2018. november 16. - péntek

Csontó Lajos | Run with me

Kinyomtatom...
Időpont: 
2014. április 2. 19:00 - 2015. április 1. 19:00

Folytatódik a MOM Park és a Molnár Ani Galéria 7 éve működő közös projektsorozata. A Park Galériában ezúttal Csontó Lajos 'Run with me' című installációja kerül a bevásárló központ terébe. Egy trükk, egy bűvészdoboz, mely megtorpanásra készteti a boltok között sétálókat.

A levegőben lógó fekete lepel furcsa kérdőjelként van jelen a néző számára, mely puszta lényével – az elleplezéssel – egyben valaminek a leleplezését is ígéri. Olyan határ, amely eleve átlépésre készült. A lepel alá érve a látvány kiegészül egy dallammal. Mély zengésű, a melódiát és a hangzást feszültségben tartó, mégis talán ismerősként ható vonószenét hallhatunk, -a’ The Doors' zenekar 'Not to touch the Earth' című átiratát-, amiből beugorhat a jól ismert zeneszám „Run with me” refrénje is.

csontó

Ahhoz, hogy megtudjuk a titkot, amit a lepel rejt, be kell lépnünk a mű aurájába – meg kell állnunk a bevásárló központ alapvetően dinamikus és folyamatos vándorlásra kialakított terében. A megtorpanással, tekintetünk felemelésével léphetünk tovább. A lepel alatt pedig egy új, távolinak tűnő helyre kerülünk. Csontó alkotása felforgatja világunkat, megcseréli mindennapjaink vízszintes és függőleges, biztosnak tűnő, mégis labilis tengelyeit.
A helyspecifikus installáció felemás üzenetet közvetít a látogatók számára. Egyszerre vonz magához és taszít el. Ismerős és idegen. Kigúnyol és összekacsint velünk. Olyan teret hoz létre, mely a zsúfolt bevásárló központban, a rohanó hétköznapok helyén, lehetőséget nyújt az egyedüllétre, a magunkba fordulásra és a „földi” világából való kiszakadásra. Egy nem-hely, a szabadság ígérete.
Csontó Lajos (1964) a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett 1990-ben. Számos díjjal ismerték el szakmai munkáját, elnyerte többek között a Munkácsy Mihály díjat 2007-ben, a Derkovits-ösztöndíjat 1992-ben. Alkotásaira jellemző a reklámok, a manipuláció hétköznapjainkban egyre erősödő jelenlétére való reflektálás. Installációi gyakran foglalkoznak a pénz, az érték témaköreivel. Szlogeneket használ fel, melyeket kiforgat eredeti jelentésükből. Csontó munkáiban jellemző az efemer anyagokból való építkezés, melyek már önmagukban is további jelentésrétegeket hordoznak.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A Lenin-kultusz és Vlagyimir Iljics kortárs átirataiból nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen.

plakát

Számos pompás corvina és más díszkódex érkezett magyar gyűjteményekből és a világ távoli pontjairól, New Yorktól Párizson keresztül Bécsig az Országos Széchényi Könyvtárba.

részlet a kiállításon

Bukarestbe érkezett a Közlekedési Múzeum nemzetközi vándorkiállítása.