Stravinsky a BFZ és a Müpa közös zenei maratonján.

Időpont: 
2015. február 7. 10:30 - 22:00 - szombat

Nyolcadik közös zenei maratonját rendezi meg február 7-én a Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészetek Palotája.

Fischer Iván, Alföldi Róbert, Perényi Miklós, Bozsik Yvette, Kelemen Barnabás – egy nap, ahol egyszerre találkozhat a magyar kulturális élet húzóneveivel.
Ez a különleges nap ezúttal Igor Stravinsky ezerszínű világáról szól majd. Fischer Iván egy olyan zeneszerzőt választott a nap főhősének, aki híveit és ellenfeleit is zavarba hozta állandóan változó stílusával, folyamatos megújulásával. Ezt a változatosságot tükrözi az a tizenegy koncert, amely délelőtt 10:30-tól este 22:00-ig tölti meg a Művészetek Palotája termeit, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet és a Fesztivál Színházat.

A maratoni nap a Tűzmadárral indul az MR Szimfonikusok előadásában. Ez volt az a mű, amely áttörést jelentett Stravinsky életében: azonnal meghozta számára a hírnevet. Idén is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra fiatal zeneiskolás tehetségek, majd a Pannon Filharmonikusok tolmácsolásában hallhatjuk a meglehetősen váratlan befejezéssel lekerekített Capricciót Fejérvári Zoltán zongoraművész szólójátékával, illetve a Zsoltárszimfóniát, amiben a Vatikánban is nagy sikert aratott Nemzeti Énekkar közreműködik. Az Apollon Musagete és a Concerto D-ben a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában szólal meg, ezt követi a teljes Pulcinella balett a Budapesti Vonósok és a Bozsik Yvette Társulat közreműködésével. Jandó Jenő zongoraművész és a Fesztiválzenekar koncertmestere, Eckhardt Violetta egy különleges duettel készülnek a maratonra, de a nap folyamán elhangzik Stravinsky egyetlen Hegedűversenye is, melyben a Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművészt, Kelemen Barnabást hallhatjuk muzsikálni a MÁV Szimfonikusokkal. Ugyancsak üde színfolt Perényi Miklós és fia, a zongoraművész Perényi Benjámin közös játéka. Alföldi Róbert a jazzes elemeket is felvillantó A katona történetét viszi színre a maratoni napon, az Amadinda Ütőegyüttes pedig a Menyegzőt hozza el a közönségnek közösen a Szent Efrém Kórussal. Szintén ezen a koncerten hangzik el a Concerto Budapest tolmácsolásában a Requiem Canticles. A Budapesti Fesztiválzenekar a nap fináléjaként a Tavaszi áldozatot játssza, ami Fischer Iván szerint azon kevés alkotások közé tartozik, amelyek megváltoztatták a világot.

A legelső Müpa-BFZ-maratonon Csajkovszkij műveit hallhatta a közönség, a különleges hangulatú, reggeltől késő estig tartó sorozat pedig minden várakozást felülmúlóan nagy sikert aratott. A következő években Dvořák, Beethoven, Schubert, Mozart, Bartók és Bach műveiből álltak össze a tízezres hallgatóságot megmozgató maratonok.

A Stravinsky-maratonról további információkat a Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészetek Palotája honlapján talál. Az eseményhez a Facebookon is csatlakozhat.

„Igor Stravinsky teljesen megváltoztatta a zenetörténelmet sokkolóan radikális, modern nyelvezetével, különösen ritmusaival, hangsúlyaival, anti-romantikus szemtelenségével.  Joseph Haydn óta egy zeneszerző sem volt ilyen szellemes, okos és humoros. Életműve, amely különböző stíluskorszakokból áll össze, maga a XX. század, hihetetlenül izgalmas.” (Fischer Iván)
„A tizedik, jubileumi évadát ünneplő Müpa számára a BFZ-vel közös zenei maratonok rendkívül fontosak, hiszen ezek nem csak ékes példáját adják a zenekar és az intézmény stratégiai együttműködésének, de a nagyközönség számára különleges zenei csemegéket is jelentenek.” (Káel Csaba)

Stravinsky - maraton
Művészeti vezető: Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar és a Művészetek Palotája közös produkciója
Helyszínek: Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem; Fesztivál Színház; Előadóterem

Részletes program 2015. február 7. szombat:
10:30 - A tűzmadár
11:30 – Zeneiskolások koncertje
12:30 - Capriccio; Zsoltárszimfónia
13:30 - Concerto D-ben; Apollon Musagete
15:00 - Pulcinella - balett
16:00 - Oktett; Duo Concertant; Piano Rag Music
17:00 - Hegedűverseny; A csalogány éneke
18:00 - Olasz szvit; Concertino; Szeptett
19:00 - A katona története
20:00 - Menyegző (Les Noces); Requiem Canticles
21:00 - Tavaszi áldozat