Költőkaszinó, irodalmi rapid randi és a Kozmikus csizmadia

Jegyár: 
Múzeumok Éjszakája karszalag: 1500 Ft, 600 Ft (6-18 éves korig)
Időpont: 
2014. június 21. 18:00 - szombat

Budapesten tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, amelyhez a Petőfi Irodalmi Múzeum is csatlakozott. Június 21-én, az év legrövidebb éjjelén a Károlyi palotában kamarazene, tárlatvezetések mellett költőkaszinó, irodalmi útvesztő és rapid randi és retro diszkó is lesz. Az est során megtekinthető Szabó T. Anna Weöres Sándor és Károlyi Amy művei, levelei, visszaemlékezései alapján, a PIM felkérésére írt Kozmikus csizmadia című felolvasószínházának ősbemutatója is.

Az estére hangolódás jegyében érdemes már hat órakor a PIM-ben kezdeni a Múzeumok éjszakáját a Budapesti Vonósok kamarakoncertjével (J. Haydn: Notturno, W. A. Mozart: D-dúr divertimento, K136, F. Mendelssohn-Bartholdy: h-moll vonósszimfónia, Orbán György: Bálzene). Utána gyorsan már szerencsét is lehet próbálni a PIM „bűnbarlangjában”, a Költőkaszinóban, ahol azért nem csak költeni, de sok mindent lehet nyerni is. Például a Nyugat-ruletten, az anagramma-halászaton vagy éppen a jojóbajnokságon. Bármikor vissza is lehet térni ide, kár lenne ugyanis kihagyni a PIM felkérésére írt Kozmikus csizmadiát. Hogy mit?

„Szövegkollázs készült, de nem melegítő foltvarrás-takaró lett, hanem nyugtalanítóan mozgó töredéktömeg: kaleidoszkóp. Weöres életműve nem statikus: bárhol ragadjuk meg, magával ragad és magába ránt, hogy ki se engedjen többet. (…) Ez a kollázs épp csak bepillantást enged a műhelybe, amelyben nem egy, de mindjárt két költő mesterkedett: Weöres, meg Károlyi Amy – és egymástól olyannyira eltérő hangjukat néha alig-alig lehet elkülöníteni. A barátok is fel-felvillannak közben, de a teljesség persze lehetetlen, kimaradnak a festők és a fények, a háború és a halál, a mesterek, a műfordítások, a magány, a macskák és miegyebek, ám előttünk készül el WS szobra, de csak azért, hogy legyen mit ledönteni” – vallja művéről Szabó T. Anna. A művet Takács Kati, Benedek Miklós, Dengyel Iván adja elő.

A hard core kultúra után jöhet egy kis lazítás, el lehet tévedni, de azért ki is lehet jutni – talán élve is – az Útvesztő/Labirintus zeg-zugaiból. Persze csak annak, aki megfejti a Károlyi-palota titokzatos rejtélyét, a szabadulós játék nem meglepő módon irodalmi feladványokkal teli. Aki kiszabadul, az se reménykedjen sokáig, ugyanis könnyen elnyelheti egy tárlatvezetés valamelyik – Petőfi-, Madách retro-, Weöres-vagy A zsoltártól a rózsaszín regényig című – kiállításon.

Aki kapcsolatra vágyik, Irodalmi rapidrandin vehet részt, de lesz Kistehén Másképp slammer vendégekkel, megelevenednek Fanni hagyományai, éjfél körül pedig bizony Megáll az idő, ugyanis indul a házibuli a retro jegyében: akinek szükségeltetik rock and roll tanítással egybekötve.

Hirdetés