PIM Nyári Fesztivál 2014

Időpont: 
2014. június 23. 0:00 - hétfő - 2014. július 14. 0:00 - hétfő

Lovasi András novellájára épülő különleges Kiscsillag-koncert, trendi kortárs költők és zenészek „átírom a te versedet-számodat” estje, Weöres életművéből szemezgető közös Kaláka-Sebő koncert és Shakespeare-hiphop is sorakozik az új helyszínnel bővülő PIM Nyári Fesztivál kínálatában. Június 23. és július 14. között a színházkedvelők – csak itt, csak most – Seres Tamás Karinthy Kabaréját is megtekinthetik. Ahogyan sok minden mást is.

Zajlik az élet a Kiscsillagék és Lovasi körül, tavasszal jelent meg negyven körüliek garázsrockzenekarának induló formáció negyedik lemeze, Lévai Balázs pedig a közelmúltban fedte fel Lovasi – az az „izgága, szemüveges csávó a szomszéd asztaltól, aki hangosan okoskodik, és mindenről van véleménye” – minden titkát egy könyvben. Császári Gergely, Németh Juci, Vedres Csaba társaságában a Kiscsillag a zene, az irodalom, a stand-up comedy jegyében lép a PIM szabadtéri színpadára (június 23. hétfő, 20.00) nem meglepő módon Idáig tudom a történetet címmel.

„Látod, ilyen vagyok édes, / konzerven és levesporon élek, / s úgy kerülök a túlra át, / hogy összetart / a nátriumbenzonát” – vallja („ez a Haj vagy Háj nevű”, de igaziból) Háy János elnevezésű úriember. A Rájátszás – ami, mint tudjuk, abból a feltevésből indul ki, hogy a költő popsztár akar lenni, a popsztár pedig költő –, első fellépésére éppen a PIM-ben került sor. Most pedig újra Összetart a nátriumbenzonát (június 26. csütörtök, 20.00), az esten fellép Erdős Virág, Kollár-Klemencz László, Háy János, Beck Zoltán, Grecsó Krisztián, Egyedi Péter, Sárközy Zoltán és Jancsovics Máté.

A Károlyi palota kertjében Ének a határtalanról címmel Kaláka és Sebő Zenekarok ad koncertet (június 30. hétfő, 20.00) Weöres Sándor életművéből. A két együttes a hatvanas évek vége óta muzsikálja Weöres verseit, szóval meglepetést tudnak okozni is, meg nem is. Aki eddig kihagyta volna: a PIM-ben A megmozdult szótár – Weöres Sándor 100 éves című kiállítás egyébként október elejéig tekinthető meg.

„És éjfélkor legszebb a lány, mikor egy vékony, áttetsző férfit visel magán.” A leginkább énekesnőként ismert Rutkai Bori a tavaly megjelent Festménymesék és dalversek című könyvében egy (két) másik oldalát is megmutatta: a képzőművészt és az írót. Így lesz ez (július 6. vasárnap, 20.00) a PIM-fellépésén is, dalai közt vetített tárlatvezetés lesz, az esten Háy János működik közre.

Hogy mi köze Shakespeare-nek a magyar hiphophoz? Kiderül (július 10. csütörtök, 20.00) a W.H. meets Akkezdet estjén. W.H. formáció a több mint négy évszázada megjelent klasszikus verseket öltözteti új zenei köntösbe, ezúttal Závada Péterrel (Újonc) és a Akkezdet Phiaiból Süveg Márkkal (Saiid) szövetkezve.

Ebben az évben a PIM Nyári Fesztivál a palota udvarán kiépített szabadtéri nagyszínpad mellett egy új fedett helyszínnel, az árkádos kapualjban felállított játszóhellyel is bővül. A kamaraszínházi est nyitóelőadása Szacsvay László Szép Ernő estje (június 29. vasárnap, 20.30). A PIM saját előadásaként színpadra állítja (Július 2-3-4., 20.00) Seres Tamás rendezésében a szerelemről, a házastársi kapcsolatról, a dilettánsokról, a sznobokról, a nagyképűségről, a pénzről, a politikáról és a hatalom természetéről való Karinthy-féle tudnivalókat is.

Hogy mindez bagatell? Döntse el mindenki Bezerédi Zoltán estjén (július 11. péntek, 20.30), többek közt Ady, Babits, Esterházy, Háy, József A., Spiró, Szabó L. és Vörösmarty művei alapján.

Szabadtéri színpad

 • Június 23. hétfő, 20.00 (esőnap: június 24.)
  Kiscsillag zenekar és vendégei: Idáig tudom a történetet
 • Június 26. csütörtök, 20.00 (esőnap: július 9.)
  Rájátszás – Összetart a nátriumbenzonát. Fellép: Erdős Virág, Kollár-Klemencz László, Háy János, Beck Zoltán, Grecsó Krisztián, Egyedi Péter, Sárközy Zoltán és Jancsovics Máté
 • Június 30. hétfő, 20.00 (esőnap: július 1.)
  Ének a határtalanról. A Kaláka és Sebő Zenekarok koncertje – Weöres Sándor énekelt életművéből
 • Július 6. vasárnap, 20.00 (esőnap: július 7.)
  „És éjfélkor legszebb a lány, mikor egy vékony, áttetsző férfit visel magán.”
  Rutkai Bori dalai, versei és festménymozija. Vendég: Háy János író
 • Július 10. csütörtök, 20.00 (esőnap július 14.)
  W.H. meets Akkezdet

Kapualj estek

 • Június 29. vasárnap, 20.30
  Pianínó - Szacsvay László Szép Ernő-estje
 • Július 2. szerda, július 3. csütörtök, 4. péntek, 20.00
  Karinthy Kabaré – Egy „cseppecske dráma” csupán
  Előadja: Csákányi Eszter, Elek Ferenc, Fesztbaum Béla
 • Július 11. péntek, 20.30
  Bagatell - gondolatok egy pincében
  A verseket válogatta és elmondja: Bezerédi Zoltán

Hirdetés