Cigánykerék fesztivál

Helyszín: 
Időpont: 
2014. május 11. 10:00 - vasárnap

2014. május 11-én, vasárnap második Cigánykerék fesztivál az Akváriumban. Muzsika, tánc, hangszerkészítés, roma ételkóstoló, kézműves foglalkozások, divatbemutató.

Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a második Cigánykerék – Roma Értékek Kulturális Fesztiválról tartott sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy „A rendezvény összekapcsolódik a Keresztény Roma Szakkollégium Hálózatának hétvégi ülésével, amelyen részt vesz Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A tanácskozáson szó lesz többek között a roma értelmiség utánpótlásának bázisát adó egyetemi oktatásról és szakkollégiumi hálózatokról” A tájékoztatón megjelentek és muzsikáltak a hungarikumnak nyilvánított 100 Tagú Cigányzenekar zenészei is. A nemrég elhunyt elnökük, Buffó Rigó Sándor prímás emléke előtt tisztelegve fellépnek az esti gálaműsoron.

Számos programmal várja az érdeklődőket május 11-én, vasárnap az Erzsébet téri Akváriumban a második Cigánykerék - Roma Értékek Fesztivál. A 10 órát6l 17 óráig tartó családi nap minden érdeklődő számára színvonalas szórakozást kínál. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a tavalyi hagyományteremtő premier után idén már második alkalommal rendezi meg a Cigánykerék - Roma Értékek Fesztivált. A budapesti helyszínen az érdeklődők megismerkedhetnek a magyarországi roma kultúra sokszínűségével, egyediségével, hiszen a cigány hagyományok - akárcsak a többi nemzetiség hagyományai - gazdagítják közös kulturális örökségünket. Az Akváriumba érkezőket kulináris élmények fogadják a roma ételkóstolónak köszönhetően, a nap folyamán pedig bepillanthatnak hagyományosan a roma mesteremberek által kedvelt szakmákba, a hegedűkészítésbe és a kosárfonásba is.

A Romani Design divatbemutatóján és vásárán a legújabb modellekkel találkozhatnak a látogatók. Szintén egész nap jelen lesz a fesztiválon a „Free-Presszionista Művészcsoport és barátai”, amelynek festőművészei a helyszínen fognak alkotni. A kulturális napon helyet kapnak a Diósgyőr-Vasgyári Iskola tűzzománc ékszerei, és az lgazgyöngy Alapítvány által fenntartott, berettyóújfalui művészeti iskolában készült festmények is. A Kis Hallban a Karaván Família együttes zárja a délutánt, amit este gála műsor követ, neves roma zenészek közreműködésével.

Hirdetés