Illuminációk – a Gutenberg-galaxis stopposainak című kiállítás a Műcsarnokban!

Helyszín: 
Időpont: 
2015. február 21. 0:00 - szombat - 2015. március 22. 0:00 - vasárnap

Az ember és könyv viszonyát tematizáló tárlat hat képzőművésszel.

A kultúrtörténeti orientációjú, tematikus kiállítás sokrétűen értelmezi a művészkönyv műfaját, miközben hozzájárul a könyv jövőjéről szóló aktuális diskurzushoz is ‒ a könyv egyszerre jelenik meg a folyamatosan múló jelen szimbólumaként és a korábban örökéletűnek tűnő Gutenberg-féle galaxis féltett és rejtett zugaként.

Barabás Márton, Czakó Zsolt, László Bandy, Nagy Barbara, Pataki Tibor, Szőnyei György – fogalmazza meg vízióit egészen egyedi stílusban. Az illuminátorok hajdan könyveket, bibliákat díszítettek, „fényeztek”. A Műcsarnok jelenlegi kiállításának illuminátorai is hozzáadnak a könyvhöz valamennyit saját gondolataikból, és művészi felfogásukkal „díszítik” mindazt, amit a könyvről gondolunk, hiszünk.

Sorskönyvek, egymásba fonódó lapokkal, szövegtöredékekkel, transzformált, de még könyvre emlékeztető tárgyak, a titkos szépségű könyvtájban felhőpapírral fedett leselejtezett közlönyök, mint időkutak, háborús verseskötetbe fúrt üresség, körbe futó verssorok ‒ megannyi „vakkönyvre” vetített, a könyv szellemi horizontját erősítő kortársi viszonyulás.

A tárlaton többek között könyvszobrok, képversek, könyvespolcokon elhelyezett farönkök, sorskönyvek, egymásba fonódó lapokkal, szövegtöredékekkel, transzformált, de még könyvre emlékeztető tárgyak, stb. vannak kiállítva.
A tárlat egészére érvényes a gondolat, hogy a könyv a legszebb egyedüllét.
Kurátor: Orbán György, Danka Zsófia

Az Illuminációk – a Gutenberg-galaxis stopposainak c. kiállítás kísérő programjai:
Nyitó tárlatvezetés - 2015. február 28., szombat 15 óra
Záró tárlatvezetés - 2015. március 22., vasárnap 15 óra
A tárlatvezetéseket Orbán György, a kiállítás kurátora tartja
A kiállítás 2015. március 22-ig látogatható. (M0 projektterem)

Hirdetés