek és Színek teremben szerelmivarázslás és bájitalfőzés várja a vendégeket, a Mezőgazdasági Múzeum udvarán pedigszerelem- és barátságmegtartó tűzugrás zárja a Múzeumok Éjszakáját.

További információk a múzeum weboldalán : http://www.mezogazdasagimuzeum.hu

Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vajdahunyadvár