A Nagy múzeum és a Magam ura a Múzeumok Éjszakáján az Uránia Nemzeti Filmszínházban

Időpont: 
2015. június 20. 18:00 - 23:30 - szombat

A Nagy Múzeum című rendhagyó dokut beszélgetéssel egybekötve mutatják be.

A Nagy Múzeum a bécsi Szépművészeti Múzeum felújítását kíséri nyomon. Johannes Holzhausen osztrák rendező látványos, rendhagyó és szellemes dokumentumfilmjében nemcsak a gyűjtemény hihetetlen gazdagságát mutatja meg, de betekintést enged a menedzsment mindennapi gondjaiba is, amint a népszerű intézményt újrapozicionálják az örökké változó piacon.

A film ritka betekintő az Osztrák-Magyar Monarchia császári pompájába, az Udvar ízlésvilágába, de követendő példa is, milyen érzékenységgel és szakszerűséggel illik ápolni, bemutatni és kommunikálni pótolhatatlan közkincseinket. Az idei Múzeumok Éjszakáján, június 20-án 18 és 22 órai kezdettel a magyarhangya az Uránia Nemzeti Filmszínházzal és az Osztrák Kulturális Fórummal közösen premier előtti vetítéseken mutatja be a filmet. A 18 órai vetítést követően meghívott szakértők beszélgetnek a filmről. Vendég lesz Paulus Reiner, a Kunstkammer Wien kurátora, moderátor: Mélyi József művészettörténész, kritikus. A beszélgetés német nyelven folyik, magyar tolmácsolással.

„A magyarhangya elkötelezett támogatója az izgalmas társadalmi kérdéseket boncolgató, elgondolkodtató dokumentumfilmeknek. A Vivian Maier nyomában, A Föld sója és a Citizenfour után bemutatjuk A Nagy Múzeum című filmet.”

Június 18-án került a mozikba a Magam ura, Ole Giæver Berlinálén díjazott, szatirikus dramedyje. Teltházas díszbemutatón vetítette a magyarhangya közösségi filmforgalmazó az itthon a SCOPE50 közösségi filmforgalmazási projekt győzteseként végzett és a Titanic Filmfesztiválon debütált Magam ura norvég az Átrium Film-Színházban. A filmhez kapcsolódóan négy témában meghirdetett június 13-i pszichotúrák is nagy érdeklődést generáltak. A 3-4-5 km-es erdei kirándulásokon avatott túravezetők és pszichológus hallgatók irányításával 10-15 fő vehetett részt, előzetes regisztráció után. A négy csoport tagjai a filmből kiindulva választottak témákat, és játékos-gondolkodós-beszélgetős formában dolgozták fel azokat.

Donáth Péter, a magyarhangya alapító tagja maga is részt vett az egyik túrán. Szerinte a csoportvezetők arra törekedtek, hogy semmiféle kötelező, erőltetett jellege ne legyen a dolognak, és többször is elhangzott, hogy az se baj, ha valaki csak hallgatja a többieket és élvezi a tájat. "Meglepő, hogy milyen sokan jöttek egyedül, még a filmet sem látva. Látszik, hogy egy ilyen programnak bőven van létjogosultsága. Az embereket összetett programokkal simán ki lehet zökkenteni az izolációjukból, ami sokaknál előtérbe került, mint létélmény." A túrákon résztvevők korosztályi megoszlása vegyes volt: 18 és 55 év közöttiek is kirándultak.

A Nagy múzeum július 2-án kerül a mozikba!

Hirdetés