Ünnepi válogatás az Urániában – Opera, balett, színház és klasszikus zene

Időpont: 
2013. december 26. 0:00 - csütörtök - 2014. január 6. 0:00 - hétfő

A világ legnevesebb színpadjain rögzített, változatos műfajú előadások kínálata az Uránia Nemzeti Filmszínház ünnepi válogatásában felér egy világ körüli úttal: Szentpétervárból  és Amszterdamból balett produkciók, New Yorkból opera, Berlinből klasszikus zenei  gálakoncert, Moszkvából és Rómából áriakoncert, Londonból pedig balett és színházi előadás várja látogatókat.

Opera

December 27-én és 29-én az opera világának két állócsillaga, Anna Netrebko és Dimitrij Hvorosztovszkij nagyszabású gálakoncertje látható a mozivásznon. A moszkvai Vörös téren adott, elsöprő sikerű koncertjük során olyan ismert operákból adnak elő részleteket nagyzenekari kísérettel, mint a Tosca, az Anyegin, a Trubadúr, a Rigoletto vagy a Nabucco.

December 31-én, Szilveszter délelőttjén Mozart időtlen tündérmeséje, a Varázsfuvola látható a New York-i Metropolitan Opera 2006-os produkciójában, az Éj Királynője szerepében a Kossuth-díjas és Prima-díjas Miklósa Erikával.

Végül a három világsztár, Luciano Pavarotti, Plácido Domingo és José Carreras legendás, a római Caracalla-termákban előadott 1990-es áriakoncertjének felvétele kerül műsorra az újév első hétvégéjén, január 4-én.

Balett

A karácsonyi vetítéssorozat első részeként december 26-án este és december 27-én délelőtt lesz műsoron Csajkovszkij pazar díszletekkel és jelmezekkel színre vitt karácsonyi mesebalettje,  A diótörő, amely 26-án a londoni Royal Ballet, 27-én a szentpétervári Mariinszkij Balett produkciójában látható.

Ezt követi december 28-án a Holland Nemzeti Balett Hamupipőke előadása Christopher Wheeldon koreográfiával, majd december 30-án a Mariinszkij Balett klasszikus Hattyúk tava produkciója zárja a balettválogatást.

Klasszikus zene élőben

December 31-én kora este egy igazi különlegesség várja a klasszikus zene rajongóit: 17:30-tól élő közvetítésben kapcsoljuk a Berlini Filharmonikusok újévi gálakoncertjét, melynek keretében Brahms, Prokofjev, Dvořák és Hacsaturján válogatott műveit Sir Simon Rattle vezényli. A közel kétórás koncerten szólistaként közreműködik a világhírű zongoraművész Lang Lang is.

Színház

December 27-én Shakespeare örökzöld komédiája, A makrancos hölgy látható az Uránia mozivásznán, londoni Globe Színház közvetítés-sorozatának keretében. Ezt követi január 6-án a londoni West End egyik legfelkapottabb előadása, a Globe Vízkereszt, vagy amit akartok produkciója, melyben Stephen Fry díjnyertes, csak férfiból álló társulata korhű díszletekkel, jelmezekkel és zenei betétekkel varázsolja elénk az 1601-es bemutatót.

Jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és a Jegymester hálózatában.

Részletes leírás és videó előzetesek a programokról: http://hd.urania-nd.hu

Hirdetés