Két együttes, Nyugat-Afrika különleges zenei hagyománya

Jegyár: 
800 Ft, elővételben: 500 Ft
Időpont: 
2013. július 4. 19:30 - csütörtök

Az A38 Hajó történetének első Burkina Faso-i zenekarát köszönthetjük július negyedikén, de jellemző módon – mint a Földön mindennek - e távoli kultúrából érkezett együttesnek is van magyar vonatkozása. A Burkina Elektric egyik alapítója, a jelenleg New York-ban élő Lukas Ligeti a neves magyar származású zeneszerző, Ligeti György fia.

2008. július 9. 5:33 - a38 1 ©a38 1

Lukas maga is jó hírű komponista és ütőhangszeres, darabjait pedig a Kronos Quartet vagy az Amadinda is játssza. Az afrikai zenét nagy lelkesedéssel kutató zeneszerző pár évvel ezelőtt találkozott Burkina Faso egyik legelismertebb énekes-előadójával, Maï Linganival, és együtt hozták létre egészen különleges és összetett, nem mindennapi komplexitású produkciójukat. A Burkina Electric már nevével sem árul zsákbamacskát: Nyugat-Afrika egyik legizgalmasabb zenei hagyománya találkozik a kortárs elektronikával. És ha a változatos ritmikai világ, a technológia és a tradíció pusztán zenei találkozása nem lenne elég, a zenéhez látványos színpadi produkció, hagyományos táncokkal és komplex audiovizuális élménnyel gazdagon fűszerezett akció társul. A Burkina Electric túllép a world music megszokott kliséin, egészen új szintre emelve a hagyomány és lelemény háziasítását.

A különleges hangzású, nyugat-afrikai zenei hagyományokat felelevenítő Sanke Percussion Group vezetője, Cheikh Ibrahima Fall (Ibro) a guineai Bokéban született, ahol kisgyerekkorától éves korától tanult játszani a helyi hagyományos ütőhangszereken, mindenekelőtt dzsembén. Tízéves korától már szólistaként játszott, később tradicionális táncot tanult, később a legnevesebb szenegáli együttes a Bougarabou szólistája lett. Nagyon fiatalon, 19 évesen váltotta valóra nagy álmát, és alapította meg saját zenekarát. A Djakarlo (azaz Szemtől Szemben) Guinea tradicionális történeteit eleveníti meg ütőhangszerekkel, tánccal és sokszor humoros játékkal. A tehetséges zenész és táncos a nyugat-afrikai kultúra professzionális képviselőjeként 2011 óta Magyarországon él és tanít.

www.a38.hu/hu/program/burkina-electric-ibro-sanke-percussion-group-hu

A Sanké név a nyugat-afrikai szuszu nyelven azt jelenti: gyökér, gyökerek. A 2008-óta együtt zenélő csapat hagyományos és ősi nyugat-afrikai, ritmusokat játszik. A terület tradicionális és nagyon kifejező játékra lehetőséget adó ütőhangszerei, a dzsembe, a különböző basszus-dobok (dundun, szangban, kenkeni) valamint egyéb ritmushangszerek – például a krin (résdob), a bolon (háromhúros lantféle) és a balafon (a xilofonok családjába tartozó dallamhangszer) – révén megszólaló poliritmia lüktető ereje adja e zene valódi ízét.

Kapunyitás a programok meghirdetett kezdése előtt egy órával.
Sajtóközlemény

 

 www.a38.hu/hu/program/burkina-electric-ibro-sanke-percussion-group-hu