2018. szeptember 22. - szombat

Könnyedén, elegánsan a Tavaszi Fesztiválon...

Időpont: 
2014. március 26 - 2014. április 3
kodaly.jpg

Egykor kaszinó volt, majd elegáns áruház, később itt rendezkedett be a Divatcsarnok, jelenleg pedig könyvpalota – ami állandó a változásban: a legfelső szint pompás szalonja, a Lotz-terem.

S hogy e tér milyen nagyszerű koncerthelyszín, arról a Budapesti Tavaszi Fesztivál idején többször is meggyőződhetünk. Itt lép fel a különleges hangszer-összeállítású dalokra specializálódó olasz I Bricconcello együttes, valamint a cigány előadóművészi hagyományok ápolására létrehozott Roma Hungaricum Művészegyüttes.

A kvartettirodalom népszerű műveit, Haydn-, Schubert- és Verdi-darabokat tűz műsorára március 26-án a világjáró Kodály Vonósnégyes. Az amerikai fortepiano-művész, Malcolm Bilson és Szutrély Katalin Schubert- és Schumann-dalokat tolmácsol, Bilson pedig műsorra tűz néhány igazi ritkaságot is: Schubert töredékben maradt szonátatételeit, saját kiegészítésekkel (március 31.).
A megújult Vigadó is várja az érdeklődőket. A Liszt Ferenc Kamarazenekar egy fantasztikus angol trombitaművésszel ismerteti meg a budapesti közönséget (március 27.). Bizonyára sokan emlékeznek még a legendás francia trombitásra, Maurice Andréra, aki mindig szívesen játszott együtt a Rolla János vezette Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Lehet, hogy a fesztiválon fellépő, feltűnően csinos Alison Balsom, a 2013-as Gramophone-szavazás kiemelt díjazottja Andréhoz hasonlóan a zenekar visszajáró vendége lesz a jövőben.
A fesztiválon a korábbiakhoz képest több alkalommal találkozhatunk a könnyű műfaj képviselőivel.

rufus.jpg

Rufus Wainwright személyében világsztár lép a Művészetek Palotájánakszínpadára (április 3.). A különleges kisugárzású énekes-dalszerző egyszerre poéta és rocksztár, koncertjei legalább annyira zenei események, mint komplex színházi előadások.

Az Eurovíziós Dalfesztiválon tradicionálisan jól szereplő Portugália egyik legnevesebb előadójával képviselteti magát a fesztiválon (március 29.). Dulce Pontes számos stílusban (pop, népdal, klasszikus) mozog otthonosan, a világ azonban elsősorban fadoénekesként tartja számon. Ez a melankolikus, nosztalgikus hangulatokat keltő városi népzene különösen közel áll Dulce Pontes stílusához, előadói habitusához. Első nagy sikerét 1991-ben, Lusitana Paixão („Portugál szenvedély”) című számával aratta, a Canção do Mar („A tenger éneke”) című dala pedig igazi világsláger lett, olyan előadók is feldolgozták, mint Sarah Brightman.

Forrás: Fesztiválváros hírlevele

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 5 (1 vote)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Ed Sheeran

Lehullt a lepel: immár nem titok, hogy a popvilág talán legaktuálisabb sztárja, Ed Sheeran elfogadta a Sziget meghívását, ezzel megvan a 2019-es fesztivál első napjának headlinere.

Időpont: 
2018. november 5. 19:00
plakát

Arany János születésének 200. évfordulójára született Pesty Nagy Kati szívéből és tollából Derzsi György lelkéből ez a musical-ballada.

Helyszín: 
Művészetek Palotája
Időpont: 
2018. szeptember 16 - 2018. szeptember 26
4 Pianos

Száz év története, az északi fény varázsa, „indie pop tündérek” és „arany paraziták”.