Óbuda Napja 2015

Jegyár: 
Ingyenes
Időpont: 
2015. május 2. 0:00 - szombat

Újból ünnepre készül Óbuda. A kerület talán legérdekesebb napját szerteágazó programjai teszik igazán különlegessé, izgalmassá. Kicsik-nagyok is találhatnak kedvükre való szórakozást, sportolási lehetőséget és koncerteket. A rendezvény során olyan előadók lépnek fel a különböző helyszíneken, mint például Halász Judit, Tóth Vera, Palya Bea, Deák Bill Gyula, a Random Trip, a Hősök, a Mary Popkids, Keresztes Ildikó vagy Mahó Andrea és Csengeri Attila.

Óbuda Napja a helyi közösségek ünnepe is, remek alkalom arra, hogy az itt élők együtt töltsenek egy napot. A kerület több pontján kiváló programok sora ad lehetőséget, hogy az emberek még szorosabbra fűzzék a szálakat egymás között.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának támogatásával rengeteg ingyenes program várja a látogatókat. A rendezvény fő színtere a Fő tér és környéke, a Szentlélek tér, a Zichy-kastély udvara, a Kubuci kert, valamint a Kórház utca. Ezen kívül családi programokkal, színpadi előadásokkal, kézműves kirakodóvásárral, civil udvarral, közbiztonsági bemutatóval és sportrendezvényekkel várjuk az érdeklődőket Csillaghegyen, Békásmegyeren, Kaszásdűlőn, a 3K-ban, Pünkösdfürdőn, a Római parton, a Krúdy-negyedben és a Gázgyári lakótelepen is.
A Fő téren Katlan Tóni konyhája, a Cziniel cukrászda, kávézó, fröccsözde, Ráhel flódnija, Lermon Bár, Panyolai pálinkák és házi sörfőzdék kínálatai csábítják a látogatókat. A gyerekeket bábautomata, Mackó Műhely, Kádár Ferkó Fotószínháza és Halász Judit várja. Délben, az ünnepélyes díjátadó keretében Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere adja át az Óbuda Díszpolgára címet,a Pro Óbuda Díjat, az Óbuda Kultúrájáért Díjat, az Óbuda Sportolója Díjat és a Hidegkúti Nándor Emlékplakettet. Itt este a Hősök, a Mary Popkids és a Random Trip csábítja a helyszínre a fiatalokat, amely egy műfaji határokon átívelő improvizációs koncertsorozat, amelyben a hazai könnyűzene huszon-harmincéves generációjának legnagyobb nevei fordulnak meg. Az igazán remek zenészekből álló csapat ebben a felállásban kifejezetten Óbuda Napjára állt össze: Fábián Juli – ének, Ligeti György (We Are Rockstars, Žagar) – gitár, ének, Zságer Balázs (Žagar) – billentyűk, Kama (Mary PopKids) – ének, Eckü (Hősök) – rap, Zahár Fanni (SoulClap Budapest) – fuvola, Bata István (Sena, Fábián Juli & Zoohacker) – basszusgitár, DJ Q-Cee (Vinyl Warriorz) – lemezjátszó, beatbox, Delov Jávor (Turbo) – dob. A szomszédos Kubuci-kertben és Zichy-udvarban a nap folyamán a Chalaban, az Esti Kornél és Frenk lépnek színpadra. Az Esernyős - Óbudai Kulturális és Információs Pontban kerül sor Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata és a Fellini Római Kultúrbisztró „Római P'Art 14.” című pályázatának ünnepélyes díjátadó ünnepségére.

Kaszásdűlőn a 3K-ban és környékén is sok színes program lesz: többek között kutyabemutató Korom Gáborral, a Fabula Bábszínház előadása, és Alma Flamenca koncert, este pedig Tóth Vera lép a színpadra. Ugyanitt a Művész placcon lesznek kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak: nemezelés, gyöngyfűzés, bőrözés, fazekasság, tűzzománcozás, origamizás, vesszőkarika fonás és babakészítés.
Békásmegyer ad helyszínt a Közbiztonsági napnak, ahol lesz rendőrségi kutyás bemutató, katasztrófavédelmi bemutató és itt adja át az Óbuda Közbiztonságáért-díjat Kelemen Viktória alpolgármester is. Az este Deák Bill Gyula koncertjével zárul.
Csillaghegyen a kézműves foglalkozások mellett lesz veterán autó kiállítás, hagyományőrző népi játékok, cirkusziskola, villamosutazás Csaba bácsival és kémia sátor látványos bemutató kísérletekkel. Itt kóstolhatjuk meg idén is Csillaghegy tortáját a Cserfalvi Cukrászda jóvoltából. A színpadon többek között Palya Bea, este pedig a Keresztes Ildikó korbácsolja fel a hangulatot. 
A Gázgyári lakótelepen lesz Nosztalgia-show, operett műsor, a Kórház utcában Óbudai Mozaik szabadtári kiállítás, a Krúdy-negyedben pedig megszámlálhatatlan irodalmi, zenei és kulináris élvezet várja az arra látogatókat: kiállítás, koncertek, vendéglátás, velocipédesek, verklimuzsika, konflis utazás, kamufon - verklis karaoke.

Az Óbudai piknik keretében május 2-án különböző helyszíneken Anyák napi kézműves foglalkozás és óriásbuborék show mellett felavatásra kerül a petanque (francia golyós társasjáték) nemzetközi versenyekre is alkalmas pályája, Egész nap íjászat, interaktív játszótér, Zorb játékok, mászóvár, veteránautó bemutató és zenés koktélbusz is várja az érdeklődőket. A gyerekek lovagolhatnak, de megcsodálhatják a huszárfelvonulást is. A bátrabbak vízre is szállhatnak, hiszen a túrakajakok, túrakenuk, sárkányhajók mind arra várnak a Dunán, hogy az óbudaiak kipróbálják milyen érzés a folyóval együtt létezni. Megcsodálhatják az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred „Óbuda” nevű aknamentesítő hajóját, a Dunai Vízi Rendészet hajóját, a Katasztrófa Védelem tűzoltó hajóját és Óbuda-Békásmegyer Közterület Felügyelet hajóját.

A kerület múzeumainak többsége az Óbuda Napja keretében ingyenesen látogatható így többek között az Óbudai Múzeum, és Goldberger Textilipari Gyűjtemény is, a helyi vendéglők zöme pedig ezen a napon kedvezményekkel kedveskedik.

A helyszínek házigazdái is ismerősek lesznek, hiszen az egyes helyszíneken Barabás Éva, Rákóczi Ferenc, Pintácsi Viki, Rátonyi Krisztina, Görög Zita és Lukácsházi Győző várja a szórakozni vágyókat.

A részletes programmal kapcsolatban kérjük látogasson el az obudanapja.hu oldalra.