„Nagy Mogul”- Lajtha László az I. világháborúban.

Helyszín: 
Időpont: 
2015. február 16. 0:00 - hétfő - 2015. május 31. 0:00 - vasárnap

2015. február 16-án nyílt kiállítás a Hagyományok Házában.

Balog József zongoraművész közreműködésével dr. Berlász Melinda zenetörténész nyitotta meg a tárlatot a Hagyományok Háza kerengőjében.

Lajtha László (1892–1963) – a XX. század első felének egyik legnagyobb magyar zeneszerzője és népzenekutatója – huszonkét esztendősen hazaszeretetétől vezérelve vonult be a frontra és a háború végéig szolgált. Ebből a több mint négy esztendős időszakból számos értékes dokumentum és tárgyi emlék maradt fenn, amelyeket a tárlaton tekinthetnek meg az érdeklődők.
Fennmaradtak többek között a menyasszonyának, Hollós Rózának rendszeresen küldött ún. „harctéri levelek”, amelyekben kottás feljegyzéseket is találunk. Archív fotókon Lajthát katonatársai körében láthatjuk, és különösen érdekes az a fénykép, amely a tüzértisztet fából ácsolt fedezékében mutatja, ahová a kottáival, könyveivel visszavonulhatott a harcok szüneteiben. További emlékek: az I. világháborúban szerzett katonai kitüntetései, a tevékenységéről szóló igazolások, „binoklinak” nevezett katonai távcsöve, valamint az olyan, menyasszonyához kötődő emléktárgyak is, amelyeket magánál tartott a harctéren.

A kiállításon látható annak a néhány zongoraműnek az első kiadása Lajtha kézírásos ajánlásaival, amely az I. világháborút közvetlenül megelőző időszakban, illetve a világháború alatt keletkezett. A kiállítás korhű dokumentumok, fényképek, levelek, kéziratok segítségével nemcsak a zeneszerző fiatalkorának meghatározó időszakát mutatja be, hanem az első világháborúban résztvevők életét, mindennapjait is közelebb hozza a ma emberéhez.

A kiállítás kurátora: Solymosi Tari Emőke.
A kiállítás a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával valósul meg. A kiállítás megtekinthető 2015. május 31-ig hétvégén a Hagyományok Háza programjai idején, hétköznap reggel 8 és este 8 között.

A megnyitót követően, a Hagyományok Háza színháztermében a „Lendület” 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közös rendezésében.

Hirdetés