2018. június 23. - szombat

A Nagy múzeum és a Magam ura a Múzeumok Éjszakáján az Uránia Nemzeti Filmszínházban

Kinyomtatom...
Időpont: 
2015. június 20. 18:00 - 23:30
A Nagy Múzeum jelenet

A Nagy Múzeum című rendhagyó dokut beszélgetéssel egybekötve mutatják be.

A Nagy Múzeum a bécsi Szépművészeti Múzeum felújítását kíséri nyomon. Johannes Holzhausen osztrák rendező látványos, rendhagyó és szellemes dokumentumfilmjében nemcsak a gyűjtemény hihetetlen gazdagságát mutatja meg, de betekintést enged a menedzsment mindennapi gondjaiba is, amint a népszerű intézményt újrapozicionálják az örökké változó piacon.

A film ritka betekintő az Osztrák-Magyar Monarchia császári pompájába, az Udvar ízlésvilágába, de követendő példa is, milyen érzékenységgel és szakszerűséggel illik ápolni, bemutatni és kommunikálni pótolhatatlan közkincseinket. Az idei Múzeumok Éjszakáján, június 20-án 18 és 22 órai kezdettel a magyarhangya az Uránia Nemzeti Filmszínházzal és az Osztrák Kulturális Fórummal közösen premier előtti vetítéseken mutatja be a filmet. A 18 órai vetítést követően meghívott szakértők beszélgetnek a filmről. Vendég lesz Paulus Reiner, a Kunstkammer Wien kurátora, moderátor: Mélyi József művészettörténész, kritikus. A beszélgetés német nyelven folyik, magyar tolmácsolással.

„A magyarhangya elkötelezett támogatója az izgalmas társadalmi kérdéseket boncolgató, elgondolkodtató dokumentumfilmeknek. A Vivian Maier nyomában, A Föld sója és a Citizenfour után bemutatjuk A Nagy Múzeum című filmet.”

Június 18-án került a mozikba a Magam ura, Ole Giæver Berlinálén díjazott, szatirikus dramedyje. Teltházas díszbemutatón vetítette a magyarhangya közösségi filmforgalmazó az itthon a SCOPE50 közösségi filmforgalmazási projekt győzteseként végzett és a Titanic Filmfesztiválon debütált Magam ura norvég az Átrium Film-Színházban. A filmhez kapcsolódóan négy témában meghirdetett június 13-i pszichotúrák is nagy érdeklődést generáltak. A 3-4-5 km-es erdei kirándulásokon avatott túravezetők és pszichológus hallgatók irányításával 10-15 fő vehetett részt, előzetes regisztráció után. A négy csoport tagjai a filmből kiindulva választottak témákat, és játékos-gondolkodós-beszélgetős formában dolgozták fel azokat.

Donáth Péter, a magyarhangya alapító tagja maga is részt vett az egyik túrán. Szerinte a csoportvezetők arra törekedtek, hogy semmiféle kötelező, erőltetett jellege ne legyen a dolognak, és többször is elhangzott, hogy az se baj, ha valaki csak hallgatja a többieket és élvezi a tájat. "Meglepő, hogy milyen sokan jöttek egyedül, még a filmet sem látva. Látszik, hogy egy ilyen programnak bőven van létjogosultsága. Az embereket összetett programokkal simán ki lehet zökkenteni az izolációjukból, ami sokaknál előtérbe került, mint létélmény." A túrákon résztvevők korosztályi megoszlása vegyes volt: 18 és 55 év közöttiek is kirándultak.

A Nagy múzeum július 2-án kerül a mozikba!

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Cloverfield Lane 10

A Cloverfield Lane 10 a Paramount Nyári Mozi következő filmje!

fotó Lantos Zsuzsanna

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában.

plakát

Egyetlen alkalommal levetítik Az ördög jobb és bal keze című western-vígjátékot, majd a Bud Spencer-Terence Hill Emlékzenekar ad koncertet a páros legnépszerűbb filmzenéiből.