2017. december 11. - hétfő

Sába királynője operabemutató a Margitszigeten

Kinyomtatom...
Időpont: 
2015. július 3. 20:00 - 2015. július 5. 20:00
Sába királynője plakát

Goldmark Károly monumentális operája új rendezésben kerül színre a Szabadtéri Színpadon.

2015. július 3-án és 5-én látható hosszú idő után újra hazai színpadon Goldmark Károly legismertebb operája, a Sába királynője. A Magyar Állami Operaház és a Szabad Tér Színház közös produkcióját Káel Csaba rendezi a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A bemutatóhoz kamara-kiállítás és borkóstoló is kapcsolódik. A Sába királynője az operairodalom egyik legmonumentálisabb zenedrámája, amely 140 évvel ezelőtti bécsi ősbemutatójakor meghozta a keszthelyi születésű zeneszerző számára a világhírt.

Az egzotikus nagyopera, melyet 1875-től a 20. század első harmadáig a világ összes jelentős dalszínháza műsorra tűzött a legjobb karmesterek és énekes szólisták közreműködésével, a beteljesületlen szerelemről és a kultúrák találkozásáról mesél. Az antik mesék tanúsága szerint Sába királynője a bölcsesség megszállottja volt, s azért utazott a kor legbölcsebbnek tartott uralkodójához, Salamonhoz, hogy próbára tegye tudását. A Bécsben élő, vallásos zsidó családba született, német anyanyelvű, de magyarságát híven őrző Goldmarkot egyik tanítványának szépsége ihlette a különös, bibliai tárgyú szerelmi történet megírására.

A napjainkban ritkán játszott, expresszív erejű, wagneri hatású művet a Szabad Tér Színház és a Magyar Állami Operaház a zeneszerző születésének 185. és halálának 100. évfordulójáról megemlékező Goldmark Év kiemelt eseményeként közösen mutatja be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Káel Csaba rendezésében, német nyelven, magyar felirattal. Németh Anikó Manier fényűző jelmezei a szecessziót, Szendrényi Éva látványos díszlete az orientalizmus stílusjegyeit idézi meg. A főbb szerepeket Kelemen Zoltán, Gál Erika, Sümegi Eszter énekli, az előadás külföldi sztárvendége a kiváló hangi adottságokkal rendelkező fiatal thai tenor, Nutthaporn Thammathi lesz, aki néhány héttel ezelőtt nagy sikerrel debütált Salamon szerepében Freiburgban. Az előadás karmestere és zenei vezetője Héja Domonkos. Közreműködik a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara – az Opera együttese, a Magyar Állami Operaház Énekkara, a Magyar Nemzeti Balett, a Budapesti Stúdiókórus és a Honvéd Férfikar.

A Sába királynője a Budapesti Nyári Fesztivál nagy operabemutatója, melyhez tematikus programok is kapcsolódnak. Július 3-án, a bemutató napján nyílik meg a Goldmark-kiállítás a Víztorony-udvarban, ahol dokumentumokat – múlt század eleji kottákat, műsorlapokat, könyveket, fényképeket – mutatnak be a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum könyvtárának gyűjteményéből. A kamara-tárlat egy hétig látogatható a Margitszigeti Víztoronynál, és ízelítőt ad a keszthelyi múzeum szeptemberben nyíló Goldmark Emlékkiállításából.

A bemutató alkalmából a burgenlandi Deutschkreutz városában működő Goldmark Egyesület és Emlékház jóvoltából borkóstolót is tartanak. A helyi Reumann sztárborászat jubileumi vörösborát kínálják az érkező vendégeknek, melynek palackján a zeneszerző arcképe látható.

Érdemes igénybe venni az előadások kezdési és befejezési időpontjához igazított Színházi hajójáratot, mely ezen a hétvégén a Vigadó tér, Szent István park és Víztorony kikötő útvonalon közlekedik, a Batthyány téren nem áll meg.

100 éve halt meg Goldmark Károly.
Goldmark Károly szegény kántor családból származott, korai éveiben sokszor autodidakta módon volt kénytelen tanulni a művészetét. Mégis maradandót alkotott és világhírnévre tett szert. Gyermekként kántor apja énekes kollégájának köszönhette, hogy lehetősége volt zenét tanulni, később pedig féltestvére, Goldmark József fizette a képzését. Azonban még így is anyagi gondjai volta, és csak sok erőfeszítés árán tudott bejutni a bécsi konzervatóriumba. Színházi zenészként kezdte a pályáját, majd 1865 hozta meg a várva várt fordulatot és a nemzetközi ismertséget az életében: ekkor mutatták be Sakuntala című nyitányát Bécsben. Ezt követően döntötte el, hogy operát fog komponálni. És mint utólag kiderült, nagyon jól tette: első operájának, a Sába királynőjének 1875-ös bemutatója óriási siker lett. És nem csak Bécsben. Ugyanis az éppen 140 éve bemutatott mű a század egyik legnagyobb közönségsikere lett egész Európában. Goldmark ezt követően még öt operát (Merlin, A házi tücsök, A hadifogoly, Götz von Berlichingen, Téli rege) komponált, azonban a Sába királynőjének sikereit soha többé nem tudta megismételni. Azazhogy majdnem soha. A Téli rege Goldmark Károly 1908. január 2-án bemutatott utolsó operája volt, mellyel a szerző – ha nem is érte el a Sába királynőjének sikereit – egy korokon és stílusokon kívül helyezhető gyengéd, öregkori művet alkotott. Több mint harminc évnyi sikertelen próbálkozás után Goldmarknak úgy sikerült lezárnia életművét, ahogy a Sába királynőjével elkezdte: hangos sikerekkel kísérve, ünnepelt szerzőként. 1914-ben, a háború kitörésekor az idős zeneszerző nagy érdeklődéssel figyelte az eseményeket, és roppant büszke volt unokájára, aki önkéntesnek jelentkezett. A 85 éves mester lelkesedése azonban nem tartott sokáig, ugyanis hamarosan jött a hír: szeretett Károly unokája hősi halált halt a harcokban. Az esemény Goldmarkot annyira megviselte, hogy rögtön ágynak esett, másnap pedig elhunyt.

Még nem értékelted

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Fortepan

Rendhagyó időpontban, rendhagyó helyszínen, rendhagyó témával jelentkezik az idei év utolsó HajóHíd Estje!

plakát

Én, te, mi - interaktív színházi tárlatvezetés.

fotó Toldi Éva

Magyarországi bemutató a Rózsavölgyi Szalonban.