Sodrásban

Helyszín: 
Időpont: 
2009. május 26. 0:00 - kedd - 2009. június 12. 0:00 - péntek

Május 26-tól Kovács Gabriella és Szentiványi-Székely Enikő Gödöllőn élő textilművészek Sodrásban című kiállítása látható a FISE Galériában.

Kovács Gabriella: A Magyar Képzőművészeti Egyetem Díszlet- és Jelmeztervező szakán diplomáztam. Azóta kárpitszövéssel, kelim szőnyegek tervezésével és nemezeléssel foglalkozom. Nagyméretű tértextileket készítek. Különböző tulajdonságú kártolt gyapjúkból dolgozom, nemezelek. Legutóbbi munkáimban egyágú fonalakkal kísérleteztem a nemezelés során. A fonalakkal szabadon rajzolok, az egymás mellett lévő felületeket más-más csíkritmusú fonalhálóval fedem majd ezeket gyúrom egy anyaggá.

Szentiványi-Székely Enikő: A Magyar Iparművészeti Egyetem Szövő szakán végeztem. Az utóbbi években textil faliképeket készítek, gépi- kézi hímzéssel, applikálással.  Képeimen  különféle anyagminőségeket használok. A fényes és matt felületeken  a hímzéstechnikáknak köszönhetően plasztikussá válik a pamut, selyem és fém fonalak rajzolata. Hímzéseim így egyfajta grafikák, ahol a tű, a varrógép a rajzeszköz, létrehozva a szabadkézi hímzést, melyek magukon viselik a sajátos gesztusokat, akár a kézírás.

Közös kiállításukon láthatók az egyéni utak és a GÖMB csoport tematikus kiállításaira készült közös alkotások is. Ez utóbbiak érdekessége maga a művek létrehozása. Az a párbeszéd, ahogyan " félkész " munkáikat egymásnak átadva készítenek közös műveket. Egyikük elindít egy folyamatot a saját művészi kifejezőeszközeivel, majd rábízva a másikra annak továbbformálását. Mindezt a verbalitás kizárásával, meghagyva a művészi szabadságot abban, ahogyan a másik továbbgondolja, formálja a már megkezdett gondolatot, és beleteszi saját üzenetét. Közös munkáikban fellelhető az anyagok, matériák iránt érzett szeretet, a színekkel, az apró részletekkel való bíbelődés élvezete. Így a létrejött alkotások, az alkotók lelki hasonlóságáról is  tanúskodnak.