Határon Túli Magyar Színházak Szemléje

Helyszín: 
Jegyár: 
1500.-Ft; 1800.-Ft
Időpont: 
2014. május 7. 19:00 - szerda - 2014. május 11. 16:00 - vasárnap

A Thália Színházban 2014. május 7. és 11. között harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Határon Túli Magyar Színházak Szemléje. Az 5 nap alatt 10 előadást láthat a közönség.

A nagyszínpadon először a Kassai Thália Színház mutatkozik be a hazai közönségnek. Előadásukban Egressy Zoltán sikeres darabja, a Portugál lesz látható, palóc nyelven, Dudás Péter rendezésében. A szemle a Komáromi Jókai Színház előadásával, Az arany ára című „piaci játékkal” folytatódik, ami Bereményi Géza Eldorádó című filmjének kedvelt színpadi adaptációja – rendezője Bagó Bertalan. Ezt követi másnap a frissen alakult Marosvásárhelyi Spectrum Színház előadása, Tamási Áron: Vitéz lélek című „komoly játéka”, Török Viola rendezésében, közreműködik a Bekecs Néptáncegyüttes. Szombaton a Csíki Játékszín előadását, Gogol: A Revizor című klasszikus komédiáját nézhetik meg, rendezője Parászka Miklós. A szemlét a nagyszínpadon az Újvidéki Színház, Henrik Ibsen: Rosmersholm című klasszikus drámája zárja, melyet Anca Bradu rendezett.

Az Arizona Stúdióban az Aradi Kamaraszínház számos díjat nyert produkciója, Alina Nelega: Rudolf Hess tízparancsolata kezdi a programot – rendezője Tapasztó Ernő. Ezt követi a nagyváradi Szigligeti Színház, Forgách András: A fiú című darabjával, az író rendezésében. Ezután a Marosvásárhelyi Yorick Stúdió produkciója, Székely Csaba: Szeretik a banánt, elvtársak? című monodrámája következik, Sebestyén Aba előadásában, rendező Sorin Militaru. Szombaton a Zentai Magyar Kamaraszínház Bertold Brecht: Koldusoperája lesz látható, melyet a színház fiatal társulata ad elő. Rendezők: László Sándor és Balázs Áron. A szemle utolsó stúdió előadása a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház produkciója, Martin McDonagh: Leenane szépe című tragikomédiája lesz. Az előadás rendezője Upor László. Az előadásokat közönségtalálkozó követi, ahol a produkciók alkotóival találkozhatnak az érdeklődők.

A szemle kísérőprogramja Németh László grafikus plakátkiállítása, melyet április 29-től egészen a programsorozat végéig lehet megtekinteni. Németh László Sepsiszentgyörgyön született 1982- ben. A középiskolát a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceumban végezte. Középiskolásként több grafikai kiállításon vett részt, melyek közül a legjelentősebb a 13th International Biennale Of Children And Youth Graphic Art, Toruń, Poland.Tanumányait a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészeti karának Reklámgrafika szakán folytatta. Az ezt követő évek során nagy szakmai tapasztalatra tett szert, és inkább a plakát, arculat- és kiadványtervezés irányába érzett szimpátiát. Dolgozott művészeti vezetőként reklámügynökségnél, a Mireasa divatlap grafikusaként, majd az Expomariage országos esküvői- kiállításának arculatvezetője lett. 2010- ben a Nagyváradi Szigligeti Színháztól kapott megbízást néhány plakát elkészítésére, ennek eredményeként azóta is a színház grafikusaként dolgozik. A nagyváradi kulturális élet sem kerülte el figyelmét: 2007- ben néhány társával együtt létrehozták a Metrion Kulturális Egyesületet, ennek égisze alatt több fesztivál főszervezőjeként járult hozzá a nagyváradi kultúr-lét minőségi fejlődéséhez. (Az Animáció Világnapja- Nagyvárad, Festival des Tres Courts, MAFF-Metrion Animációs Filmfesztivál). 2011- ben a 18th International Lahti Poster Biennial-én a Mauzóleum előadás plakátja több mint 5000 plakatból bekerült a legjobb 300- ba. 2014- ben két plakáttal vesz részt a 19th International Lahti Poster Triennial kiállításán. Színházi munkája mellett több jelentős cég arculatfelelőseként tevékenykedik.

2014. május 7 – 11. Határon Túli Magyar Színházak Szemléje. Thália Színház Budapest, Nagymező utca 22-24

Hirdetés